Home EuropaEngeland & Wales Zuid-Wales: St. Govan’s Chapel in Pembrokeshire

Zuid-Wales: St. Govan’s Chapel in Pembrokeshire

by Annemarie
St. Govan's Chapel

Tijdens onze vakantie in Engeland en Wales in de zomer van 2014 zakten we na een week in het noorden van Wales af naar het zuiden, naar Pembrokeshire. Onze nieuwe standplaats was een gehucht niet ver van de badplaats Tenby. Op een grijze dag besloten we een uitstapje te maken naar St. Govan’s Head en St. Govan’s Chapel, aan de ruige kust van Pembrokeshire in Zuid-Wales.

St. Govan’s chapel kapelletje van grijs kalksteen, gebouwd in de 13e eeuw. Sommige delen van de kapel zouden nog veel ouder zijn en dateren uit de 6e eeuw. De kapel is verborgen tegen een steile rotswand bij St Govan’s Head. Volgens de overlevering verschool een Ierse monnik, die op de vlucht was voor piraten, zich ooit op deze plek. Als door een wonder ontstond er een kloof in de rotswand, waar de monnik zich kon verstoppen. Als dank bouwde hij later de kapel. Goed verhaal, maar of het waar is?

St. Govan's Chapel in Zuid-Wales

De trap af naar St. Govan’s Chapel

Kapel tegen een klif

Vanaf de parkeerplaats bovenaan de klif kun je via een steile trap afdalen naar de kapel. Volgens de legende is het aantal treden van deze trap nooit hetzelfde als je naar beneden of naar boven gaat. Bijzonder! Wij wisten dit niet toen we er waren, anders hadden we de treden zeker even geteld. Van binnen bestaat de kapel uit slechts één kale ruimte met een stenen altaar. In de muur rechts van het altaar, de verstopplaats van St. Govan, zou je zijn ribben kunnen zien. De locatie van de kapel is prachtig: midden tussen de steile kliffen.

St. Govan's Chapel in Zuid-Wales

St. Govan’s Head

Als je weer omhoog gaat via de trap, kun je aan de andere kant van de parkeerplaats een geasfalteerd pad volgen naar St. Govan’s Head. Onderweg kom je loslopende koeien tegen, andere wandelaars en klimmers die van de steile rotswanden abseilen en vervolgens weer omhoog klimmen. We hebben een tijdje zitten kijken naar een paar van deze klimmers in actie, leuk om te zien.

St. Govan's Head, Pembrokeshire, Wales

Handig om te weten: St. Govan’s Chapel en St. Govan’s Head liggen midden in een militair oefenterrein – de Castlemartin Military Training Area – en zijn daarom niet altijd toegankelijk. Als er wordt geoefend is het gebied afgesloten en wordt er bij de toegangswegen een rode vlag gehesen en/of een hek geplaatst. Tijdens onze wandeling naar St. Govan’s Head hoorden we in de verte af en toe knallen en schoten. Dat vind ik persoonlijk toch wel een beetje afbreuk doen aan de mooie omgeving.

Fish & Chips bij St. Govan's Country Inn

Fish & Chips!

Na een lunch in St. Govan’s Country Inn vlakbij Bosherston wilden we de Stack Rocks bekijken, een eindje verderop. Het was even zoeken en het laatste stuk ging over een nogal smal weggetje. Maar helaas, halverwege deze weg wapperde een rode vlag. Geen toegang dus! Keren was vrijwel onmogelijk daar, dus we moesten terug in z’n achteruit. Het zou op zich fijn zijn als ze dit aan het begin van de weg al aangeven, in plaats van aan het eind… We besloten het hier verder maar bij te laten voor die dag. Toch zonde eigenlijk, dat zo’n militair oefenterrein op zo’n mooi stukje van Wales ligt.

Military zone, Pembrokeshire

Rode vlag, keren maar!

Hoe ver was het?
Tenby – St. Govan’s Chapel: 27 kilometer

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.