Home Europa Uitstapje naar Sintra vanuit Lissabon

Uitstapje naar Sintra vanuit Lissabon

by Annemarie
uitstapje naar Sintra

In de herfstvakantie ging ik met mijn dochter op stedentrip naar Lissabon. Omdat we er vier dagen waren, hadden we ook tijd voor een uitstapje naar Sintra. Dit sprookjesachtig mooie plaatsje vol met paleizen en kastelen ligt niet ver van Lissabon en is gemakkelijk met de trein te bereiken. Ik was er al een keer geweest, maar toen was het beroemde Palácio da Pena gesloten. Mijn dochter was er toen ook bij, maar ze weet er niets meer van omdat ze nog geen jaar oud was. Tijd voor een nieuwe poging!

Met de trein naar Sintra

Voor een uitstapje naar Sintra vanuit het centrum van Lissabon is treinstation Rossio het handigst. Na het ontbijt in ons guesthouse wandelden we naar het station. Daar konden we in de rij aansluiten voor het kopen van onze treinkaartjes. Er stonden lange rijen bij de automaten en bij de loketten. Het ging nog vrij snel, maar toen we onze kaartjes hadden moesten we ca. 25 minuten wachten op de volgende trein naar Sintra. De trein ervoor hadden we namelijk net gemist. Gelukkig kwam de trein wat eerder het station in rijden, zodat we alvast een zitplaats konden uitzoeken. Tegen de tijd dat we vertrokken, was de trein zo vol dat sommige mensen moesten staan. Het is wel een boemeltreintje: onderweg naar Sintra stopt de trein bij elk tussengelegen station.

uitstapje naar Sintra

Station Rossio

Volle bussen

Bij aankomst in Sintra stroomde de trein leeg. Buiten, voor het station sloten we aan in een rij voor bus 434, die onder meer naar Palácio da Pena rijdt. Dit paleis staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is de populairste bezienswaardigheid van Sintra. De vorige keer dat ik er was kon ik het paleis vanwege restauratiewerkzaamheden alleen maar van de buitenkant bekijken, dus nu stond ‘ie bovenaan mijn lijstje. De eerste bus reed – helemaal volgestampt met toeristen – weg zonder ons, maar we hadden geluk met de tweede bus. We waren een van de eersten die in deze bus stapten, en hadden dus een zitplaats. De bus reed Sintra uit en leek een grote omweg te nemen (bussen mogen maar één kant op rijden). Omroepen bij welke halte we waren vond de buschauffeur niet nodig, dus elke keer dat hij stopte vroeg iedereen zich af waar we waren. Handig! Ik weet zeker dat er wat mensen te vroeg zijn uitgestapt.

Palácio da Pena

Wij stapten wel bij de juiste halte uit, namelijk bij Palácio da Pena. Ook hier konden we weer aansluiten in de rij voor de kaartjesautomaat. Daarna konden we dan eindelijk het kleurrijke paleis op de heuvel Monte da Pena gaan bekijken. Dit 19e-eeuwse sprookjeskasteel was ooit het zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. Rondom het kasteel ligt een groot park in Engelse stijl met veel bomen. Omdat het paleis op een heuvel ligt, hadden we er al een paar keer een glimp van opgevangen. Maar als je eenmaal aan de voet van het palacio staat, is het echt indrukwekkend groot. En indrukwekkend vrolijk gekleurd in rood, geel, grijs en blauw. De felblauwe lucht en de groene omgeving maakten het helemaal af!

uitstapje naar Sintra

uitstapje naar Sintra

We liepen onder de poort door en bekeken het paleis met de verschillende bouwstijlen eerst van de buitenkant. Daarna gingen we naar binnen, maar voordat het zover was moesten we – je raadt het al – eerst in de rij staan. Om vervolgens in een soort optocht door de verschillende gangen en kamers van het paleis te schuifelen. Je volgt een route langs onder meer een centrale binnenplaats (of patio), de eetkamer, de slaapvertrekken van koning Carlos en koningin Amélia, en de keuken. Een beetje jammer van de drukte, maar ondanks dat is een bezoek aan Palácio da Pena zeker de moeite waard. Het is namelijk een uniek gebouw.

uitstapje naar Sintra

De keuken

Een toegangskaartje voor het paleis en het omliggende park kost € 14,- p.p. en € 12,50 voor kinderen (6-17 jaar)*. Geen zin om in de rij te staan? Boek dan je kaartje van tevoren. Veel handiger!

