Home Europa Wandelen naar Morskie Oko in het Poolse Tatragebergte

Wandelen naar Morskie Oko in het Poolse Tatragebergte

by Annemarie
wandelen naar Morskie Oko

Op de grens van Polen en Slowakije ligt het Tatragebergte, dat deel uitmaakt van de Karpaten. We bezochten dit gebergte al eerder, maar toen aan de Slowaakse kant. Tijdens onze reis door Polen deze zomer wandelden we naar het meer Morskie Oko in Nationaal Park Tatra. Dit meer, met de bijnaam ‘Oog van de zee’, is het bekendste bergmeer van Polen. Toen we aan een Poolse kennis vroegen wat we niet mochten missen tijdens onze vakantie, noemde hij dan ook direct dit meer. Je begrijpt dat wandelen naar Morskie Oko hoog op mijn to do-lijstje stond!

Morskie Oko ligt 1.395 meter boven zeeniveau en is het grootste meer in het Tatragebergte. Op drukke dagen wordt het door duizenden mensen bezocht. Je moet er wel wat voor over hebben om het meer te zien, want de wandeling naar Morskie Oko is ongeveer 16 kilometer in totaal: ruim 8 kilometer (geleidelijk) omhoog, en dezelfde weg weer terug naar beneden. En niet over een avontuurlijk wandelpad, maar over een nogal saaie, geasfalteerde weg. Onze kinderen waren niet heel enthousiast toen ze dit hoorden. En de weersverwachting – regen… – droeg ook niet echt bij aan de voorpret. Maar we gingen toch!

wandeling naar Morskie Oko

De bordjes bij de start van de wandelroute.

Parkeren bij Morskie Oko

Vanaf ons appartement in Zakopane was het een halfuur rijden naar Palenica Białczańska, waar de parkeerplaats is. Omdat Morskie Oko een populaire plek is, kun je het beste vroeg vertrekken. Het aantal parkeerplekken is namelijk beperkt. Als de (vrij grote) parkeerplaats vol is, kun je de auto langs de weg parkeren, of bij een andere parkeerplaats wat verder weg. Maar dan wordt de wandeling dus nog langer. Wij hadden de wekker om 7 uur gezet en waren rond 8 uur bij de parkeerplaats. Dat was gelukkig vroeg genoeg, maar bij mooi weer in de zomer moet je er soms al eerder zijn om nog een plekje te bemachtigen. De Polen zelf zijn namelijk fervent wandelaars. Om zeker te zijn van een parkeerplek kun je het beste online een plek reserveren, maar dat moet je minstens een dag van tevoren doen. Wij waren te laat met online reserveren, vandaar de vroege wekker.

wandelen naar Morskie Oko

Uitzicht onderweg

Op naar het meer!

Het was grijs en regenachtig, dus we hadden niet alleen een rugtas met genoeg snacks en water meegenomen, maar ook onze waterbestendige windjacks. Volgens een bordje bij de start van de wandeling moet je voor de heenweg 2 uur en 25 minuten uittrekken. We begonnen aan de wandeling omhoog. Af en toe miezerde het, en er was veel laaghangende bewolking. Helaas was er daardoor dus weinig uitzicht onderweg, hoewel de nevel tussen de bomen ook wel wat had.

Bij het beginpunt staan huifkarren met paarden

Af en toe werden we gepasseerd door een huifkar met daarin mensen die de 8 kilometer naar boven niet wilden (of konden) lopen. Ik vind het zielig voor de paarden, die meerdere keren per dag met een zware kar de berg op en af moeten… Mij zie je dus niet in zo’n kar. Op een paar punten onderweg zijn er zijpaadjes waarmee je de wandeling een beetje kunt inkorten. Deze zijpaadjes hebben traptreden en gaan dus wat steiler omhoog. Het is dan misschien wel wat korter in kilometers, maar ook zwaarder. Om die reden bleven wij gewoon de weg volgen.

Zijpaadje om af te snijden.

Op ongeveer een derde van de wandeling kom je langs een informatiecentrum(pje) en een stukje verderop langs de Wodogrzmoty Mickiewicza-watervallen, die onder de weg doorlopen en die je aan beide kanten kunt bekijken.

waterval bij Morskie Oko

Gehaald: Morskie Oko

Op zo’n 2 kilometer voor het meer ligt Pawilon Gastronomiczny, een deels overdekt café waar je wat kan eten of drinken. Je kan er ook een ijsje halen, en er zijn toiletten (tegen betaling van een paar zloty). Wij pauzeerden er even voor koffie en thee, en wandelden daarna de laatste kilometers naar boven. En toen kwam eindelijk het meer in zicht. Yes, we hadden het gehaald! Het was er vrij druk, en helaas viel het uitzicht op het meer en de omringende bergen wat tegen door de laaghangende bewolking. De nevel rondom het meer was op zich ook best mooi, maar ik had liever wat minder bewolking en meer uitzicht gehad. 😉 We liepen een klein stukje over het pad langs de oever van het meer. Je kan ook een heel rondje om het meer lopen, dat kost je ongeveer een uur. Maar onze kinderen zagen dat echt niet zitten, omdat het wandelen naar Morskie Oko al zo lang was.

