Home Europa Wandelen bij de Versettla Bahn in Gaschurn

Wandelen bij de Versettla Bahn in Gaschurn

by Annemarie
wandelen bij de Versettla Bahn

In Montafon in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg zijn zoveel bergliften en wandelmogelijkheden, dat het nog lastig kiezen is. Tijdens onze vakantie wandelden we bij de Hochjoch in Schruns, in Gargellen en op de Erlebnisberg Golm. In de plaats Gaschurn kun je omhoog met de Versettla Bahn. Het bergstation van deze lift is het startpunt van verschillende wandelingen. Wij kozen voor de vrij korte Vier Barga-wandeling, vanwege het mooie uitzicht. Na een lunchpauze besloten we niet met de lift naar beneden te gaan, maar naar het Mittelstation van de Versettla Bahn te wandelen.

De Vier Barga-wandelroute is een kindvriendelijke wandeling van slechts 2,5 kilometer, vanaf het bergstation. De route is vrij vlak, en onderweg kom je enkele informatieborden over het landschap tegen, en wat spelletjes en raadsels voor kinderen. De duur van de wandeling is ongeveer één (tot anderhalf) uur.

Versettla Bahn

De berglift en het dal bij Gaschurn

Wandelen naar het Vier Barga-uitzichtpunt

Meteen vanaf het begin van de wandeling is het uitzicht over het dal en de tegenover liggende bergen geweldig. In het dal zie je de dorpen Gaschurn en Partenen liggen. We wandelden langs het eerste activiteitenstation en een kort stukje houten wandelpad en bekeken nogmaals het uitzicht vanuit een kleine fotogenieke berghut.

Montafon met kinderen

Berghut Gaschurn

Daarna volgde een punt met een paar verschillende activiteitenstations bij elkaar, waaronder een rad met wetenswaardigheden over de seizoenen in de Alpen en een soort grote wipkip. Je kon er ook uitproberen hoe je hooi maait met een (zachte) zeis. Omdat hier nog een ander gezin bezig was, zijn we vrij snel verder gelopen naar het uitzichtpunt. Daar staan een paar houten bankjes; ga er vooral even zitten om te genieten van het uitzicht en neem wat foto’s!

wandelen bij de Versettla Bahn

Uitzichtje

wandelen bij de Versettla Bahn

En toen wilde ik ook nog even op een bankje zitten.

Bij helder weer zie je in de verte zelfs een deel van de Silvretta Hochalpenstrasse en een van de stuwmeren (ik gok de Kopssee) langs die route.

wandelen bij de Versettla Bahn

Naast het stuwmeer in het dal zie je daarachter, hoger in de bergen nog een stukje van een stuwmeer.

Voorbij het uitzichtpunt was het voor ons onduidelijk of we dezelfde route terug moesten lopen, of niet. Er stonden bij dit punt geen bordjes om de weg te wijzen. De wandelaars die we zagen waren ook verdeeld: sommigen liepen terug terwijl anderen juist verder naar beneden liepen. What to do? We besloten dezelfde weg terug te nemen, want we wilden niet per ongeluk te ver naar beneden lopen. We wilden namelijk lunchen bij het restaurant Nova Stoba, bij het bergstation.

Restaurant Nova Stoba

Restaurant Nova Stoba ligt op een hoogte van 2000 meter en is een van de grootste bergrestaurants in de Alpen. Het restaurant heeft meerdere eetzalen en een groot terras, zowel op de begane grond als op de eerste verdieping. In de winter staat het grote terras op de begane grond ‘s middags waarschijnlijk vol met vrolijk feestende mensen (of dat was in elk geval zo voor corona…), want we zagen een grote après-skibar en een podium staan. Wij lunchten lekker in de buitenlucht op het terras boven. Onze kinderen hadden niet veel tijd om te eten, want zij wilden ook wat spelletjes uitproberen in Alpenwelt Nova.

Montafon met kinderen

De houten knikkerbanen

Leuk vermaak in Alpenwelt Nova

Naast Nova Stoba ligt Alpenwelt Nova, een speeltuin met de Alpen en de dieren die je op de alpenweiden kunt tegenkomen als thema. Het zijn vooral leuk vormgegeven behendigheidsspelletjes, zoals een spelletje met een koe en een grote houten knikkerbaan met houten knikkers, met een schaap als startpunt. De benodigde houten knikkers voor deze baan kun je voor € 2,- (prijs in 2020) uit een automaat halen.

