Home EuropaTsjechiëCesky Krumlov Historie en hordes toeristen in Český Krumlov

Historie en hordes toeristen in Český Krumlov

by Annemarie
Český Krumlov

Het stadje Český Krumlov in Zuid-Bohemen is na hoofdstad Praag de meest bezochte stad van Tsjechië. Het historische centrum van deze middeleeuwse stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Helemaal terecht, want het mooi gerestaureerde oude centrum is prachtig, maar dit zorgt ook voor heel veel toeristen. Busladingen. Zeker als je de stad in hartje zomer bezoekt, zoals wij. Een blog met veel foto’s, wegens fotogeniek stadje.

Het kasteel van Český Krumlov

Český Krumlov werd aan het eind van de 13e eeuw gesticht. Toen werd ook begonnen met de bouw van het grote kasteel op een heuvel, in gotische stijl. Aan het begin van de 14e eeuw kwam het kasteel in handen van de familie Rosenberg, die verder bouwden en verbouwden aan het kasteel in renaissancestijl. In de 17e eeuw werd de kasteeltuin aangelegd, in barokstijl. De laatste particuliere eigenaar van het kasteel was de familie Schwarzenberg. Sinds 1950 is het kasteel staatseigendom.

Český Krumlov

De Mantelbrug bij het kasteel

Toen we vanaf de parkeerplaats richting het centrum liepen, zagen we de indrukwekkende Mantelbrug met de bogen en verschillende verdiepingen. We liepen naar boven, de heuvel op, naar het kasteel. Via verschillende pleintjes en binnenplaatsen volgden we een route door het kasteel. Eigenlijk liepen we gewoon mee met de stroom van toeristen.

Mijn geduld werd flink op de proef gesteld door alle mensen die overal ruim de tijd namen voor selfies. Man, man, man (m/v), als jullie eens wisten hoe lang ik heb moeten wachten voordat ik een foto kon maken van dit beeld zonder selfie-makende toeristen ervoor…

Český Krumlov

Het kasteel heeft iets bijzonders wat de meeste kinderen vast heel leuk zullen vinden: bij de toegangspoort aan de kant van het centrum van Český Krumlov is een berenkuil gemaakt, waar je beren kunt zien. Als ze er zitten tenminste. Wij hadden pech, want de beren waren er niet.

Český Krumlov

De beerloze berenkuil

Het centrum

Vanaf het kasteel liepen we het centrum van Český Krumlov in. In een cafeetje namen we koffie & thee met een lokaal gebakje (een roomhoorntje) erbij. Daarna wandelden we door mooie straatjes met veel restaurants en winkeltjes, naar de brug over rivier de Moldau (Vltava), het plein Námĕstí Svornosti en de St. Vituskerk.

Český Krumlov

Český Krumlov

De St. Vituskerk

We lunchten op het terras van een restaurant met uitzicht op de rivier. Na de lunch liepen we langzaam terug richting de parkeerplaats, omdat we die dag nog door zouden rijden naar Wenen. We keken onderweg ook nog snel een keertje in de berenkuil, om te kijken of de beren er nu wel zaten, maar helaas.

Český Krumlov

De toren van het kasteel gezien vanuit het centrum

Als je meer wilt zien van de binnenkant van het kasteel, dan kun je een rondleiding met een gids boeken. Er zijn verschillende tours, waarbij je binnen zalen, kamers en het barokke theater kunt bezichtigen, of de stallen. En als je alle 162 treden van de toren hebt beklommen, kun je genieten van een mooi uitzicht over de stad.

Český Krumlov

Verder nog te doen in Český Krumlov

– Het Marionettenmuseum, waar je oude marionettenpoppen kunt bekijken, en ziet hoe de poppen worden gemaakt. In veel winkeltjes in het oude centrum worden deze poppen verkocht.
– In het Egon Schiele Art Centrum kun je enkele werken van deze Oostenrijkse expressionistische kunstschilder bekijken.
– Ga wat eten en drinken bij brouwerij & restaurant Eggenberg.

Český Krumlov

Český Krumlov praktisch

– Het stadje ligt op ca. 2 uur rijden van hoofdstad Praag, en op een halfuurtje rijden van het Lipnomeer.
– Het historische centrum is autovrij. Aan de rand van het centrum zijn meerdere, goed aangegeven parkeerplaatsen. Wij parkeerden de camper tegen een kleine vergoeding op een speciale parkeerplaats voor bussen en campers.
– Mocht je Český Krumlov vanuit een skiresort willen bezoeken, denk er dan aan dat sommige bezienswaardigheden – waaronder delen van het kasteel – in de winter zijn gesloten.

Ben jij wel eens in Český Krumlov geweest?

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.