Home EuropaEngeland & Wales White Horse Hill in Oxfordshire: over een paard, een kasteel en een draak

White Horse Hill in Oxfordshire: over een paard, een kasteel en een draak

by Annemarie
White Horse Hill

In 2014 waren we op vakantie in Wales. Op de terugweg van Wales naar Harwich maakten we een tussenstop van een paar dagen in Oxfordshire. We hadden daar met vrienden een cottage gehuurd in het gehucht Shellingford. We gingen een dagje naar universiteitsstad Oxford, en bezochten een dag later White Horse Hill in Uffington. Daar kun je een prehistorisch wit paard, uitgesneden in een heuvel, bekijken.

Vanaf de parkeerplaats bij White Horse Hill is het iets minder dan een kilometer lopen naar de heuvel. Tijdens de wandeling heb je een mooi uitzicht op de omgeving, en het is een populaire plek bij paragliders.

White Horse Hill

Op de helling van White Horse Hill is het abstracte figuur van een paard uitgesneden, en door de kalkstenen ondergrond is het wit. Het paard steekt daardoor mooi af tegen het groene gras er omheen. Het is meer dan 110 meter groot (van staart tot oor) en je kunt ‘m eigenlijk alleen vanuit de lucht goed in z’n geheel zien.

White Horse Hill

Een satellietfoto van het paard (Foto: USGS (World Wind (go)) [Public domain], via Wikimedia Commons)

Er zijn in Engeland meer van dit soort ‘white horses’, maar het prehistorische witte paard van Uffington is meer dan 3.000 jaar oud (waarschijnlijk uit de bronstijd) en daarmee de oudste van allemaal. Wat precies de functie van het paard was is onbekend.

Dragon Hill

Als je vanaf White Horse Hill over het paard heen naar beneden kijkt, zie je Dragon Hill liggen. Dit is een kalkstenen heuvel met een platte top. Volgens de overlevering was dit de plek waar de Engelse beschermheilige Saint George een draak versloeg. Op de heuvel is een kale plek te zien waar niets groeit. Dit komt door het bloed van de draak dat hier terechtkwam en de grond vergiftigde… Een heel aannemelijk verhaal. 😉

Whitehorse Hill

Uitzicht op Dragon Hill vanaf Whitehorse Hill

Uffington Castle

Op de top van White Horse Hill kun je ook de restanten bekijken van Uffington Castle, dat stamt uit de ijzertijd. Van het kasteel is vrijwel niets meer te zien, op de contouren van de muren en slotgracht na. Als je vanuit de lucht kijkt, lijkt het witte paard richting het kasteel te galopperen. Maar of de twee wat met elkaar te maken hebben, is niet met zekerheid te zeggen.

Tussen het paard en Uffington Castle ligt het hoogste punt van deze heuvel, op 262 meter hoogte. Dit is het hoogste punt in Oxfordshire. En na zo’n wandeling, ook al was het maar een korte, worden kinderen altijd blij als ze dit zien:

White Horse Hill

Hoera!

Toegang: gratis (wel betaald parkeren)
Openingstijden:Open any reasonable time during daylight hours‘. Dus.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.