Alpenwelt Nova

Een behendigheidsspelletje met een houten schaap.

Er staat een houten melkkoe die je kan melken, je kan memory spelen met melkbussen, er is een zand/modderspeeltuin en er zijn schommels en een glijbaan. Oftewel: er is voor kinderen van alle leeftijden wat te doen. Vlakbij de Alpenwelt zijn een paar kleine weides met wat dieren, zoals schapen.

Nova Stoba Alpenwelt

Wandelen van het bergstation naar het middenstation

Na de korte Vier Barga-wandeling en de lunch vonden we het zonde om al met de berglift naar het dal te gaan. Ik stelde voor om van het bergstation van de Versettla Bahn naar het middenstation te wandelen. Volgens het informatiebord bij het bergstation zou die wandeling ongeveer een uur moeten duren. En je wandelt alleen maar naar beneden, in totaal zo’n 500 meter. Dat is te doen toch?

wandelen bij de Versettla Bahn

Op naar het Middenstation!

De wandeling begon veelbelovend, met nog steeds een schitterend uitzicht op het dal en de omliggende bergen, en alpenweiden in volle bloei om ons heen. Jodelahiti enzo! Echt genieten. Maar toen waren daar opeens graafmachines, bergen zand, werklui en herrie, en was het een stuk minder idyllisch allemaal. En dat was niet even, maar op meerdere plekken langs het tweede deel van deze route*. Het was ook meteen alsof er geen eind aan de wandeling kwam (maar dat zat waarschijnlijk tussen onze oren). Als we dat van tevoren hadden geweten… We waren blij toen het Mittelstation in zicht kwam. Het laatste stukje naar beneden deden we met de lift.

wandelen bij de Versettla Bahn

Die wolken…

Nog meer wandelen bij de Versettla Bahn

Naast de twee korte, makkelijke wandelingen die wij gedaan hebben zijn er nog meer mooie wandelroutes vanaf het bergstation. De Panoramaweg Gantakopf leek mij bijvoorbeeld erg mooi. Dit is een wandeling van ca. 4 kilometer over een bergkam, van het bergstation van de Versettla Bahn naar het bergstation van de Garfrescha Bahn. Je kan dan dezelfde route weer terug wandelen, of de lift naar beneden pakken en met de bus teruggaan naar het dalstation van de Versettla Bahn (als je auto daar geparkeerd staat). Wij vonden dat een beetje te veel gedoe en kozen daarom voor de Vier Barga-wandeling. Heb je zin in wat meer uitdaging? Dan is de wandeling naar de Madrisellaspitze een aanrader. Een wandeling van ca. 12 kilometer over smalle bergpaadjes en langs mooie uitzichtpunten. Melissa van de blog Reislegende maakte met haar gezin een mooie wandeling naar Alpe Nova in het Novatal. Meer informatie over wandelroutes vind je op deze website over Montafon.

Wandelen bij de Versettla Bahn in Montafon praktisch

– De Vier Barga-wandeling van 2,5 kilometer is een aanrader met kinderen. De hele wandeling duurt ongeveer een uur en heeft een lichte moeilijkheidsgraad.
– De wandeling van het bergstation naar het middenstation is ongeveer 3 kilometer en duurt ca. anderhalf uur. Moeilijkheidsgraad: licht (want je daalt af).
– Trek goede wandelschoenen aan, want de paden zijn ongelijk en je glijdt makkelijk uit op kiezelsteentjes.
– Wij hadden de Freizeitpass Montafon Brandnertal aangeschaft. Daarmee hadden we niet alleen onbeperkt toegang tot vrijwel alle skiliften in het gebied (19 in totaal) en het openbaar vervoer, maar ook tot enkele musea, openluchtzwembaden en de Silvretta Hochalpenstrasse. Ideaal!

* Dit was in de zomer van 2020. Ik neem aan dat de werkzaamheden inmiddels afgerond zijn…

Lees ook mijn blogs over:
Wandelen bij de Hochjoch in Vorarlberg
Doen in Gargellen in het Montafondal

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.