Home Europa 6x doen in Wenen met kinderen

6x doen in Wenen met kinderen

by Annemarie
Wenen met kinderen

Een van de eerste steden die we bezochten tijdens onze camperreis in de zomervakantie was Wenen. We waren er allemaal nog nooit geweest, dus reden te meer om er naartoe te gaan. We parkeerden de camper op een camping aan de rand van de stad en gingen met de bus en de metro de stad in. Ideaal! Deze zes bezienswaardigheden mag je niet overslaan als je Wenen met kinderen bezoekt.

Wenen met kinderen

De Spaanse Rijschool

De Spaanse Rijschool

In paleis De Hofburg in hartje Wenen is de Spanische Hofreitschule gevestigd, de oudste nog bestaande rijschool ter wereld. Hier worden witte Lippizaner-paarden (alleen de hengsten, vanaf hun 4de jaar) getraind in de klassieke dressuur. In de zomer zijn er geen optredens zoals in de rest van het jaar, de meeste paarden zijn dan namelijk op vakantie (echt!) in Piber, het buitenverblijf van de rijschool elders in Oostenrijk. Wij moesten daarom genoegen nemen met een rondleiding door de rijschool en de stallen, maar ook dat is interessant. Een show was natuurlijk 10 keer leuker geweest, maar we kregen een goed beeld van de rijschool en de tradities, en in de stallen hebben we ook nog wat paarden gezien. Wist je trouwens dat pas in 2008 (2008!!!) de eerste vrouwelijke rijdster werd aangenomen op de rijschool? Tssssssssk.
Adres: Michaelerplatz 1

Spaanse Rijschool

In de stallen mochten we niet fotograferen, maar buiten mocht ik deze foto nemen nadat ik het netjes had gevraagd. Toch nog een (stukje) paard op de foto.

Schloss Schönbrunn

Een must als je in Wenen bent: Schloss Schönbrunn bezoeken. Wij kochten onze kaartjes bij het Kindermuseum (kortere rij) en boekten de Imperial Tour door het paleis. Deze rondleiding langs 22 vertrekken duurt ongeveer drie kwartier en is daardoor prima te doen met kinderen. Even ter informatie: het paleis heeft in totaal meer dan 1400 kamers. Stel je voor dat je een rondleiding zou krijgen langs alle kamers…* Nee hoor, 22 kamers is zat! Vanwege de drukte konden we pas twee uur later mee met een rondleiding. Hierdoor hadden we genoeg tijd om eerst naar het kindermuseum in het paleis te gaan.
*niet mogelijk

Wenen met kinderen

Schloss Schönbrunn

Het kindermuseum geeft een inkijkje in het dagelijks leven van de kinderen die vroeger in het paleis opgroeiden, zoals het speelgoed waarmee ze speelden en de kleding die ze droegen. Dit speciale museum voor kinderen is vooral een aanrader voor jongere kinderen. Onze dochter van 11 vond sommige dingen een beetje kinderachtig, en ook onze zoon van 7 voelde zich te oud (of te cool?) om zich te verkleden als een prinsje uit die tijd. Maar dat hoeft natuurlijk niet, en naast het verkleden is er voor kinderen tot een jaar of 11/12 genoeg leuks te ontdekken in dit museum.
Het paleis is dagelijks geopend vanaf 8 uur ’s ochtends.

Wenen met kinderen

Op houten loopklossen door het kindermuseum

Drie tips voor Schönbrunn:
1) Koop kaartjes bij de automaat in plaats van bij de kassa, dat is veel sneller. Kom je met kinderen, dan kun je ook toegangskaartjes kopen bij de ingang van het kindermuseum (kortere rij). Of nog beter: koop de kaartjes van tevoren online, bijvoorbeeld de Imperial Tour met gids.
2) Ga je met de metro (lijn U4) naar Schloss Schönbrunn? Stap dan uit bij halte Hietzing in plaats van Schönbrunn, dat is dichterbij.
3) Bezoek je het paleis met kleine kinderen die nog niet zo ver kunnen lopen, dan kun je ook gebruikmaken van het Panorama-treintje. Met dit treintje kun je bijvoorbeeld meerijden van het paleis naar de Gloriette of de dierentuin.

Tiergarten Schönbrunn

Na de rondleiding door het paleis wandelden we door de tuinen van het paleis naar de dierentuin. In 1742 richtte keizer Franz I Stefanus in de tuinen van het paleis Tiergarten Schönbrunn op. Hoewel de dierentuin dus al heel oud is – een van de oudste ter wereld-, zijn de dierenverblijven ruim en modern. Als je Schloss Schönbrunn met kinderen bezoekt, zou ik zeker aanraden om genoeg tijd in te plannen voor een bezoek aan deze dierentuin. Je kunt hier meer dan 700 diersoorten tegenkomen. Naast de ‘standaard’ (sorry) olifanten, giraffen, apen, zeeleeuwen en pinguïns kun je hier ook wat meer bijzondere dieren zien, zoals koala’s en reuzenpanda’s. Het barokke paviljoen uit 1759 in het midden van de dierentuin is ook een bezoekje waard. Als je daar een drankje drinkt op het terras heb je een mooi uitzicht over o.a. de flamingo’s, cheeta’s en zebra’s. Kaartjes voor de dierentuin kun je aan de kassa kopen, of van tevoren online.
Dagelijks geopend

