In de Belgische Ardennen in een vallei van rivier de Lesse, niet ver van Namur (Namen) en vlakbij Dinant, ligt Parc de Furfooz. Dit is een archeologisch park en een natuurreservaat tegelijk. Het is prachtig wandelen in Parc de Furfooz! De route door het park gaat door verschillende landschappen en komt ook langs middeleeuwse en Romeinse overblijfselen. Omdat de totale wandeling slechts 4 kilometer is, is deze ook goed te doen voor kinderen. Daarbij is de wandeling ook avontuurlijk, want onderweg kom je langs een paar grotten.
De route door het park wordt aangegeven met gele pijlen en interessante bezienswaardigheden worden aangegeven op informatieborden langs het pad. Nadat we entree hadden betaald volgden we het pad een stukje omhoog en kwamen we meteen langs de eerste bezienswaardigheid: Romeinse thermen, oorspronkelijk gebouwd in de 3e eeuw na Chr. Je kunt de thermen ook van binnen bekijken. Na nog een klein stukje verder omhoog wandelen volgden de restanten van een Romeinse en middeleeuwse burcht, en een uitzichtpunt.

Romeinse thermen

De overblijfselen van een fort
De grotten van Parc de Furfooz
Een stukje verderop zagen we, half verscholen in het groen, een steile trap naar beneden, naar de ingang van een grot. Natuurlijk gingen we even kijken, en zo kwamen we terecht bij het mooiste doorkijkje van het park. De grot (‘Le Trou du Grand Duc’) is namelijk open aan de andere kant en biedt een mooi uitzicht over de lager gelegen rivier de Lesse. (Zie foto bovenaan deze blog)
We liepen terug naar het pad en begonnen aan de afdaling richting de rivier. Onderweg zagen we steile, met klimop en mos begroeide rotswanden, kloven en meerdere grotten. De meeste grotten kun je ook van binnen bekijken. Voor de ene grot moet je wat meer moeite doen dan de andere. Sommige paadjes ernaar toe zijn glad (zeker als het geregend heeft), of steil, of allebei.
Cafeetje aan de Lesse
Halverwege de wandeling kom je langs café La Flobette, met een terras aan de oever van de Lesse. Het is leuk om hier even een pauze in te lassen voor een hapje en/of een drankje, en te genieten van de omgeving. De producten die hier worden gebruikt zijn lokaal, seizoensgebonden en biologisch. Het cafeetje heeft een beetje een alternatieve uitstraling, zo kwam mijn thee in een prachtige 70’s mok. 😊
Een deel van het terras is overdekt, dus mocht het regenen dan kun je ook droog zitten. La Flobette is alleen wandelend te bereiken, door het park of langs de oever van de Lesse, of met een kajak. Toen wij op het terras zaten kwamen er veel kajakkers voorbij. Vanuit de plaatsen Gendron of Houyet kun je namelijk per kajak rivier de Lesse afzakken naar de plaats Anseremme, waarbij je dus ook langs Parc de Furfooz komt.
Stenen kruis
Vlak voorbij het cafeetje kom je bij de grot ‘de la Gatte d’Or’. De grot dankt zijn naam aan een oud gebruik: vroeger wikkelde men kostbaarheden, goud bijvoorbeeld, in geitenvellen, die ze verborgen op plekken waar weinig mensen kwamen. Dit deden ze blijkbaar ook in grotten als deze.
Tegen het einde van de wandeling kom je langs de ‘Puits de Vaux’, een afgrond met beneden een grot en een ondergronds meer. Deze grot mag je niet bezoeken, afdalen naar beneden is verboden (want gevaarlijk). In 1808 verongelukte op deze plek een inwoner van de streek: de 44-jarige monsieur Onulphe Joseph Collard. Bij de brug naar de grot staat een stenen kruis ter nagedachtenis aan hem. Ik heb nog geprobeerd meer te weten te komen over deze meneer, maar er is weinig over hem te vinden.
Als je in de buurt op vakantie bent in de Ardennen, bijvoorbeeld in Dinant, dan raad ik wandelen in Parc de Furfooz zeker aan. Het park is niet zo bekend, maar wij waren verrast door de afwisselende route, de interessante archeologische vondsten en vooral door de mooie natuur. Ik vind het best bijzonder dat je voor dit soort landschappen dus helemaal niet zo ver hoeft te rijden vanuit Nederland.
Wandelen in Parc de Furfooz praktisch:
– Adres: Rue du Camp Romain 79, 5500 Furfooz
– Entreeprijs: volwassene € 5/kind € 1*.
– Het park is geopend van 10:00 – 17:00 uur, van april t/m eind oktober. In de wintermaanden is het park alleen in de weekenden, op feestdagen en tijdens schoolvakanties geopend (maar check voor de zekerheid de website van het park).
– Trek goede (wandel)schoenen aan. Als het geregend heeft kan het hier en daar glad zijn.
– I.v.m. steile paadjes en veel trappen is de wandeling niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.
– Honden zijn niet toegestaan in het park.
* Prijzen voor het laatst gecheckt in april 2024.
Hotels in de buurt van Parc de Furfooz
Overnachten vlakbij Parc de Furfooz? Dat kan bijvoorbeeld in een hotel of appartement in het leuke stadje Dinant, ca. 10 kilometer verderop. In Namur (of Namen), de hoofdstad van Wallonië, vind je veel verschillende hotels voor elk budget. Namur ligt op ca. een halfuur rijden van Parc de Furfooz.
Lees ook mijn andere blogs over de Ardennen:
– 10x doen in Dinant met kinderen
– De railbikes van de Molignee
7 reacties
Ik ga dat eens van nabij onderzoeken
Leuk, veel plezier alvast!
Très belle ballade (5 km) à la découverte d’une nature spectaculaire (grottes, cavernes, paysages merveilleux, points de vue époustouflantes), et de restants historiques (Romain, Mérovingien, Moyen-Âge …).
Et à mi-chemin, un bistrôt sympa au bord de la Lesse.
Wat een mooie wandeling. Lijkt me erg leuk om met de kinderen te doen. Ik noteer ‘m ff voor als ik eens die kant uitga…
Ja, zeker noteren, aanradertje! 🙂
Leuk om al deze bekende plekjes terug te zien! Wij hebben deze wandeling vorig jaar juni gemaakt en er ook erg van genoten. Alleen was toen het cafeetje niet dagelijks open maar hadden we gelukkig onze eigen proviand wel bij ons zodat we alsnog heerlijk op het terras hebben zitten genieten van het uitzicht en de vele kanoërs.
Ja je zit daar leuk hè, aan het water. Het zou goed kunnen dat het cafeetje niet elke dag geopend is, wij waren er in het weekend.