Home EuropaEngeland & Wales Top 5 Wales met kinderen

Top 5 Wales met kinderen

by Annemarie
Wales met kinderen

Ik wilde al heel lang naar Wales. Vanwege Snowdonia, de mooie natuur, de ruige kust, de kastelen en de sfeervolle dorpjes met gezellige pubs… Mijn kinderen hadden geen idee wat ze er konden verwachten. Het enige waarover ik ze van tevoren had verteld was het onvoorspelbare weer (‘managing expectations’ heet dat). De overtocht met de boot van Nederland naar Engeland vonden ze wel erg leuk. Maar wat een geluk, ook voor kinderen is er in Wales genoeg te beleven! Vijf tips voor Wales met kinderen.

1) Kastelen bekijken

Bezoek een kasteel, er zijn er genoeg in Wales. Kastelen zijn leuk en spannend voor kinderen, want… ridders en prinsessen! Wij gingen naar Harlech Castle, aan de noordwestkust van Wales. De buitenkant en de vier torens van dit kasteel uit de 13e eeuw zijn nog redelijk in tact. Je kunt delen van het kasteel, waaronder een van de torens, beklimmen voor een mooi uitzicht over zee. Elders in Wales kun je naar Conwy Castle, Beaumaris Castle, Caernarfon Castle of Pembroke Castle, om er maar een paar te noemen. Er waren vroeger ca. 400 kastelen in Wales, en daarvan zijn er nu nog meer dan 100 over. Het ene kasteel is wat beter bewaard gebleven dan het andere, maar keuze genoeg dus!

2) Pak de stoomtrein

Op verschillende plekken in Wales zijn ‘heritage railways’, oude stoomtreintjes die over een smal spoor rijden. Voor kinderen een hele belevenis, zeker voor de jongsten, die waarschijnlijk aan Thomas de Trein moeten denken tijdens een rit met zo’n treintje. Maar ook voor volwassenen is het leuk, omdat je mooi uitzicht hebt onderweg en langs kleine dorpjes komt met schattige stationnetjes. Wij kozen voor de Talyllyn Railway met vertrek vanuit Tywyn, maar de mooiste is de Snowdon Mountain Railway. Hiervoor zijn de kaartjes echter wel een stuk duurder (het scheelde ca. 20 pond per kaartje!). Zie voor meer informatie de website Great little trains of Wales.

Wales met kinderen

Talyllyn Railway

3) Dagje naar het strand

Wales heeft een lange kustlijn, met veel kindvriendelijke stranden. Wij zaten de eerste week van onze vakantie in het kleine plaatsje Tal-y-bont vlak boven Barmouth, direct aan het strand. Helaas was het niet echt strandweer in die week. Niet warm genoeg om op een handdoekje in de zon te liggen of in zee te zwemmen in elk geval, maar wel prima weer om pootje te baden, te voetballen, en schelpen en mooie stenen te zoeken op het strand. Ook bij de gezellige badplaats Tenby in Pembrokeshire in Zuid-Wales vind je mooie stranden.

Wales met kinderen

Het strand bij Tenby

4) Dolfijnen spotten

Dolfijnen zijn goed. En dat vindt iedereen: ouders en kinderen. Daarom gingen wij dolfijnen spotten in Cardigan Bay. We kozen voor de ‘family-friendly’ dolfijntocht, vanwege de leeftijd van onze zoon (5). Voor sommige boottochten – waarbij je meer richting open zee gaat – is er namelijk een minimumleeftijd (bijv. 8 jaar). We hadden mazzel met het weer; de zon scheen en de zee was kalm. Al snel zagen we de eerste dolfijnen. Daarnaast ook verschillende vogelsoorten en een grote kwal. Maar wat mijn zoon vooral ‘cool’ vond: de boot ging lekker hard! Je kunt ook dolfijnen spotten bij New Quay, iets boven Cardigan Bay.

Wales met kinderen

Dolfijnen in Cardigan Bay

5) Wales met kinderen als het regent…

En wat als het regent? Want laten we wel wezen, die kans is best groot in Wales. Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden, afhankelijk van waar in Wales je bent. In Noord-Wales kun je naar de Anglesey Sea Zoo of de Llechwedd Slate Cavern, een oude leisteengroeve waar je een ondergrondse tour kunt doen, gericht op kinderen. In het Big Pit National Coal Museum in Zuid-Wales kun je ervaren hoe het was om in een mijn te werken, compleet met een ondergrondse rondleiding. De toegang tot dit museum is gratis. Of ga naar Plantasia in Swansea, een overdekt tropisch regenwoud met dieren als apen, vogels, insecten en vissen. Leuk en leerzaam tegelijk! Verder vind je overal in Wales overdekte zwembaden en indoor speeltuinen (maar of je daar zelf blij van wordt…).

Dagovertocht Stenaline naar Hoek van Holland

Dagovertocht met de boot naar Hoek van Holland

Wales met kinderen praktisch

– Wij gingen met de boot van Stenaline van Hoek van Holland naar Harwich. Op de heenweg deden we een overtocht met overnachting in een hut, op de terugweg deden we een dagovertocht. Onze kinderen vonden beide overtochten erg leuk. Er is van alles te doen aan boord.
– Vanuit Harwich reden we in ca. 5 uur naar de plaats Llangollen in Wales.
– We deden een rondje door Wales en verbleven onder meer in stacaravans op campings, die we van tevoren geboekt hadden. Vooral de campings langs de kust van Wales zijn in de zomer populair, dus op tijd boeken is aan te raden.
– Het weer in Wales is wisselvallig, ook in de zomer. Houd daar rekening mee bij het inpakken: zwembroeken moeten mee, maar regenlaarzen en -jassen komen vaak ook goed van pas.
– Je moet links rijden!

Heb jij nog andere tips voor Wales met kinderen? Laat het me weten!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.