Tijdens een roadtrip door Zweeds Lapland rijd je langs ongerepte natuur, ontelbaar veel meren en leuke stadjes. Ik was er een paar jaar geleden aan het begin van de zomer en was enorm verrast door de schoonheid van deze regio. Een groot voordeel van Zweeds Lapland in de zomer is dat de zon niet (of pas heel laat) ondergaat. Je kan dus sightseeën tot je erbij neervalt. 😊 De beste manier om Noord-Zweden te verkennen is met een auto. In deze blog beschrijf ik een roadtrip van een week door het zuiden van Zweeds Lapland, inclusief niet te missen tussenstops. De afstanden zijn niet groot, zodat je genoeg tijd hebt om veel te zien en doen onderweg.
Startpunt van je roadtrip door Zweeds Lapland: Skellefteå
Skellefteå is een stadje vlakbij de oostkust in de provincie Västerbottens län in Noord-Zweden. De stad ligt aan een rivier, de Skellefte älv. Dankzij de luchthaven die net buiten de stad ligt, is Skellefteå een belangrijke toegangspoort tot (het zuidelijke deel van) Zweeds Lapland. Een ideaal startpunt dus voor een roadtrip, met een paar mooie plekken bij het stadje zelf die de moeite van het bekijken waard zijn.
Wandel vanaf het centrum langs de rivier naar Nordanå Park, waar een verzameling historische gebouwen staat. Vanaf daar is het nog maar een klein stukje verder lopen naar het 17e-eeuwse kerkdorp Bonnstan. Hier overnachtten vroeger mensen die in Skellefteå naar de kerk gingen, maar te ver weg woonden om in een dag op en neer te reizen. De houten huisjes hadden meerdere kamers, waar vaak meerdere gezinnen overnachtten. Ook nu worden sommige huisjes nog bewoond of gebruikt als vakantiehuisje. Zo’n 15 kilometer verderop, aan de Botnische Golf, ligt kustplaats Skelleftehamn. Ook leuk om te doen: met de boot naar Pite-Rönnskär, een voormalig visserseilandje met een vuurtoren.
Accommodatietip: het Quality Hotel Skellefteå Stadshotellet in het centrum van Skellefteå.
Outdoor activiteiten in Svansele
Op de eerste ‘echte’ dag van je roadtrip door Zweeds Lapland rijd je in een klein uurtje van Skellefteå naar Svansele. In dit kleine dorp kun je allerlei leuke outdoor activiteiten doen, bijvoorbeeld bij het Svansele Vildmarks Center. In de zomer kun je er mountainbiken, vissen en quad biken. Wij gingen er wandelen met husky’s, via Lappland Emotions net buiten Svansele. Dit bedrijfje werd gerund door een Frans stel, maar is inmiddels helaas gesloten.
Naast wandelen met husky’s en een bezoek aan hun husky farm kun je er ook een quad safari doen. Ook een aanrader: paardrijden in de mooie natuur rondom Svansele, via Horses of Taiga. In de winter staat Svansele in het teken van sneeuwactiviteiten, zoals tochten met een sneeuwscooter, ijsvissen en sledetochten met husky’s.
Accommodatietips: overnachten in een stuga bij Horses of Taiga of in het Knuteshotell in Svansele.
Arvidsjaur en Lappstaden
Na een dag vol outdoor activiteiten rijd je de volgende dag in ongeveer anderhalf uur naar Arvidsjaur. Dit stadje is van oorsprong een Sami-nederzetting. De Sami komen nog elk jaar naar Arvidsjaur voor een grote rendiermarkt die er wordt gehouden. Zeker bezoeken in Arvidsjaur: Lappstaden, een authentiek Sami-kerkdorp met houten huisjes waar de Sami overnachtten als ze (verplicht) een kerkdienst in Arvidsjaur moesten bijwonen. De huisjes zijn eigendom van particulieren en worden nog steeds gebruikt.