Lunch in het centrum

We liepen door het park terug naar de bushalte en pakten de bus naar het centrum van Sintra. Het liep al tegen lunchtijd, dus we wilden daar wat gaan eten. Aan restaurantjes geen gebrek, er zijn er genoeg te vinden in de gezellige straatjes van het stadje. Wij aten pizza op het terras van Italiaans restaurant Paco Real, met uitzicht op het Palácio Nacional. Een prima plekje. We hadden gehoopt in één dag drie bezienswaardigheden te kunnen ‘doen’ in Sintra, maar door de lange wachttijden overal (en oké, omdat we misschien een uurtje eerder naar Sintra hadden moeten gaan…), was dat niet haalbaar. Tijdens mijn eerdere bezoek had ik het Nationale Paleis al van binnen gezien, dus we besloten dit gebouw alleen van buiten te bekijken om tijd te besparen.

uitstapje naar Sintra

Het centrum van Sintra, met bovenop de heuvel Castelo dos Mouros

Palácio Nacional de Sintra

Midden in het historische centrum van Sintra, op loopafstand van het station, ligt Palácio Nacional de Sintra. Het witte paleis werd in de 15e eeuw in Moorse stijl gebouwd en het opvallendste aan het paleis zijn de twee grote kegelvormige schoorstenen. Hoewel het paleis er aan de buitenkant vrij sober uitziet, is dat van binnen wel anders. Daar zie je mooie zalen gedecoreerd met schilderingen op de plafonds en veel keramische tegels (azulejo’s) tegen de muren. De bekendste zalen zijn de Arabische zaal, de Zwanenzaal en de Eksterzaal. En de keuken is natuurlijk ook bijzonder om te zien, vanwege de twee gigantische schoorstenen.

uitstapje naar Sintra

Palácio Nacional de Sintra

uitstapje naar Sintra

… en van de achterkant

Quinta da Regaleira

Van het paleis wandelden we naar Quinta da Regaleira, buiten het centrum. Dit is een landgoed dat volledig naar eigen inzicht werd ontworpen door de excentrieke miljonair António Augusto Carvalho Monteiro, met hulp van architect Luigi Manini. Het landgoed werd tussen 1904 en 1910 gebouwd en bestaat uit een landhuis en een groot park waar de miljonair al zijn creativiteit en ideeën op los heeft gelaten. Je vindt er een kapel, grotten, tunnels, vijvers, putten waar je in kunt afdalen, torens, fonteinen en standbeelden. Kortom: je bent er wel even zoet!

uitstapje naar Sintra

uitstapje naar Sintra vanuit Lissabon

De putten worden ‘initiation wells’ genoemd en zijn eigenlijk een soort ondergrondse of omgekeerde torens met wenteltrappen langs de buitenkant. Er zit geen water in deze putten, ze werden gebruikt voor inwijdingsrituelen. De waterputten zijn met verborgen tunnels verbonden met andere delen van het park. Het landgoed is dus ook een beetje mysterieus en je kunt er makkelijk verdwalen. Omdat we niet al te laat terug wilden zijn in Lissabon hebben we het landhuis niet van binnen bekeken.

uitstapje naar Sintra

In de put

uitstapje naar Sintra

Gewoon een bankje

Een toegangskaartje voor Quinta da Regaleira kost € 11,- p.p. en € 6,- voor kinderen (6-17 jaar)*.

Als een echte toerist in een tuktuk…

Van Quinta da Regaleira wilden we rechtstreeks terug naar het station, maar we hadden geen zin meer om te lopen. Overal in Sintra rijden supertoeristische (en dure) tuktuks rond, waar mijn dochter graag een keer in wilde zitten. Ikzelf liever niet, maar ja, alles voor je kind hè. Dus ik ging in onderhandeling met een tuktuk-chauffeur en voor een schappelijk bedrag werden we naar het station gebracht. Dochter vond het leuk, ik maakte me vooral zorgen over mijn haar, want het is niet bepaald windstil in zo’n tuktuk onderweg. 😊

Uitstapje naar Sintra: wel of niet doen?

Misschien heb ik je een beetje afgeschrikt met mijn verhalen over de lange rijen en volle bussen. Ja, Sintra is heel toeristisch en druk, en dan waren wij er nog niet eens in het hoogseizoen. Kun je nagaan. Maar die drukte is niet voor niets. Sintra is nu eenmaal een bijzondere plaats met heel veel bezienswaardigheden die echt de moeite waard zijn. Sintra staat bovendien in z’n geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat je soms ergens in de rij moet staan, moet je dus gewoon voor lief nemen! Mijn advies is wel om niet in juli of augustus naar Sintra te gaan, want dan is het echt een gek-ken-huis.

uitstapje naar Sintra

We waren niet de enigen

Ook nog de moeite waard om te bekijken in Sintra (en op mijn lijstje voor een volgende keer): het Paleis van Monserrate, Castelo dos Mouros, het Paleis van Queluz en het Convento dos Capuchos (klooster uit de 16e eeuw). Het moge duidelijk zijn: voor een bezoek aan Sintra kun je gemakkelijk twee dagen uittrekken.

