Op doorreis naar Slowakije maakten we niet één, maar twee tussenstops: in de Duitse stad Dresden en de Poolse stad Wroclaw. Ik was voor de tweede keer in Polen, want een jaar eerder bezochten we de mooie stad Krakau. Wroclaw wordt wel eens een kleinere versie van Krakau genoemd. We hadden maar een middag en een avond de tijd, maar de stad bleek al net zo kleurrijk te zijn als Krakau. Dit zijn mijn tips voor een bezoek aan Wroclaw met kinderen.
Wroclaw is qua grootte de vierde stad van Polen. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog heette de stad echter Breslau, en hoorde bij Duitsland. De stad raakte zwaar beschadigd door bombardementen tijdens en na de oorlog, maar de belangrijkste gebouwen werden gerestaureerd of opnieuw opgebouwd. De stad ligt aan rivier de Oder en heeft 12 eilandjes en meer dan 120 bruggen. Een van de bekendste is de Tumski-brug, die volhangt met liefdesslotjes.
Marktplein Rynek
Niet te missen in het centrum van Wroclaw is het grote marktplein Rynek. Midden op het plein staat het oude raadhuis (Ratusz) en het plein wordt omgeven door grote herenhuizen met prachtige gevels in alle kleuren van de regenboog. Aan de westkant van het plein staat een moderne fontein uit 1996 met glazen platen, de Fontanna Zdroj. Zoals op elk centraal plein van een stad vind je ook hier veel restaurants en gezellige terrassen. Terwijl wij een drankje deden in de zon op het terras van restaurant en mini-brouwerij Spiż, vermaakten onze kinderen zich op het plein met het maken van zeepbellen.
Overal op het plein stonden teiltjes met zeepsop en stokken met touwtjes eraan. Met behulp van de wind kun je grote bellen blazen. Erg grappig om even uit te proberen!
Het oude Raadhuis
Het Ratusz werd in de 13e-16e eeuw in gotische en Renaissance-stijl gebouwd. De bouw duurde in totaal ongeveer 250 jaar, wat de verschillende bouwstijlen verklaart. De astronomische klok uit 1580 aan de oostkant van het gebouw is van hout gemaakt. Het raadhuis raakte beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, maar werd tussen 1949 en 1953 gerestaureerd. Tegenwoordig is in het gebouw het Kunstmuseum gevestigd.
Op kabouterjacht
Sinds 2001 wonen er kabouters in Wroclaw, het zijn er ondertussen meer dan 300! Het eerste bronzen kabouterbeeldje werd in 2001 door de ludieke anticommunistische verzetsbeweging Oranje Alternatief in de stad geplaatst, als symbool van vrijheid. Sindsdien zijn er verspreid door de stad heel veel kleine beeldjes bij gekomen. Ze worden gemaakt door verschillende kunstenaars en gesponsord door instellingen en bedrijven. Het is leuk om naar de beeldjes te zoeken als je door de stad loopt. Ze staan overal, meestal op de grond, maar sommige kabouters hangen aan lantaarnpalen. Dus kijk ook zeker naar boven tijdens je speurtocht. Sinds 2008 zijn er ook een paar vrouwelijke kabouters in de stad. Wij hebben 35 (of waren het er nou 37?) kabouters gevonden. Bij het tourist office op het plein Rynek kun je een kaart ophalen waarop een aantal van de kabouters staat aangegeven.
De toren van de Sint Elisabethkerk
We wandelden van het marktplein naar de Sint Elisabethkerk en passeerden op de noordwestelijke hoek van het plein de ‘Hans & Grietje-huizen’. Deze twee huizen zijn met een boog met elkaar verbonden, alsof ze elkaars hand vasthouden, en zijn vernoemd naar Hans & Grietje (Jaś i Małgosia). Tip voor wie op kabouterjacht is: aan de achterkant van deze huisjes staat een kabouter. De 90 meter hoge toren van de Sint Elisabethkerk kun je beklimmen met een smalle wenteltrap van ca. 300 treden. Er is geen lift, dus je moet het echt zelf doen. Als je dan eenmaal de top hebt bereikt (en op adem bent gekomen, want phieuw…) kun je genieten van een schitterend uitzicht over het kleurrijke marktplein en de rest van de stad.
Wat we ook nog hadden willen doen…
Ik vertelde al dat wij maar een halve dag in Wroclaw waren. Veel te kort voor zo’n mooie stad als deze, want er is nog veel meer te zien en doen. Dit is ook leuk in Wroclaw met kinderen:
Japanse Tuin
De Japanse Tuin is een mooie, rustige plek voor een wandelingetje. De tuin werd oorspronkelijk gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1913. Je ziet hier bijzondere bloemen, planten en bomen, maar ook Japanse bouwwerken zoals bruggetjes in Japanse stijl en het theepaviljoen. In een grote vijver zwemmen karpers en andere vissen.
Elektrische steps
Door de hele stad zagen we mensen rijden op geinige groen-wit-zwart gekleurde elektrische steps. Deze kun je huren met een app van Lime. Onze kinderen hadden dit graag willen doen, maar helaas, geen tijd!
Wroclaw Zoo
De Wroclaw Zoo is de oudste en grootste dierentuin van Polen. De dierentuin bestaat al sinds 1865, maar de afgelopen jaren zijn veel dierenverblijven vernieuwd. Het Afrykarium – het aquarium met alleen maar waterdieren uit Afrika – schijnt erg de moeite waard te zijn. Je ziet er niet alleen vissen, maar ook nijlpaarden en pinguïns.
Hydropolis
Het vrij nieuwe interactieve museum Hydropolis staat helemaal in het teken van water. Je leert waar we water voor nodig hebben, over de watervoorziening in Wroclaw, waterbouwkunde en natuurlijk ook over de onderwaterwereld van de oceanen. Alle uitleg is beschikbaar in het Pools en Engels.
Overnachten in Wroclaw
Er zijn veel leuke hotels in Wroclaw, voor elk budget. Leuke hotels in het oude centrum vind je hier. Als je Wroclaw met kinderen bezoekt zijn deze hotels met familiekamers aanraders. Wij boekten een avond van tevoren het voordelige Vanilla Hostel Wroclaw, net buiten het centrum met gratis parkeergelegenheid. Prima voor een nachtje!
Heb jij nog meer tips voor Wroclaw met kinderen? Laat het me weten!
Lees ook mijn blogs over Krakau!
2 reacties
O wauw, dat ziet er prachtig kleurrijk uit. Niet een heel voor de hand liggende bestemming, maar je hebt me enthousiast gemaakt. Supertip!
Ik had zelf ook niet verwacht dat Wroclaw zo’n mooi centrum zou hebben. Een verrassend leuke stad, aanrader!