Home Europa Aanrader met kinderen: zoutmijn Salzwelten bij Salzburg

Aanrader met kinderen: zoutmijn Salzwelten bij Salzburg

by Annemarie
zoutmijn Salzwelten bij Salzburg

Tijdens onze camperreis door Midden-Europa bezochten we ook Salzburg. Niet ver van Salzburg, bij het dorp Hallein, ligt Salzwelten, een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Aan deze zoutmijn met het ‘witte goud’ hadden Salzburg en de aartsbisschoppen van de stad vroeger hun rijkdom te danken. Salzburg dankt zijn naam natuurlijk ook aan het zout. Maar de geschiedenis van deze mijn gaat nog verder terug: de Kelten ontdekten het zout in dit gebied als eersten en deden al aan zoutwinning.

zoutmijn Salzwelten bij Salzburg

In 1989 stopte de zoutwinning in Hallein en sinds 1994 is de mijn in de Dürrnberg te bezoeken. Misschien klinkt een bezoek aan een zoutmijn niet direct als een leuk uitje voor kinderen, maar Salzwelten is echt een aanrader. Het is namelijk best avontuurlijk en zeker niet saai!

Tour door de zoutmijn Salzwelten

We waren direct na het ontbijt met de camper van Salzburg naar Hallein gereden. Dankzij onze Salzburg Cards kregen we (een beetje) korting op de entreeprijs. We konden mee met een rondleiding die tien minuten later zou beginnen. Je mag namelijk alleen onder begeleiding van een gids de mijn in. Voordat je de mijn in mag, moet je beschermende kleding aan over je eigen kleding. Hilariteit gegarandeerd, want die beschermende kleding is natuurlijk verre van charmant. De dame die deze kleding uitdeelde bekeek iedereen met een geoefend oog en gaf ons allemaal een soort van passende maat. Alle witte overjassen zijn wijd en de wijde blauwe of bruine broeken snoer je aan met een koord. Grote strik erin en klaar ben je! 😊 Tassen moet je ook hier afgeven, maar je camera mag wel mee naar binnen.

zoutmijn Salzwelten bij Salzburg

Charming!

Nadat de hele groep deze kleding had aangetrokken, liepen we met onze gids naar beneden, waar een treintje klaar stond. Hiermee reden we door tunnels 600 meter de berg in en daarna gingen we te voet verder. De rondleiding startte met een informatief filmpje over de geschiedenis van de mijn. Ook op een paar andere plekken in de mijn keken we naar grappige filmpjes met aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau en zijn onhandige hulpje Jakobus in de hoofdrol.

zoutmijn Salzwelten bij Salzburg

Glijbanen en een ondergronds meertje

Het hoogtepunt voor kinderen (en ook voor volwassenen) zijn de twee houten mijnwerkersglijbanen waarmee je een verdieping afdaalt, zoals de mijnwerkers vroeger ook deden. Je mag er met z’n tweeën tegelijk van af – dat wordt sowieso aangeraden als je met kinderen bent. En er mag ook gegild worden, WIEHOE!!! Van tevoren wordt uitgelegd hoe je moet zitten, maar dat vergat onze zoon natuurlijk direct. Met als gevolg dat mijn man en zoon bijna hun evenwicht verloren. Zelfs onze gids hield even zijn adem in, maar het ging gelukkig toch goed. Mocht je niet van de glijbanen af durven, dan kun je ook met een trap naar beneden. Maar dat is natuurlijk wel een beetje jammer. Laat je vooral niet afschrikken door wat ik hierboven vertelde over onze zoon, het glijden van de glijbanen gaat eigenlijk altijd goed.

zoutmijn Salzwelten bij Salzburg

Mijnwerkersglijbaan

Ook leuk: met een groot houten vlot vaar je een klein stukje over een ondergronds zoutmeer (tip: ga aan de rechterkant zitten, daar is meer te zien) en onder de grond steek je twee keer de grens met Duitsland over.

zoutmijn Salzwelten bij Salzburg

De ondergrondse grens tussen Duitsland en Oostenrijk

Aan het eind van de tour ga je met roltrappen omhoog en rijd je met het treintje weer terug naar buiten. Aan het begin van de tour en bij de glijbanen worden foto’s gemaakt (smile!), die je later kunt kopen (niet goedkoop natuurlijk) als aandenken.

zoutmijn Salzwelten bij Salzburg

Weer met het treintje naar de uitgang

Het enige minpuntje voor kinderen: de tour is er in verschillende talen, maar niet in het Nederlands.

Tip: Vlakbij Salzwelten ligt SALINA, een nagebouwd Keltisch dorp waar je een indruk krijgt van het leven van de Kelten zo’n 2500 jaar geleden. Met je toegangskaartje van Salzwelten kun je er gratis naar toe.

Praktische informatie over zoutmijn Salzwelten bij Salzburg:

– Adres Salzwelten Hallein: Ramsaustrasse 3, Hallein 5422.
– De mijn is toegankelijk voor kinderen vanaf 4 jaar oud. Jongere kinderen kunnen niet mee de mijn in.
– Honden mogen niet mee naar binnen.
– Draag warme kleding want het is koud onder de grond, en draag goede schoenen.
– Ga vroeg in de ochtend, zodat je de grootste drukte voor bent.
– Een tour duurt maximaal anderhalf uur.
– Met de Salzburg Card krijg je korting op de entreeprijs voor Salzwelten.

Ook leuk om te lezen

6 reacties

Ilse 6 september 2017 - 1:01 pm

Wat een avontuur! Bijzonder om te zien!
En de kleding staat jullie enig 😉

Antwoord
Annemarie 6 september 2017 - 4:04 pm

Bedankt voor het compliment! 🙂

Antwoord
Carolien 4 september 2017 - 7:48 pm

Dat klinkt als een leuk uitje. Ik hou ook wel van een glijbaantje. Jihoeee!

Antwoord
Annemarie 5 september 2017 - 8:22 pm

Haha, was leuk hoor, die glijbanen. Jammer dat het er maar twee waren. 🙂

Antwoord
Denise 4 september 2017 - 10:32 am

Haha, die hesjes. Maar wel een leuke excursie zo te zien. Leuk gedaan ook met die glijbanen, daardoor zullen ze het niet snel vergeten. En verder steken kinderen er toch altijd weer iets van op.

Antwoord
Annemarie 5 september 2017 - 8:24 pm

De kleding die je aan moet is een beetje jammer, maar verder is het heel leuk!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.