Home Europa Waterpret op de Heiterwanger See in Tirol

Waterpret op de Heiterwanger See in Tirol

by Annemarie
Heiterwanger See in Tirol

In het noordwesten van de Oostenrijkse deelstaat Tirol ligt de Heiterwanger See. Het meer ligt vlakbij het dorp Heiterwang, tussen de plaatsen Reutte en Ehrwald in. Een 300 meter lang kanaal verbindt de Heiterwanger See met de grotere Plansee. Het meer ligt in de Ammergauer Alpen, op 976 meter hoogte. Zo, dat waren even wat geografische feitjes. Maar het is misschien leuker om te weten wat je allemaal bij de Heiterwanger See in Tirol kunt doen. In de zomer kun je er zwemmen, maar ook wandelen, een bootje huren of suppen.

Wij bezochten de Heiterwanger See afgelopen zomer, toen we een paar dagen in Lermoos in Tirol waren. In de zomer van 2013 waren we ook al eens bij het meer geweest, toen vanuit Ehrwald. Vanuit Lermoos en Ehrwald is het ongeveer 20 minuten rijden naar het meer. We parkeerden de auto op de parkeerplaats en moesten daarvoor € 6,-* betalen bij de automaat. Dat kon alleen contant, wat best wel een beetje onhandig was. We kwamen natuurlijk net wat muntgeld tekort en moesten geld wisselen. Sjonge jonge.

Heiterwanger See in Tirol

Een frisse duik

Het heldere, groen/turquoise water van de Heiterwanger See nodigt bij warm weer uit tot het nemen van een frisse duik. Er zijn een paar strandjes en ligweides waar je met je handdoekje kan liggen. Houd er wel rekening mee dat de bodem van het meer uit kiezels bestaat, dus waterschoentjes zijn misschien geen slecht idee.

Bootje of waterfiets huren

Heiterwanger See in Tirol
Wil je het water op? Dan kun je bij het boothuis een roeiboot, waterfiets of elektrisch bootje huren. Wij waren er rond 11:00 uur en dat bleek te laat: alle bootjes waren al op het water. Dus een belangrijke tip voor in het hoogseizoen: kom vroeg als je een elektrisch bootje wilt huren! In 2013 hebben we wel op het meer gevaren met een bootje. De elektrische bootjes gaan niet zo hard, zodat je het sturen best aan een kind kan overlaten. 😉

bootje huren in Heiterwang

Een kind kan de was doen

De rode bootjes op de foto’s zijn inmiddels vervangen door wat nieuwere modellen. Je vindt het boothuis links als je vanaf de parkeerplaats richting het water loopt, vlakbij de camping.
Prijzen voor een uur: elektrisch bootje € 29,-, waterfiets € 22,- en roeiboot € 16,-*.

Suppen

Van mei tot september kun je suppen (stand-up-paddling) op het meer. Je kan SUP-boards en kajaks huren bij het SUP-station op de rechteroever van het meer, bij de ligweides. Onze kinderen wilden het suppen wel eens uitproberen. Na een korte uitleg over wat ze wel (en vooral ook niet) moesten doen, konden ze het water op. Ze begonnen rustig op hun knieën, maar al snel stonden ze rechtop op hun boards. Alsof ze het al jaren deden.

Heiterwanger See in Tirol

Het enige wat een beetje tegenzat, was de wind. Af en toe waren er behoorlijk harde windvlagen, waardoor ze richting de Plansee dreven. Dat was niet de bedoeling, want hoe kom je dan weer terug? Onze dochter kon zelf terug peddelen, maar onze zoon dreef alleen maar verder af. Totdat hij hulp kreeg van een zwemmer, die hem met z’n board naar de kant trok. Phieuw!
Prijzen SUP-board: € 20,- per uur (en elk volgende uur € 15,-), € 35,- voor 2 boards. Kajak: € 35,- voor een uur*.

Dochter nog redelijk dichtbij, zoon waait richting de Plansee…

Rondvaart over de Heiterwanger See en de Plansee

Van eind mei tot half oktober kun je een rondvaart doen aan boord van de MS Margarethe en de MS Wilhelm. De rondvaartboten varen over de Heiterwanger See en de Plansee. Onderweg maken ze een paar stops waar je eventueel kunt uitstappen, bijvoorbeeld om te wandelen of te gaan eten. Je kan dan met een volgende boot verder (of terug) varen.

De Heiterwanger See in Oostenrijk

Rondwandeling om het meer

Voor wie het water niet op wil, is de rondwandeling om de Heiterwanger See misschien een idee. Deze gemakkelijke wandeling is ongeveer 6,5 kilometer lang en gaat langs de oever en deels door het bos. Het kanaal tussen de twee meren kun je oversteken via een brug. Mocht je de wandeling te kort vinden, dan kun je ook een rondje om de grotere Plansee doen. Dan ben je wel een stuk langer bezig, want dit rondje is ruim 14 kilometer lang. Voor een wandeling rond beide meren van – bij elkaar – zo’n 20 kilometer moet je wel een halve dag uittrekken. Tip: zorg dat je iets bij je hebt tegen insecten.

Restaurant en speeltuin

De speeltuin vlakbij het restaurant

Op de oever van het meer, vlakbij Hotel Fischer am See, is een leuke speeltuin. Kinderen kunnen zich hier vermaken met schommels, een glijbaan, een klimtoren, een kabelbaan en nog wat andere speeltoestellen. Nadat onze kinderen gesupt hadden, sloeg het weer om en ging het regenen. We schuilden & lunchten in het restaurant van het hotel. Wil je langer bij het meer blijven, dan kun je overnachten in Hotel Fischer am See, of kamperen op de kleine camping aan het meer. Meer hotels bij Heiterwang vind je hier.

In de buurt: hangbrug Highline179

Foto via Pixabay

Tussen de plaatsen Heiterwang en Reutte in Tirol kun je naar Highline179, een hangbrug die van de ruïne van Kasteel Ehrenberg naar Fort Claudia loopt. De brug is 406 meter lang en 114 meter hoog. Helaas zag ik de brug pas toen we er onderdoor reden op de B179 richting Duitsland, op weg naar huis. Ik had er graag even op gestaan!

Hangbrug Highline179

De hangbrug vanuit de auto.

De brug is dagelijks geopend van 8:00 tot 22:00 uur. Entree: volwassene € 10,-/kind vanaf 4 jaar € 6,-*. De ruïnes van Ehrenberg kun je ook bezoeken (als er toch bent).

* Prijzen kunnen wijzigen. Voor het laatst gecheckt in mei 2024.
Dit artikel bevat affiliate links.

Ook plannen voor een vakantie in Oostenrijk? Misschien zijn deze blogs dan interessant:
– Bezoek aan de Zugspitze vanuit Ehrwald in Tirol
– Vorarlberg: doen in de Oostenrijkse Montafon met kinderen
– De Silvretta-Hochalpenstrasse in de Oostenrijkse Alpen

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.