Toen wij door Lappstaden wandelden mochten we van een bewoonster even binnenkijken in een van de huisjes. In en om Arvidsjaur kun je mooi wandelen, bij een van de meren in de stad of in het natuurgebied bij de rivier Byskeälven een paar kilometer zuidelijker. In het Gallejaur natuur- en cultuurreservaat ga je terug in de tijd en zie je hoe men in de 17e eeuw in deze streek leefde.
Accommodatietip: Camp Gielas op loopafstand van het centrum en vlakbij een meer. Je kan er kamperen, maar ook overnachten in een basic hut of een cottage. De Lapland Lodge is een wat minder basic bed & breakfast niet ver van het centrum van Arvidsjaur.
Tussenstop bij Grodkällan
De rijafstand tussen Arvidsjaur en het noordelijkere stadje Jokkmokk bij de Poolcirkel is ongeveer 150 kilometer, over de snelweg E45. Rijd daar vooral niet in één keer naartoe, maar las net voorbij de plaats Auktsjaur een tussenstop in om Grodkällan (de ‘frog spring’) te bezoeken. Dit is een bron van ca. 3 meter diep met een heldere turquoise kleur waarin je het water kunt zien opborrelen.
Deze fotogenieke bron ligt middenin een moerassig gebied vlakbij het dorpje Lomträsk. Je wandelt er naartoe over een houten boardwalk met een lengte van 600 meter. Tijdens de wandeling kun je rendieren tegenkomen; wij zagen er een hele kudde. Trek voor deze tussenstop ongeveer drie kwartier tot een uurtje uit.
Naar Jokkmokk en de Poolcirkel
Vlak voordat je Jokkmokk bereikt, passeer je de Poolcirkel. Dit wordt langs de weg aangegeven met borden. Op de Poolcirkel zelf staat ook een bord, waar je natuurlijk een foto moet maken om te bewijzen dat je er geweest bent. Bij het Arctic Circle Café vlakbij dit punt kun je wat lekkers eten of drinken, en in het bijbehorende winkeltje kun je een stempel voor in je paspoort halen.
Een paar kilometer ten noorden van de Poolcirkel ligt het stadje Jokkmokk, van oorsprong een marktplaats van de Sami. Bij het tourist office in het centrum kun je je laten informeren over alles wat er te doen is in dit stadje, en over wandelingen en natuurgebieden in de omgeving. Wij wandelden er een stukje van de Kvarnbäcksleden, langs een beek. Jokkmokk is het meest bekend van de jaarlijkse wintermarkt in februari, waar al eeuwenlang veel Sami op af komen. De markt is in de loop der jaren uitgegroeid tot een heel festival. Een must-do is een bezoek aan het Ájtte Museum, over de Sami-cultuur en de natuur in Lapland.
Ongeveer 30 kilometer ten noorden van Jokkmokk ligt Muddus National Park, waar je prachtig kan wandelen door oerbossen en moerasgebied, en langs watervallen, kloven en rivier de Muddus. Via het plaatsje Liggá rijd je zo het park in, naar de ingang Skájdde in het zuiden van het park. Vanaf daar starten verschillende wandelroutes.
Ik zou adviseren om minstens twee nachten in Jokkmokk te blijven, omdat er zoveel te zien en doen is. Lees ook mijn blog over Jokkmokk voor meer tips!
Accommodatietip: het kleine, knusse Hotel Akerlund in het centrum van Jokkmokk is een aanrader. Ook goed: Hotel Jokkmokk aan het meer van Talvatis, aan de rand van het stadje.
Via Storforsen naar Luleå
De volgende stop is Luleå aan de oostkust van Zweden, een kleine 200 kilometer verderop. Daar kun je rechtstreeks naartoe rijden over de weg 97, maar je kunt ook een kleine omweg maken naar de grote stroomversnelling Storforsen bij het plaatsje Vidsel. Die is namelijk wel een omweg waard! Neem in dat geval de E45 in zuidelijke richting en daarna de weg 374 naar Vidsel. Het Storforsen Naturreservat is prachtig. Niet alleen de gigantische, wilde stroomversnelling, maar ook de natuur er omheen met bos, rotspartijen en watervalletjes. Als je Storforsen aan het begin van de zomer bezoekt, is de stroomversnelling helemaal indrukwekkend, door het smeltwater uit de bergen.