Een uitstapje naar Sintra vanuit Lissabon praktisch

– Vanuit Lissabon kun je het makkelijkst en het snelst naar Sintra reizen met de trein, vanaf treinstation Rossio. De reis met deze stoptrein duurt ca. 3 kwartier. Je kunt ook vertrekken van station Oriente.
– Een treinkaartje (retour) kost ca. € 4,50,- p.p.* Kinderen betalen de helft.
– Een buskaartje voor de Pena Circuit Round Trip met bus 434 in Sintra kost ca. € 7,60*. Een enkeltje kost € 4,10*.
Bus 434 rijdt van het station langs Palácio da Pena, Castelo dos Mouros en het centrum van Sintra.
Bus 435 rijdt onder meer langs Quinta da Regaleira en het Paleis van Monserrate.
– Je kunt vanuit Lissabon ook een compleet verzorgd uitstapje naar Sintra boeken, incl. vervoer, gids en entreekaartjes voor Palácio da Pena en Quinta da Regaleira. Je gaat dan met een groep(je).
– Vanuit het centrum van Sintra kun je makkelijk wandelen naar Quinta da Regaleira.
– Overal in en rondom Sintra rijden tuktuks, speciaal voor toeristen. Een ritje in een tuktuk is een stukje duurder dan de bus, maar je kan meestal wel wat van de prijs af praten.
– Er is eenrichtingsverkeer voor bussen en tuktuks, waardoor deze vaak met een omweg moeten rijden en dus niet altijd de kortste weg kunnen pakken.
– Met de auto naar Sintra gaan wordt afgeraden, zeker in de zomer, omdat er weinig parkeerplaatsen zijn.
– En mocht het nog niet duidelijk zijn na alles wat ik hierboven beschreven heb: het is meestal HEEL DRUK in Sintra. Zeker in het hoogseizoen, dan schijnt het nog erger te zijn dan toen wij er waren (in de herfstvakantie). Houd daar dus rekening mee.

Overnachten in Sintra

Als je meer tijd hebt, is het natuurlijk heel relaxt om te overnachten in een van de vele hotels van Sintra. Er is genoeg te zien om je een paar dagen te vermaken! Wij overnachtten zelf ooit in het betaalbare hotel Monte da Lua, tegenover het station en op een paar minuten lopen van het centrum van Sintra. Een jaar later logeerden we met onze dochter (nog geen jaar oud) een nachtje in Hotel Sintra Jardim, een groot landhuis met een wat gedateerd interieur, een mooie tuin en een zwembad. Fijne plek!

* Prijzen kunnen wijzigen; voor het laatst gecheckt in oktober 2023.

Lees ook mijn blog over fietsen in Lissabon en mijn tips voor Lissabon met kinderen!

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

6 reacties

Debbie Spanenburg 12 februari 2020 - 8:39 pm

Vandaag naar sintra geweest. Adembenemend mooi. Veel gelopen en gezien. En in het pena paleis geweest. Was in het begin niet druk tot de bussen met Chinezen kwamen…. we zijn in het paleis geweest maar dat vonden we niet de moeite waard.hadden liever n uur langer buiten door de tuinen gelopen. Zijn daarna lopend naar beneden gegaan naar quinta da regaliera. Ook prachtig om te zien. Aansluitend iets eten in het centrum. Nu in n rustige trein terug naar Lissabon. Kortom n aanrader en in feb niks meegemaakt van de drukte of wachtrijen

Antwoord
Annemarie 14 februari 2020 - 9:53 am

Ja, Sintra is echt prachtig. Wat fijn dat het niet druk was! Je moet er dus in de wintermaanden heen. 😉

Antwoord
Michal | Reiswijzer kids&co 12 november 2018 - 7:01 pm

Zo mooi… Maar wel druk zeg. Sintra staat bovenaan mijn lijstje als ik nog eens in de buurt ben. Kan je daar ook een fietstocht maken trouwens?

Antwoord
Annemarie 12 november 2018 - 7:13 pm

Mooi maar druk inderdaad, dus ga vooral niet in het hoogseizoen. Volgens mij zijn er geen fietstours. Sintra is nogal heuvelachtig, dus daar zal het mee te maken hebben. 🙂

Antwoord
Els Hengstmengel 11 november 2018 - 11:30 am

Dit jaar waren wij ook in Lissabon en wij vonden het er erg druk. Maar dat is nou eenmaal het gevolg van het tourismevrrkeer. Sintra bezochten we niet, wel Mafra. En daar was het helemaal niet druk. Met een prachtig en zeer imposant paleis zeker een bezoek waard.

Antwoord
Annemarie 11 november 2018 - 12:20 pm

Mafra? Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat paleis ziet er indrukwekkend uit! (Even gegoogled…) In Lissabon was het ook druk, maar dat was niets vergeleken met de drukte in Sintra. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.