Home Europa Fotoblog: 10x must-do’s in Zweeds Lapland in de zomer

Fotoblog: 10x must-do’s in Zweeds Lapland in de zomer

by Annemarie
Storforsen in Zweeds Lapland

Bij Lapland in Zweden denk je niet direct aan zon en zomerse temperaturen. Je verwacht sneeuw en kou! Maar toen wij – collega-reisblogger Michal en ik – in juni naar de luchthaven van Skellefteå vlogen, een stad in de Zweedse provincie Västerbottens län, was het daar gewoon zo’n 25 graden. In de plus. In de vijf dagen dat we er waren hebben we zoveel gezien en gedaan, dat ik eigenlijk nog niet goed weet waar ik moet beginnen. Het landschap is er prachtig, ook zonder sneeuw (of misschien wel juist daardoor?) en we hebben supergave activiteiten gedaan. Daarom nu eerst een fotoverslag van tien must-do’s in Zweeds Lapland in de zomer.

Ga wandelen in Nature Reserve Bjuröklubb

Iets ten zuiden van Skellefteå, aan de Zweedse oostkust, ligt natuurpark Bjuröklubb. Sinds 1976 is dit een beschermd natuurgebied met naaldbomen, rotsen, kiezelstranden en duinen, waar je heerlijk kunt wandelen. De geschiedenis van het park gaat terug tot in de Bronstijd en er zijn archeologische bezienswaardigheden, zoals de Jungfruhamnsgraven, waar volgens de overlevering een verdronken prinses begraven zou zijn. Wij maakten een eerste stop bij Grundskatan in het zuiden van het schiereiland, en reden daarna naar het noordelijkste puntje, waar een vuurtoren uit 1859 staat. Vlakbij de vuurtoren ligt Café Fyren, waar je een drankje kunt doen. We bekeken ook de Fisherman’s Chapel uit 1864, aan de oostkust van het natuurgebied. In de 19e eeuw woonden er veel vissers op Bjuröklubb en de kapel was een belangrijke ontmoetingsplaats.

Zweeds Lapland in de zomer

Haal een stempel op de poolcirkel

Toegegeven: als je maar een paar dagen in Zweeds Lapland bent met standplaats Skellefteå, is het eigenlijk gekkenwerk om ‘even’ naar de poolcirkel te crossen voor een stempeltje in je paspoort en een foto van het poolcirkelbord. Maar wij deden het toch. Vanuit Skellefteå is het drie uur rijden naar de noordelijker gelegen plaats Jokkmokk. De poolcirkel loopt vlak voor dit stadje. Bij het Arctic Circle Café vlak aan de E45 kun je een stempeltje halen voor in je paspoort. Je hebt er verder niets aan, maar het gaat om het idee. 😉 Wij zijn overigens niet rechtstreeks naar de poolcirkel gereden, dat zou zonde zijn. Onderweg hebben we veel tussenstops gemaakt, want er is veel te zien. In juni blijft het lekker lang licht in Lapland (het wordt eigenlijk gewoon niet donker), dus je hebt alle tijd.

Zweeds Lapland in de zomer

Hike met husky’s

Wil je eens een keer wat anders doen, iets bijzonders? Ga dan hiken met husky’s! Je weet wel, die honden met die doordringende blauwgrijze ogen. Wij deden dit vlakbij de plaats Svansele, bij Lappland Emotions. Het Franse stel Marie-Line en Arnaud woont op een prachtige plek aan de rand van het bos met hun drie kinderen en maar liefst 28 husky’s. Als je met de honden gaat wandelen krijg je een brede riem om je middel, waaraan een hond wordt aangelijnd. In het begin moet je flink in de rem, want de honden zijn nogal enthousiast en willen het liefst een sprintje trekken. Na een paar minuten ben je een beetje aan elkaar gewend en dan kun je genieten van een sportieve wandeling door het bos. Aanrader! Voor een uitgebreider verslag: lees vooral de blog van collega-blogger Michal van Van hier tot Timboektoe, met wie ik dit samen deed.

hiken met husky's

‘Mijn’ husky Chinook.