Schloss Schonbrunn Zoo

Attractiepark Prater

Midden in de stad ligt attractiepark Prater, dat leuk is voor alle leeftijden. Je vindt hier ouderwetse attracties, zoals een draaimolen, zweefmolen, spookhuis en een reuzenrad uit 1897. Maar er zijn ook modernere kermisattracties zoals de Free Fall Tower en de Black Mamba, waarbij je in een soort schommel met een snelheid van ca. 80 km. per uur door de lucht wordt geslingerd. Superleuk! (Als je ervan houdt…) Je hoeft er geen honger te lijden, want overal zijn eettentjes en cafeetjes. De toegang tot het park is gratis, je betaalt per attractie.
Adres: Prater 7/3, Wenen

Wenen met kinderen

Prater, het reuzenrad. Foto: Pixabay

Zoom Kindermuseum

We zijn er zelf niet geweest, maar dit museum schijnt echt een aanrader te zijn als je Wenen met kinderen bezoekt. Alles draait hier om de zintuigen. Anders dan in andere musea (meer gericht op volwassenen) is het bij Zoom juist de bedoeling dat kinderen alles aanraken en grondig onderzoeken. Er zijn activiteiten en tentoonstellingen voor alle leeftijdsgroepen. Zoom Ocean is bijvoorbeeld speciaal gericht op jongere kinderen tot 6 jaar, terwijl de Zoom Hands-on Exhibition interessant is voor kinderen van 6-12 jaar. Het aantal deelnemers is beperkt, dus van tevoren reserveren is aan te raden. Een ideaal uitje voor een regenachtige dag als je Wenen met kinderen bezoekt.
Adres: MuseumsQuartier, Museumsplatz 1, Wenen. Op maandag gesloten.

Wenen met kinderen

Hundertwasserhaus

Het ligt een stukje buiten het centrum, maar is het stukje lopen meer dan waard: het kleurrijke Hundertwasserhaus uit 1985. Ook kinderen zullen dit leuk vinden om te zien, want het is een gebouw met bijzondere, onregelmatige vormen, veel kleuren, keramiek en sierlijke balkons en pilaren. Het is ook heel groen; op het dak is een parkje aangelegd met bomen en struiken. Omdat de appartementen bewoond worden, kun je het gebouw alleen van buiten bekijken. Het werd ontworpen door de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser. In Nieuw-Zeeland bezochten wij de beroemde Hundertwasser-toiletten al, daarom konden we dit gebouw nu niet overslaan. Bij de souvenirwinkel kun je leuke Hundertwasser-souvenirtjes kopen. Wij hielden het simpel en kochten een paar boekenleggers als aandenken. 🙂 Tegenover het huis ligt Hundertwasser Village, een klein overdekt winkelcentrum gebouwd in de stijl van Hundertwasser.
Adres: op de hoek van de Kegelgasse/Löwengasse, vanaf metrostation Wien Mitte/Landstrasse is het ca. 10 minuten lopen

Algemene tip voor een bezoek aan Wenen: schaf een Vienna Card aan! Hiermee reis je gratis met al het openbaar vervoer in Wenen en krijg je korting op de meeste bezienswaardigheden. Kinderen reizen gratis mee op de card van hun ouders.

Overnachten in Wenen met kinderen

Wij bezochten Wenen met een camper en stonden op een camping aan de rand van de stad. Hotels in Wenen vind je hier. Voor gezinnen is aparthotel MyNext Johannesgasse Apartments een aanrader. Midden in het centrum, met ruime studio’s en appartementen.

Misschien ook handig: collega-blogger Nanda van Wandernan.nl schreef een blog met tips voor waar je lekker kunt eten in Wenen.

Ben jij wel eens in Wenen geweest?

Ook leuk om te lezen

5 reacties

Marlieke 1 september 2017 - 3:28 pm

Nog nooit in Wenen geweest, maar zo te zien een leuke stad om eens met kinderen te bezoeken.

Antwoord
Ilse 29 augustus 2017 - 8:58 pm

Wij gaan in de herfstvakantie naar Wenen, dus helemaal leuk deze tips! Prater lijkt me heel leuk en ook het Zoom kindermuseum!

Antwoord
Annemarie 30 augustus 2017 - 1:08 pm

Leuk! Wij vonden Wenen een hele leuke stad, ook voor kinderen. Veel plezier alvast!

Antwoord
Yvonne 28 augustus 2017 - 8:52 pm

Al een hele tijd wil ik weer eens naar Wenen. Ik was er jaaaaren geleden en wil er graag eens terug. Het Hundertwasser Haus lijkt me ook super met de kinderen, maar jouw suggesties zijn ook erg leuk!! Het Praterpark met het reuzenrad en die rijschool stonden al met stip bovenaan, dat zouden onze meiden beide geweldig vinden.

Antwoord
Annemarie 30 augustus 2017 - 1:07 pm

Hm, misschien moet ik het Hundertwasser Haus gewoon toevoegen aan dit lijstje…. We zijn er wel geweest. Als je niet in hartje zomer gaat, kun je een voorstelling bijwonen in de rijschool. Dat is natuurlijk helemaal geweldig.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.