Vervolg daarna de weg naar Luleå over wegnummers 374 en 95, richting het oosten. Luleå is een moderne havenstad aan de Botnische Golf. In de zomer wordt er door de Zweden vakantie gevierd op de eilandengroep voor de kust van de stad. Het is leuk om door de stad te wandelen, langs de kathedraal en de haven. Onderweg kom je waarschijnlijk ook nog wat street art tegen, en goede & hippe restaurants.
Zeker bezoeken als je in Luleå bent: het kerkdorp bij Gammelstad, een paar kilometer landinwaarts. Gammelstad is de plek waar de stad Luleå ooit is ontstaan, en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met een middeleeuwse stenen kerk en zo’n 400 rode houten huisjes is dit een van de best bewaard gebleven kerkdorpen. Een plek met veel historie, maar wij vonden het jammer dat er zoveel auto’s en kliko’s bij de huizen stonden. Dat deed toch een beetje afbreuk aan de sfeer…
Kijk hier voor hotels in Luleå.
Wil je wat avontuurlijker overnachten? Dankzij het Allemansrecht mag je ook wildkamperen in Zweden!
Natuurgebied Bjuröklubb
Tijd om de stad weer te verruilen voor natuur! Vanuit Luleå zak je langs de oostkust af naar beneden, naar natuurgebied Bjuröklubb. Je passeert daarbij Skellefteå, maar dat laat je voor nu even links (of rechts) liggen. Je kunt eventueel een tussenstop maken in het havenstadje Piteå, tussen Luleå en Skellefteå in. Ook hier liggen mooie eilanden voor de kust, waar je onder meer kunt kajakken.
Natuurgebied Bjuröklubb ligt op een schiereiland in de Botnische Golf. Je kan er mooi wandelen, door het bos of langs de zee. Wij bezochten er de landtong Grundskatan, de gele vuurtoren en de Fisherman’s Chapel uit de 19e eeuw. Meer weten? Lees dan ook mijn blog over natuurgebied Bjuröklubb!
Je kunt ervoor kiezen om een leuke plek om te overnachten te zoeken in de buurt van Bjuröklubb, maar je kan ook terugrijden naar Skellefteå, 55 kilometer verderop. Daar lever je aan het eind van je roadtrip door Zweeds Lapland op de luchthaven je huurauto weer in, voordat je terugvliegt naar Nederland. Bij het kleine vliegveld zitten verschillende autoverhuurbedrijven. Wij huurden onze auto bij Hertz, maar je kan ook een huurauto regelen bij Avis of Europcar.
Dit is de hierboven beschreven route van de roadtrip op een kaartje:
Vliegen naar Skellefteå vanuit Nederland
In de zomermaanden, zo ongeveer vanaf half juni, gaan er verschillende vluchten naar Skellefteå. Met luchtvaartmaatschappij Scandinavion Airlines (SAS) vlieg je er vanaf Schiphol met een tussenstop in Stockholm naartoe. Let bij het boeken wel even goed op de duur van de overstap, deze kan soms lang zijn. Ook sommige reisorganisaties, waaronder Voigt Travel, vliegen in de zomer t/m medio september op Skellefteå, met Transavia vanuit Rotterdam.
Dit artikel bevat affiliate links.
4 reacties
Ik heb deze reis ook gemaakt! Precies dezelfde plekken gezien. En wat was het gaaf! Veel natuur, veel rust, en zo mooi.
Ja zo mooi daar! Een bestemming om nog eens naar terug te gaan.
Wat een leuke trip down memory lane. En wat hebben we veel gedaan in die paar dagen dat we in Zweeds Lapland waren. Een enorme aanrader deze route in de zomer! Ik hoop dat wij volgend jaar weer eens zo’n tripje kunnen doen samen…
Ja we hebben echt veel gedaan! Mooie herinneringen. Het zou leuk zijn als we volgend jaar of in het najaar (iets te optimistisch misschien?) weer eens op pad kunnen. In het buitenland! 🙂