Geen rondje om het meer, maar wel even van steen naar steen springen.

wandelen naar Morskie Oko

Op de oever van het meer staat een restaurant, de PTTK Morskie Oko Mountain Hut. Het was er binnen superdruk vanwege het weer, en het terras was ook vol. Uiteindelijk hebben we even buiten gezeten onder een parasol voordat we terugliepen.

wandelen naar Morskie Oko

Het restaurant bij het meer

Een doorweekte wandeling terug

Toen we van Morskie Oko terug wandelden begon het hard te regenen, en dat stopte pas tegen het einde van de wandeling. Desondanks liepen er nog heel wat mensen naar boven, de meesten in felgekleurde regencapes. Die begonnen dus nog aan de wandeling! Maar er gingen nu ook meer huifkarren naar boven, met mensen die het meer wat sneller en droger wilden bereiken.

Wandelen in de regen is niet onze hobby…

Onze waterbestendige windjacks bleken dat toch niet helemaal te zijn, want halverwege de wandeling naar beneden begonnen we allemaal nattigheid te voelen. Nu maakten we wel gebruik van de paadjes om af te snijden, dat scheelde toch weer iets. Halverwege stonden wat mensen rondom een hert dat vlak langs de weg liep. Hij leek gewend te zijn aan mensen, want hij liet zich rustig fotograferen.

We kregen weer wat nieuwe energie toen we het begin van de wandeling herkenden. We waren er bijna! Het was inmiddels ook droog geworden, dus de laatste kilometer (of twee) was het wat prettiger wandelen. En het was heerlijk om bij de auto onze natte jacks uit te kunnen trekken. We waren alle vier moe en heel blij dat het erop zat, maar ook trots op onszelf. Toch maar even 16 kilometers gelopen!

Wandelen naar Morskie Oko praktisch

Moeilijkheidsgraad: de weg naar boven stijgt geleidelijk en is daardoor goed te doen. De grootste moeilijkheid zit ‘m in de lange afstand (en de vrij saaie weg).
Duur van de wandeling: heen ca. 2,5 uur en terug ca. 2 uur. Trek voor een rondje om Morskie Oko nog een extra uur uit.
Entree Tatra National Park: een dagkaart kost 8 zloty voor een volwassene en 4 zloty voor een kind*.
Parkeren: het is raadzaam om van tevoren een parkeerplek te reserveren. Je betaalt 36 zloty* voor een dagkaart, en reserveren kan via deze website.
Toiletten: op een paar plekken langs de route staan portable wc-cabines. Bij het café en het restaurant kun je ook naar de wc, maar daar moet je voor betalen (ca. 3 zloty).
Met een kinderwagen: doordat vrijwel de hele weg geasfalteerd is, is het meer ook gemakkelijk bereikbaar met een kinderwagen of rolstoel. Het rondje om het meer is niet toegankelijk met een kinderwagen.
Huifkar: vind je de wandeling te lang of te zwaar? Dan kan je tegen betaling (ca. 50-60 zloty*) ook met een huifkar mee, en hoef je alleen aan het eind nog ongeveer een 25-30 minuten te wandelen. Er kunnen ongeveer 14 mensen in deze huifkarren, die door twee paarden worden getrokken. Maar denk goed na of je dit de paarden aan wilt doen. Op drukke dagen lopen ze meerdere keren naar boven en het komt wel eens voor dat een paard het niet meer trekt – letterlijk en figuurlijk. 🙁

* Prijzen kunnen wijzigen. Voor het laatst gecheckt in juli 2022.

Ook leuk om te lezen:
9x zien & doen in Krakau
Ontdek het Tatragebergte in Slowakije

Ook leuk om te lezen

3 reacties

Michel Wagenaar 26 mei 2023 - 1:10 am

Ik herinner mij als kind dat wij dus nog hoger moeten zijn geweest, want wij hebben Morsky oko bereikt met een gondel/kanovaart door het gebergte. Dit is mijn mooiste herinnering aan Polen….Njet, toi jest moje babcia, cochom cis.

Antwoord
Linda 18 augustus 2021 - 1:50 pm

Wat jammer van het weer! Het meer ziet er gelukkig alsnog mooi uit, maar ik snap dat je liever wat meer uitzicht had gehad. Jammer dat de weg erheen zo saai is, maar dat is helaas vaker zo om op hele mooie plekken te komen! Ik zou hier ook wel heen willen en dan heel vroeg starten om de drukte te vermijden

Antwoord
Annemarie 20 augustus 2021 - 4:14 pm

Ja het weer was inderdaad erg jammer. Maar even goed de moeite waard gelukkig!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.