Bezoek historische kerkdorpen

Veel kerklieden woonden vroeger te ver van hun kerk om er op zondag even een kerkdienst bij te wonen, daarom overnachtten ze in een huisje vlakbij de kerk. Zo voldeden ze niet alleen aan hun kerkelijke plicht, maar onderhielden ze ook hun sociale contacten. In Skellefteå ligt het kerkdorpje Bonnstan. Hier kun je 19-eeuwse houten huisjes bekijken, waarvan er veel in privébezit zijn en nog regelmatig bewoond worden. In een huisje woonden meerdere families: een kamer per familie. Wij hadden geluk dat we bij een oud dametje even mochten binnenkijken in haar kamer.

Zweeds Lapland in de zomer

Bonnstan

Ook in Gammelstad, op de plek waar vroeger het centrum van de stad Luleå lag, kun je een oud kerkdorp bezoeken. Dit is het best bewaard gebleven kerkdorp ter wereld en het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De rood-witte houten huisjes zijn gebouwd rondom een stenen kerk uit de 14e eeuw. Hier kun je even terug in de tijd, ware het niet dat er tegenwoordig auto’s, motoren en kliko’s bij de huisjes staan…

Zweeds Lapland in de zomer

Gammelstad

Maak kennis met de Sami

In het noordelijke deel van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland wonen de Sami. De Sami hebben hun eigen taal en tradities. Vroeger waren de Sami echte nomaden en leefden ze van rendieren of de visserij. In het stadje Arvidsjaur, op weg naar Jokkmokk, stuitten we toevallig op een religieus Sami-festival in het park, met veel mensen in traditionele kleding. In ditzelfde stadje kun je Lappstaden bezoeken, een kerkdorpje met traditionele houten huisjes van de Sami. De huisjes zijn privébezit en worden nog steeds bewoond, bijv. als er een Sami-festival is zoals toen wij er waren. We mochten even binnenkijken in een van de huisjes. Ga in het stadje Jokkmokk naar het Ájtte Museum, waar je alles te weten komt over de Sami-cultuur.

Zweeds Lapland in de zomer

In het museum in Jokkmokk

Bezoek de Frog Spring van Grodkällan

Op weg naar Jokkmokk maakten we een tussenstop in het moerasgebied bij het plaatsje Lomträsk. Hier kun je over een pad van planken wandelen naar de Frog Spring, of Tsuobbuojája in de taal van de Sami. Deze bron is ca. 3 meter diep en in het heldere water kun je op de bodem het water zien opborrelen. Het meest bijzondere aan de bron is de turquoise kleur van het water. Prachtig!

Zweeds Lapland in de zomer

Ga paardrijden

Op verschillende plekken in Zweeds Lapland kun je paardrijden. Wij deden dit bij Camp Caribo, vlakbij Kusmark. We borstelden de paarden zelf, zadelden ze op en reden een uur door de bossen. Wel jammer dat mijn paard een beetje chagrijnig was, maar ik vond het superleuk om te doen!

Zweeds Lapland in de zomer

Foto: Michal Oppenheimer

Maak foto’s van de prachtige meren

Hoe vaak wij niet gestopt zijn voor wéér een mooi meer! Het stikt ervan in de omgeving van Skellefteå (en bij de meren stikt het dan weer van de muggen, maar dat terzijde). We hebben foto’s van meren met een prachtige weerspiegeling, serene meren in de ochtend, meren in de schemering, etc. Meer, meer, meer!

Zweeds Lapland in de zomer

Zweeds Lapland in de zomer

Bezoek de stroomversnelling van Storforsen

Vlakbij het dorp Vidsel, ergens tussen Jokkmokk en havenstad Piteå, ligt het Storforsen Nature Reserve. Een natuurpark waar je de indrukwekkende watervallen (officieel stroomversnelling) Storforsen in de rivier Pite älv kunt bekijken. Over een lengte van 5 kilometer stroomt het water 82 meter naar beneden. In de laatste 600 meter stort het water 50 meter naar beneden. In mei/juni is deze stroomversnelling nog indrukwekkender in volume, door het smeltwater uit de bergen. Over grote rotspartijen, kleinere stroompjes en houten wandelpaden loop je naar de grote waterval. Het geluid van het water is oorverdovend!

