Home Europa Avontuurlijk wandelen in het Slowaaks Paradijs

Avontuurlijk wandelen in het Slowaaks Paradijs

by Annemarie
wandelen in het Slowaaks Paradijs

Als je van avontuurlijke wandelingen door ongerepte natuur houdt, dan zit je in Slowakije goed! Wij waren in de meivakantie in de Slowaakse Liptov-regio, waar we verschillende mooie wandelingen hebben gemaakt. Mijn kinderen hebben niet altijd zin om te wandelen als we op vakantie zijn, maar in Slowakije was dat anders. De wandelpaden zijn daar namelijk verre van saai, met bruggetjes, rotsen, houten walkways en zelfs ladders. Dan vinden mijn kinderen wandelen ook leuk! Een van de mooiste wandelingen maakten we in het natuurgebied Slowaaks Paradijs.

Nationaal Park Slowaaks Paradijs – Slovenský raj – is een beschermd natuurgebied in de oostelijke helft van Slowakije, ten zuiden van het Tatragebergte en de stad Poprad. Het nationale park staat bekend om de vele watervallen, grotten en kloven die er zijn. De bekendste grot is de Dobšinská ijsgrot, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dankzij de meer dan 300 kilometer aan wandelpaden in het park is het gebied erg populair bij wandelaars. En dan zijn de wandelingen dus ook nog eens erg avontuurlijk.

Wildlife onderweg

Populaire wandelroutes in het Slowaaks Paradijs

De twee populairste wandelingen zijn die door de kloof Suchá Belá (3,5 kilometer lang, je moet dezelfde route weer teruglopen) en door de kloof Prielom Hornádu. Beide wandelingen starten vanuit het plaatsje Podlesok, aan de noordkant van het nationale park. Wij kozen op aanraden van de beheerder van Villapark Vlasky, onze uitvalsbasis deze vakantie, voor de laatste. Deze route volgt voor een groot deel de Hornad-rivier. De Suchá Belá-wandeling (groen gemarkeerd) is de populairste en ik heb gehoord dat het daar soms erg druk kan zijn. Voor beide wandelingen geldt: goede wandelschoenen zijn een must!

Bij de parkeerplaats moesten we een paar euro entree betalen. Vlak na de parkeerplaats staan een paar grote borden met een kaart en beknopte informatie over de wandelroutes vanuit Podlesok. Vanaf daar was het nog ruim een kilometer lopen over een geasfalteerde weg en daarna een bospad naar het startpunt van de route, die wordt aangegeven met blauwe markeringen.

Prielom Hornádu

Wandeling Prielom Hornádu

We staken een brug over, over de Hornad-rivier. De route (of in elk geval het eerste stuk) gaat langs deze kant van het water. We liepen over een metalen walkway en een smal bospad langs de rivier en passeerden een kleine grot met een houten beeld erin. Met behulp van metalen traptreden die waren vastgemaakt aan een rots klommen we even later omhoog. Een stuk verderop daalden we juist weer af, over (glibberige) houten traptreden.

Grot Slowaaks Paradijs

wandelen in het Slowaaks Paradijs

Klimmen over een rots

wandelen in het Slowaaks Paradijs

Slippery when wet…

Alsof de wandeling met de trappetjes en ladders alleen nog niet spannend genoeg was, had het de dag ervoor flink geregend. Daardoor was het nogal modderig en op sommige plekken ook glad. Op de dag dat wij gingen wandelen was het nog steeds grijs (zoals je op de foto’s kunt zien), maar het was droog.

Slowaaks Paradijs

Uitzicht over de canyon met de rivier. We moesten hier een stukje naar beneden m.b.v. de kettingen rechts.

Het spannendste stuk waren de metalen platformen die zijn bevestigd aan een steile rotswand, een paar meter boven de rivier. Er is geen leuning aan de zijkant, maar je kan je vasthouden aan de kettingen die aan de rotswand hangen. Ik vond dit wel een beetje een dingetje, vooral voor onze zoon van 9. Maar hij vond het natuurlijk alleen maar leuk. Het was ook prima te doen, je moet gewoon niet te veel nadenken. We kwamen onderweg ook gezinnen tegen met veel jongere kinderen, die dezelfde route deden. Wij zijn blijkbaar gewoon niets gewend!

wandelen in het Slowaaks Paradijs

Slowaaks Paradijs

Goed vasthouden aan de kettingen en niet te veel naar beneden kijken!

De totale wandelroute van Prielom Hornádu is 16 kilometer, waarbij je een rondje loopt. Omdat we met onze kinderen waren, en omdat het op sommige plekken echt heel glad was, zijn we na een paar kilometer omgekeerd en teruggelopen naar het beginpunt. Ik zou de wandeling graag nog eens helemaal willen doen. En als ik er dan toch ben, wil ik ook de wandelroute van Suchá Belá uitproberen. 😉

Restaurant Ranc Podlesok

Ranc Podlesok
Weer terug dronken en aten we wat bij ‘Ranc Podlesok’. Dit restaurant ligt op een klein stukje lopen van de parkeerplaats, richting het beginpunt van de wandeling. Op de kaart staan lokale specialiteiten, en voor de vegetariërs onder ons zijn er ‘meatless meals’… met bacon of worst. Vond ik grappig. De speeltuin bij het restaurant is erg leuk, met een trampoline, slingertouwen en extra hoge (of lange?) schommels. Ik heb ze zelf ook even uitgeprobeerd. Er zijn ook wat hokken met dieren erin. Het is een leuke plek om even uit te rusten na een inspannende wandeling!

Lees ook mijn andere blogs over Slowakije!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.