In het laatste weekend van de kerstvakantie waren we met onze kinderen een weekend in Leuven. Als ik een onbekende stad bezoek, vind ik het leuk om naast bekende bezienswaardigheden ook street art te bekijken. Daarom wandelden we een stuk van de street art-wandelroute door de stad. Ook buiten deze route om kwamen we een paar mooie murals tegen. Een fotoblog over street art in Leuven!
Zoals veel kinderen zijn ook die van ons niet heel dol op wandelen, maar street art kunnen ze dan weer wel waarderen. Gelukkig maar, want ik wilde toch echt een deel van de street art-route doen. Visit Leuven heeft een handig kaartje gemaakt, met een wandelroute langs elf muurschilderingen. En buiten deze wandelroute valt er ook nog heel veel street art te ontdekken in Leuven!
Mozaïek
Tijdens een eerste rondje door het centrum van Leuven zagen we dit mooie mozaïek in de toegangspoort naar het Jozef Vounckplein, een zijstraat van de Muntstraat. De titel van dit kunstwerk is ‘Diep geworteld, breed vertakt’ en het werd in 2017 gemaakt door kunstenaar Jose Osorio uit Honduras.
Beschilderde elektriciteitskasten
We startten met de street art-wandeling nadat we de Universiteitsbibliotheek en -toren hadden bezocht, op het Monseigneur Ladeuzeplein. Dit is overigens niet het startpunt van de route, wij zijn op dit punt begonnen omdat we daar in de buurt waren. Op het aangrenzende Herbert Hooverplein zagen we allemaal beschilderde elektriciteitskasten.
Deze zijn in het kader van het project Tour Elentrik door verschillende lokale street artists beschilderd, met dieren en grappige tekeningen. Tour Elentrik, begeleid door kunstenaarscollectief Treepack, heeft als doel om saaie en lelijke elektriciteitskasten om te toveren tot kunstwerken. Dit is inmiddels in meerdere Belgische steden gedaan. Resultaat: meer kleur op straat en minder vandalisme.
Street art van Bisser
Street artist Bisser komt uit Leuven en in de stad kun je verschillende van zijn werken tegenkomen. Wij wandelden van het Herbert Hooverplein naar het dichtstbijzijnde kunstwerk van de route, in de Mussenstraat (nr. 10 van de street art-route): Blue Cat & Birds. De muurschilderingen zijn te vinden in een doodlopend stukje van de straat, met een paar garageboxen.
Ook in de Mussenstraat, maar om de hoek (de straat loopt rond) heeft Bisser de ‘Sitting Young Man’ gemaakt. Het is een van zijn eerste murals in Leuven. Bisser maakt naast murals ook kunstwerkjes van keramiek.
De omgeving van de Mussenstraat is trouwens een leuk buurtje om rond te lopen, met gezellige straatjes en arbeidershuisjes met gekleurde bakstenen gevels.
En we zagen nog een derde werk van Bisser – ‘Horror Vacui’ – in de Maria-Theresiastraat. Horror Vacui betekent ‘angst voor de leegte’, wat tot uitdrukking komt in alle verschillende gezichten en monsters, met zo min mogelijk ruimte ertussen.
Blauwe duif van Dzia
Kunstenaar Dzia komt uit Antwerpen en staat bekend om zijn murals in een herkenbare grafische stijl met geometrische lijnen. Hij maakt meestal dieren, zoals vogels, kikkers en vossen. Zijn werken zijn in verschillende landen te vinden, ook in Nederland. In de Justus Lipsiusstraat maakte hij in 2019 op een kantoorpand een prachtige mural van een blauwe duif. Een ander mooi werk van Dzia is te vinden in de Lindensestraat, buiten het centrum: ‘A Tale of Two Foxes’. Deze hebben wij helaas niet gezien.
Kleurrijke ode aan diversiteit
De gevel van een basisschool in de Jean-Baptiste van Monsstraat is versierd met kleurrijke muurschilderingen van Julietta XLF. Het werk ‘Couleur Quartier Pee & Nel’ is een ode aan de diversiteit in de buurt van de school.
Een beetje verstopt: de Clockwork Bird
Toen we op onze eerste dag in Leuven van het Groot Begijnhof terug wandelden richting het centrum, kwamen we langs een klein, ommuurd parkje. We namen er een kijkje en zagen op de zijmuur van een huis de kleurrijke mural ‘Clockwork Bird’ van de Russische street artist Vadim Mezzo. Het is een mechanische vogel met een opwindsleutel. Het parkje ligt tussen de Naamsestraat en de Schapenstraat in.
Grote mural bij de Vismarkt
Op de hoek van de Vismarkt en de Mechelsestraat is de grote mural in rood, zwart en wit niet te missen.
Het kunstwerk is bijna 40 meter lang en werd gemaakt door leerlingen van school ‘De Wijnpers’.
Eerbetoon aan student Sanda Dia
De Duitse street artist Case Maclaim maakte in 2022 op verzoek van familie en vrienden dit realistische portret van de 20-jarige student Sanda Dia. Sanda Dia overleed in 2018 na een wreed ontgroeningsritueel van de Leuvense studentenvereniging Reuzegom. Je vindt het portret op een muur van de Pieter de Someraula van de KU Leuven, in de Charles Deberiotstraat.
Daydreamer
De mural helemaal bovenaan deze blog was een van mijn favorieten. Dit is ‘Daydreamer’ van Artoon (Toon van Ishoven), op een muur bij de ingang naar de Bibliotheek Leuven Tweebronnen in de Rijschoolstraat. Een heerlijk relaxed beeld dat uitdraagt dat je, waar je ook bent, altijd kunt wegdromen met een boek.
Street art in Leuven praktisch
Wil je ook street art zien tijdens je bezoek aan Leuven? Op de website van Visit Leuven kun je de kaart met de street art-route downloaden. Voor kinderen kun je vragen over de kunstwerken downloaden, waarmee ze een kleine beloning kunnen verdienen.
Misschien ook leuk om te lezen:
– Wandelen langs street art in Gent
– Sfeervolle straatjes en street art in Napels