Storforsen

Storforsen

Ga wild spotten

In Zweeds Lapland kun je van alles spotten, van bevers en vossen tot rendieren, elanden en beren. We hoopten een beer te spotten (hoewel misschien liever niet tijdens een wandeling), maar dat is niet gelukt. We hebben een paar keer een eland gezien, vlakbij het hek langs de snelweg. Maar op de snelweg mag je niet stoppen, dus helaas hebben we geen foto’s om het te bewijzen. En we hebben veel rendieren gezien. Soms een ‘los’ exemplaar, bij een meer of op een open plek. Bij de Frog Spring (zie boven) kwamen we op een open veld oog in oog te staan met een hele kudde rendieren. Voor onze reis naar Lapland hadden we gegrapt dat we elanden of rendieren gingen knuffelen, maar dat is helaas niet gelukt. Ze renden namelijk allemaal weg. Zo onbeleefd! 😊

Zweeds Lapland in de zomer

rendier in Zweden

Vlucht en hotel
Wij vlogen in juni met goTO Nordics rechtstreeks in ca. 2,5 uur van Schiphol naar Skellefteå. In de rest van het jaar vlieg je met een tussenstop, via Stockholm. We verbleven in het stadje Skellefteå in het centraal gelegen Skellefteå Stadshotell, een fijn hotel met een zeer uitgebreid ontbijtbuffet. Een prima uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving. Hier vind je meer hotels in Skellefteå.

Zweden met Voigt Travel

Heb jij er wel eens aan gedacht om Zweeds Lapland in de zomer te bezoeken?

Ik bezocht Zweeds Lapland op uitnodiging van goTO Nordics. Alle activiteiten ter plaatse hebben we zelf uitgezocht en geregeld. Alles wat ik schrijf is mijn persoonlijke mening.

Ook leuk om te lezen

11 reacties

Marcella 24 juli 2017 - 10:41 am

Ik was ook naar de Poolcirkel gereden hoor, gaaf toch! Die stempel is ook erg tof! Die blauwe kleur bij Frog Spring vind ik te gek. Net als al die gave dieren!

Antwoord
ivonne 27 juni 2017 - 10:48 am

Wow, wat heb je in die paar dagen veel moois gezien! Gave bestemming, lijkt me geweldig voor juni!

Antwoord
Annemarie 28 juni 2017 - 8:56 pm

Het is echt een aanrader! En we hebben inderdaad veel gezien, kwam ook doordat de dagen daar zo lang zijn. 🙂

Antwoord
Stėphanie 23 juni 2017 - 8:14 pm

Wow! Er is zoveel mooie natuur daar, ik zou mij daar dagen kunnen vermaken! En al die bossen en meren, dat geeft mij altijd zoveel rust. Wandelen met husky’s lijkt mij echt tof. Dat hoor je niet vaak. Rendieren knuffen is inderdaad erg lastig in het wild haha. Zelf ben ik er ook niet in geslaagd in Noord Noorwegen. Wel heb ik er duizenden gezien in het hoge noorden. Het was bijna een plaag 😉

Antwoord
Annemarie 24 juni 2017 - 5:39 pm

Het is een en al natuur: bossen, rivieren, meren… en rust. Heerlijk! Heb je echt duizenden rendieren gezien in Noord-Noorwegen? En niet eentje die wilden knuffelen?! 🙂

Antwoord
Nanda 23 juni 2017 - 3:43 pm

Wat een fantastisch verslag. Wow… en zulke fijne foto’s. Je houdt me weg bij de vrimibo… ;-).

Antwoord
Annemarie 24 juni 2017 - 5:37 pm

Dank u, dank u. 😉 Het was er echt prachtig, dus je kan er alleen maar mooie foto’s maken.

Antwoord
YvonneW 23 juni 2017 - 11:39 am

Wat een fantastische foto’s! Ik ben diep onder de indruk van de “zomerse” natuur want inderdaad, je ziet eigenlijk altijd de winterlandschappen.

Antwoord
Annemarie 24 juni 2017 - 5:36 pm

Het was zo mooi. Aanrader!

Antwoord
Gaby 23 juni 2017 - 8:18 am

Zeker! Na meerdere keren “gewoon” Zweden, zijn we nu aan het kijken naar een noorderlicht reisje naar oa Zweeds Lapland. Maar in de zomer wil ik zeker ook nog een keer gaan. Zeker na het lezen van jouw blog en het zien van deze prachtige plaatjes!

Antwoord
Annemarie 24 juni 2017 - 5:35 pm

Het was echt prachtig! Maar Zweeds Lapland in de winter lijkt me ook heel bijzonder, en het noorderlicht zien al helemaal.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.