Home Europa Vakantie Istrië: een uitstapje naar Pula

Vakantie Istrië: een uitstapje naar Pula

by Annemarie
Amfitheater van Pula

In de zomer van 2015 waren wij in Istrië. We hadden een appartement in Umag en vanuit daar maakten we uitstapjes naar andere plaatsen. Zo gingen we naar Groznjan en het mooie dorpje Motovun in het binnenland, en bezochten we de mooie badplaats Rovinj. Over Pula twijfelden we, omdat het vanuit Umag ruim een uur rijden was en het elke dag rond de 32 graden was. Niet ideaal om in een stad rond te dwalen en zeker niet met kinderen. Maar op een bewolkte ochtend besloten we toch te gaan. Ik was zelf ooit al eens in Pula geweest als kind, maar eerlijk gezegd kan ik me daar niet veel meer van herinneren.

De stad Pula is meer dan 3.000 jaar oud en ligt helemaal in het zuiden van het schiereiland Istrië. In de stad zijn nog een paar goed bewaard gebleven Romeinse bouwwerken te zien, zoals het Romeinse amfitheater en de Tempel van Augustus.

Als je over de snelweg (de A9, maar dan niet die in Noord-Holland) naar Pula rijdt, moet je vlak voordat je de stad binnen rijdt tol betalen. Bij de tolhuisjes was het druk en we stonden zelfs even in de file. In Pula zelf was het even zoeken naar een parkeerplek. We kwamen uit bij een parkeerstrook langs het water, net buiten het centrum. Zoals al gezegd, het was druk, en dat betekende dat wij helemaal achteraan ergens een plekje vonden. Vanaf daar hadden we mooi uitzicht op de stad… not, zie foto.

Haven van Pula

De arena van Pula

Gelukkig is het centrum van Pula wel heel mooi. 🙂 Vanaf onze parkeerplek was het tien minuten lopen naar het centrum. Onderweg kwamen we langs het amfitheater, waar we meteen maar gingen kijken. We hebben alleen een rondje buitenom gelopen, want vanaf daar kun je ook vrij veel zien van de binnenkant van de arena. Vroeger werden er gladiatorengevechten in de arena gehouden, en werden er letterlijk mensen voor de leeuwen gegooid. Dat werd in het jaar 404 verboden. Nu zijn er in de zomer opera’s en concerten in het amfitheater, en ook het Pula Film Festival wordt er elk jaar gehouden. In de ondergrondse gangen van het theater kun je een tentoonstelling over wijnbouw en olijventeelt in Istrië bekijken.

arena van Pula

Bij de arena van Pula

We wandelden verder naar het centrum en liepen via de mooie Sergiusboog naar de belangrijkste winkelstraat van Pula. De Sergiusboog, ook wel Golden Gate genoemd, werd tussen 29 en 27 v. Christus gebouwd.

Sergiusboog in Pula

De Sergiusboog

Het Forum

Nadat we gewinkeld en geluncht hadden liepen we naar het belangrijkste plein van Pula: het Forum. Op dit plein, vlakbij de zee, staat de Tempel van Augustus en daarnaast het stadhuis. Het stadhuis is in Venetiaanse stijl gebouwd en bevat twee muren uit de Romeinse tijd. Dit zijn overblijfselen van de Tempel van Diana, die ooit ook op het Forum stond.

Forum, Pula

Het Forum in Pula

De Tempel van Augustus werd tussen 2 voor en 14 na Christus gebouwd ter ere van Keizer Augustus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1944, werd de tempel geraakt door een bom. In 1947 werd de tempel gerestaureerd. Binnen in de tempel is een tentoonstelling te zien van eeuwenoude stenen en bronzen beeldhouwwerken.

Tempel van Augustus in Pula

De Tempel van Augustus

Ondertussen was de bewolking weggetrokken en was de lucht strakblauw, met bijbehorende temperaturen. Tijd om terug te rijden richting Umag, voor een duik in het zwembad!

Hoe ver was het eigenlijk?
Afstand Umag – Pula: 85 km (ca. 1 uur en 10 minuten)

Meer informatie over wat er te doen en te zien is in Pula vind je hier.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.