Home Europa Watervallen en watermolens in idyllisch Rastoke

Watervallen en watermolens in idyllisch Rastoke

by Annemarie
Rastoke, Kroatie

Als je in Kroatië vanuit Zagreb (of Karlovac, de plaats waar wij verbleven) met de auto naar de Plitvicemeren rijdt, kom je langs het dorp Rastoke, onderdeel van de gemeente Slunj. Als je er tijd voor hebt moet je hier zeker even stoppen, want het is er prachtig: rivieren, watervallen, watermolens… Een dorpje dat helemaal in het teken staat van water en dat ook wel ‘Plitvice in het klein’ wordt genoemd.

Bij Rastoke komen twee rivieren samen: de Korana-rivier en de Slunjčica-rivier. Dat levert fotogenieke stroomversnellinkjes op en ook een paar grotere watervallen. Het is er een stuk minder druk dan bij de beroemde meren een halfuur verderop, maar omdat Rastoke aan de weg richting Nationaal Park Plitvice ligt weten toeristen het wel te vinden. Toen wij er waren was het vrij rustig, maar dat was in mei. Ik weet niet hoe druk het er hartje zomer is.

Rastoke watervallen

Oké, de watervallen zijn hier misschien wat minder spectaculair dan bij de Plitvicemeren, maar het is er echt ook heel mooi. Wat het 300 jaar oude dorp zo bijzonder maakt, is dat alles is aangepast op het water. Je ziet oude watermolens (er waren er ooit 22!), huizen waar de rivier onderdoor stroomt, houten bruggetjes, watervallen met soms een regenboog erbij… Ik vond het er sprookjesachtig mooi en kon niet stoppen met foto’s nemen. (Nu heb ik dat al snel, maar toch).

Rastoke

Brug in Rastoke, Kroatie

Toen we een rondje wilden lopen door het dorpje bleek dat we voor het mooiste deel van Rastoke entree moesten betalen. Ik weet niet meer precies hoeveel het was, maar veel was het niet. En het was het waard, want het routekaartje dat we meekregen leidde ons langs de grotere watervallen en wat andere bezienswaardigheden. Je kunt er ook een watermolen en een grot bezoeken.
Watervallen in Rastoke

Wat ook niet verkeerd is: er zitten een paar goede restaurants in Rastoke. Wij hebben heerlijk geluncht bij restaurant Petro. Een aanrader, met goed eten, vriendelijke bediening en uitzicht op een schitterende omgeving. Ze kweken hier ook hun eigen forellen. Het was mooi weer, dus we zaten buiten op het terras aan (en boven) het water met een gegrild visje, een koud glas witte wijn en het geklater van een watervalletje op de achtergrond… Hoe idyllisch wil je het hebben? 😉

Restaurant Petro

Restaurant Petro in Rastoke

Restaurant Petro in Slunj

Rastoke is zo’n plaats waar je nog een keer terug wilt komen. Ik in elk geval wel, en dan neem ik man en kinderen mee, want zij waren er niet bij. Kunnen we meteen door naar de Plitvicemeren. Dus bij deze zet ik dit op hun bucketlist!

Vanuit Istrië kun je natuurlijk ook naar Rastoke en de Plitvicemeren. Je bent dan ongeveer drie uur onderweg.

In de blog van collega-blogger Jenny van Ik Reis lees je meer over Rastoke en de Plitvicemeren.

Hotels in Rastoke/Slunj en omgeving vind je via deze link!

Hoe ver is het?
Afstand Karlovac – Rastoke: 51 km
Afstand Istrië – Rastoke: ca. 230 – 250 km (afh. van waar je zit)
Afstand Rastoke – Plitvicemeren: ca. 35 km

Ook leuk om te lezen

6 reacties

A 5 augustus 2018 - 10:51 pm

Mag je daar in zwemmen omdat het in de plivitsmeren niet mag willen wij ff het park uit voor luchen en zwemmen en daarna het lage gedeelte gaan doen.
Hoop dat iemand mij antwoord kan geven.

Antwoord
Annemarie 6 augustus 2018 - 9:45 am

Bij Rastoke kun je zwemmen in de Korana-rivier, zie deze website. En ik las ergens dat je ook in de plaats Korana (dat is wat dichterbij misschien) in de Korana-rivier kunt zwemmen.

Antwoord
Gerdie 12 juli 2018 - 10:29 pm

Heel mooi!!! Wij gaan dit zomer. Maar plitvice meren zal heel druk zijn
Kun je ook overnachten in rastoke?

Antwoord
Annemarie 13 juli 2018 - 8:50 am

Leuk dat jullie er deze zomer heen gaan! Rastoke is echt een heel mooi dorpje, maar misschien is het in de zomer ook wel druk. Ik was er in mei. Dit hotel ligt vlakbij Rastoke (/Slunj): hotel Mirjana. Verder zitten er wat guesthouses. Veel plezier alvast!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 31 mei 2015 - 8:16 pm

Mooi hè? Ik was er twee weken geleden. Heerlijk die Kroatische watervallen.

Antwoord
Annemarie 31 mei 2015 - 8:51 pm

Supermooi! Ik was er een jaar geleden en wil er graag nog een keer naar toe. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.