Home EuropaEngeland & WalesCornwall Uitstapje met kinderen in Cornwall: de Seal Sanctuary in Gweek

Uitstapje met kinderen in Cornwall: de Seal Sanctuary in Gweek

by Annemarie
Seal Sanctuary, Zuidwest-Cornwall

In 2010 waren we met onze kinderen (toen 4 jaar en 6 maanden) drie weken op vakantie in het zuiden van Engeland. We begonnen onze vakantie aan de zuidkust, in een plaatsje voorbij Brighton. Na deze eerste week reden we door naar Cornwall. We gingen hier vooral heen voor de mooie omgeving en de ruige kust. Maar we deden ook dingen die leuk zijn voor kinderen, zoals een bezoekje aan de Cornish Seal Sanctuary in Gweek. Dat is niet alleen een leuk uitje voor het hele gezin, maar ook leuk voor de opvang, die je steunt met het kopen van een entreekaartje.

Het doel van de Cornish Seal Sanctuary

Het dorpje Gweek ligt aan de Helford River, zo’n drie kilometer van de plaats Helston, in het zuiden van Cornwall (zie kaart onderaan). De Cornish Seal Sanctuary ligt net buiten Gweek, aan de rivier. In de zeehondenopvang worden vooral grijze zeehondenpups opgevangen die verdwaald, ziek of gewond zijn geraakt langs de kust van Cornwall. In de herfst gebeurt het namelijk regelmatig dat jonge zeehondjes tijdens een storm verdwalen of tegen de rotsen slaan door de hoge golven (ja sorry, dit klinkt niet fijn…). Deze zeehondjes gaan naar de Seal Sanctuary, waar ze medische hulp krijgen totdat ze voldoende zijn aangesterkt om in het wild te kunnen overleven. Ze worden dan meestal weer uitgezet op de plek waar ze zijn gevonden. Sommige zeehonden hebben echter blijvend hulp nodig en die mogen in de opvang blijven.
Sitting Seal

Andere dieren

Anders dan de naam van de opvang doet vermoeden, zijn er ook nog wat andere dieren te zien: zeeleeuwen, otters (de broertjes Starsky & Hutch), pinguïns, pony’s, schapen en geiten. Zorg dat je de voedertijden niet mist; deze staan aangegeven in het park. Als de dieren worden gevoerd vertellen de verzorgers interessante weetjes over de dieren en over hoe ze in de opvang terechtgekomen zijn. Je kunt de zeehonden ook onder water in actie zien. In het kleine zeehondenziekenhuis krijg je een kijkje achter de schermen. En in de Rockpool kunnen kinderen zeesterren en krabben van dichtbij bekijken en zelfs aanraken. Voor kleine kinderen is er ook een speeltuintje met een piratenschip: Pirate Bay. Bij het Sanctuary Café kun je wat te eten of drinken halen.

Speeltuin Cornish Seal Sanctuary

Het piratenschip in de speeltuin

Wat kun je er verwachten?

De Seal Sanctuary in Cornwall is niet zo groot, aan een halve dag heb je waarschijnlijk wel genoeg. Verwacht ook zeker geen flitsend, modern park met veel faciliteiten, dat is nu eenmaal niet de focus van de opvang. Niet alles is even nieuw. Het aantal dieren dat wordt opgevangen varieert en is mede afhankelijk van de tijd van het jaar. Het kan dus zijn dat er niet zoveel zeehonden zijn als je in de zomer gaat kijken, op de vaste bewoners na. Wij waren er zelf ook in de zomer en hebben geen jonge zeehondenpups gezien (niet het goede seizoen), maar we vonden het even goed een leuk uitje. Onze dochter heeft zich in elk geval prima vermaakt.

Praktische informatie over de Seal Sanctuary in Cornwall:

– Toegangsprijzen 2020*: £ 15,50 volwassene/£ 12,50 kind (vanaf 3 jaar). En ja, dat is misschien best prijzig, maar met het geld steun je de opvang in het werk dat ze doen.
Tip: als je de tickets online bestelt is het een stuk goedkoper!
– Op de website van de Seal Sanctuary kun je kennismaken met alle bewoners van de opvang.
– Sommige delen van het terrein zijn een beetje steil. Indien nodig kun je met een Safari Bus meerijden.
– Aangezien bijna alles buiten is en niet overdekt, is de Seal Sanctuary minder geschikt voor regenachtige dagen.
– Alle honden zijn welkom, niet alleen zeehonden. 🙂

* Prijzen gecheckt in mei 2020

Gweek in Cornwall

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.