Home EuropaTsjechiëPraag Tentoonstelling ‘The World of Banksy’ in Praag

Tentoonstelling ‘The World of Banksy’ in Praag

by Annemarie
Banksy in Praag

Banksy, de een vindt zijn street art-kunstwerken geweldig, de ander vindt het niks… of in elk geval geen kunst. Maar één ding is zeker: de Britse kunstenaar weet regelmatig het nieuws te halen met zijn ludieke acties. Zoals toen hij op ingenieuze wijze een van zijn bekendste werken liet versnipperen tijdens een veiling… waar het bewuste kunstwerk net was verkocht. Toen ik in juni met een vriendin in Praag was, kwamen we per toeval de tentoonstelling ‘The World of Banksy’ tegen. We besloten er een kijkje te nemen.

The World of Banksy in Praag

The World of Banksy is te zien op een mooie locatie in Praag, in een barokke kerk in de oude stad, vlakbij het plein met de Astronomische Klok. Het is dat er vlaggen voor de kerk staan, anders hadden we het echt gemist. De tentoonstelling zou in eerste instantie tijdelijk zijn, tot en met 31 december 2022. Maar inmiddels is de tentoonstelling permanent, zonder einddatum.

De locatie is mooi!

Wat Banksy zelf van deze tentoonstelling vindt is onbekend. Dit zegt ‘The World of Banksy’ erover op hun website: “In the spirit of Banksy’s famously known claim that “Copyright is for losers”, our exhibitions are proudly and openly “100% unauthorized” and have been organised entirely without his involvement.” Niet geautoriseerd door Banksy himself dus. Maar ach, hij vraagt zelf ook nooit toestemming om zijn kunst ergens achter te laten.

No Ball Games, Banksy

‘No Ball Games’ – origineel: Tottenham, Londen.

The World of Banksy in Praag

Wij ontdekten de tentoonstelling pas in de avond en besloten ‘m meteen maar te bezichtigen. We hadden nog drie kwartier tot sluitingstijd en dat was net genoeg voor de ruim 100 werken die je er kan zien. Alle werken (reproducties) worden in de originele afmetingen getoond. Bij alle werken die je ziet staat een bordje met uitleg over de betekenis van het werk en waar het origineel van Banksy te vinden is… of was. En alle toelichting is er zowel in het Tsjechisch als in het Engels.

‘The Son of a Migrant from Syria’ (Steve Jobs) – Calais, 2015

‘The Girl with the Balloon’ is waarschijnlijk het bekendste werk van Banksy, zie foto helemaal bovenaan. Dit verscheen in 2002 bij de South Bank in Londen. In een steegje in Genua zag ik een paar jaar geleden dit street art-kunstwerkje… vrij naar Banksy.

Banksy in Genua

Over de werken van Banksy

De werken van Banksy zijn vaak humoristisch en hebben een satirisch of politiek tintje. Ze zetten je aan het denken over verschillende thema’s, zoals het kapitalisme, oorlog en vrijheid. Om die reden, en omdat hij anoniem werkt, wordt hij ook wel een ‘guerilla artist’ genoemd.

World of Banksy in Praag

Altijd lastig, die IKEA-handleidingen… – origineel IKEA Punk, Croydon, Londen 2009

Banksy in Praag

‘Seasons Greetings’ – origineel in Port Talbot, Wales, 2018. Op de achtergrond links: ‘Sweep it under the carpet’.

In het bovenstaande werk van Banksy lijkt het alsof het kind onschuldig wat sneeuwvlokjes opvangt. Het kunstwerk ging echter om de hoek verder met een vuurtje en een asregen, waardoor blijkt dat het kind vervuilde sneeuw eet. Banksy’s protest tegen de vervuilde lucht die we allemaal inademen. En niet geheel toevallig is in Port Talbot in Wales, waar dit kunstwerk verscheen, een van Engeland’s grootste staalfabrieken gevestigd.

The World of Banksy

Met de linker kan ik me soms identificeren ;). En de rechter… dat jongetje lijkt heel erg op mijn zoon. Maar echt.

Aan het begin van zijn carrière als kunstenaar was Banksy een echte graffiti-artiest, maar hij ging later werken met sjablonen. Banksy’s street art kun je in veel Europese steden tegenkomen. Iedereen kent hem onder de naam Banksy, maar wie er achter deze naam schuilgaat weet bijna niemand. Best knap dat je je identiteit zo lang verborgen weet te houden, terwijl zoveel mensen je werken kennen.

Banksy in Praag

De tentoonstelling in Praag is verdeeld over twee verdiepingen. Op de eerste etage is (uiteraard) een shop waar je spullen kunt kopen met bekende Banksy-werken erop. Zoals posters, mokken, t-shirts… en de muismat die ik er heb gekocht.

Banksy in Praag

>> Fijne hotels in Praag vind je hier <<

The World of Banksy in Praag praktisch

– Bezoekadres: St. Michael Church,Michalská 662/29 110 00, Prague 1.
– Entreeprijzen: volwassenen 360 Kč (ca. € 15,-), 2 volwassenen samen 690 Kč (€ 28,-), kinderen 150 Kč (ca. € 6,-).
Zie ook de website van ‘The World of Banksy’ in Praag.
– Openingstijden: van 10:00 tot 19:00/20:00 uur (doordeweeks) of tot 21:00 uur (vrijdag en zaterdag). Je kan naar binnen tot 1 uur voor sluitingstijd.

Misschien ook leuk om te lezen:
– Met de nachttrein naar Praag vanuit Amsterdam

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.