Toen mijn zoon Marseille noemde als mogelijke bestemming voor een gezamenlijke stedentrip, was ik niet meteen enthousiast. Ik vroeg me af of er wel genoeg te doen was voor een paar dagen, en de stad heeft ook niet zo’n goede naam. Maar toen ik me erin ging verdiepen, ontdekte ik dat Marseille juist heel veel te bieden heeft. Er zijn veel bezienswaardigheden in de stad en Nationaal Park Calanques ligt om de hoek. Dit zijn mijn tips voor een stedentrip Marseille.
Marseille is na Parijs de grootste stad van Frankrijk als het om inwoneraantal gaat. De multiculturele stad ligt in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur aan de Middellandse Zee. Toen Marseille werd gekozen tot Culturele hoofdstad van Europa in 2013, werd Vieux-Port opgeknapt en het nieuwe museum Mucem geopend. Mede hierdoor is Marseille de laatste jaren populairder geworden bij toeristen.
1. Vieux-Port
De oude haven, Vieux-Port, is de centrale plek van het oude centrum van Marseille. De haven wordt omgeven door hotels, (vis)restaurants en cafés en is daardoor populair bij toeristen. Tussen de 15e en 17e eeuw werden de kades aangelegd in de natuurlijke haven. Later in de 17e eeuw werden bij de ingang van de haven Fort Saint-Jean en Fort-Saint-Nicolas gebouwd. Ook het stadhuis, Hôtel de ville de Marseille, staat bij Vieux-Port.
Elke ochtend vanaf 8:00 uur is er een vismarkt op de Quai de la Fraternité. Vlak naast de vismarkt staat een open, stalen paviljoen met een spiegelend plafond, ontworpen door Norman Foster.
Er is een ferry die je van de ene kade in Vieux-Port naar de kade aan de overkant brengt. En ook de boten naar Château d’If en de Calanques vertrekken vanuit de oude haven.
2. De Nôtre-Dame de la Garde
De 162 meter hoge rots La Garde aan de zuidkant van Vieux-Port is het hoogste punt van Marseille. Op de top staat de 19e-eeuwse basiliek Nôtre-Dame de la Garde, door de locals ook wel ‘la Bonne Mère’ genoemd. Naast de basiliek staat een 41 meter hoge klokkentoren met daarop een groot gouden standbeeld van Maria met het kindje Jezus. Maria is de beschermheilige van de zeevaarders, en dit ruim 11 meter hoge beeld is van verre te zien.
Het is de moeite waard om de kerk te bezoeken, en vanwege de hoge ligging heb je er een prachtig uitzicht over de stad en de zee.
3. Cathédrale de la Major
Vlakbij Vieux-Port en de wijk Le Panier staat de neo-Byzantijnse Cathédrale de la Major. Deze kathedraal werd gebouwd tussen 1852 en 1896, onder leiding van drie verschillende architecten. Met ruimte voor 3.000 personen is het een van de grootste kerken van Frankrijk. Zowel de buitenkant als het interieur zijn de moeite van het bezichtigen waard.
4. De wijk Le Panier
Een must tijdens een stedentrip Marseille: dwalen door de kleurrijke straatjes van de wijk Le Panier, vlakbij Vieux-Port. Deze oudste wijk van de stad ligt wat hoger en is te bereiken via trappen. Vroeger had de wijk een slechte naam, maar tegenwoordig is het juist een hippe en populaire buurt.
In de smalle straten en op de pleintjes vind je veel gezellige cafés en restaurants, leuke winkeltjes, galeries en veel street art. Zie ook mijn uitgebreide blog over street art in Marseille.
5. Fort Saint-Jean
Bij de ingang van de haven staat Fort Saint-Jean, met aan de overkant Fort Saint-Nicolas. Het fort werd gebouwd in 1660. Sinds 2013 is het fort met een voetgangersbrug verbonden met het moderne Mucem (zie hieronder), waar het nu deel van uitmaakt. Een andere voetgangersbrug verbindt het fort met de wijk Le Panier.
6. Mucem en andere musea
In het jaar dat Marseille de Culturele hoofdstad van Europa was (2013), werd het Museum of European and Mediterranean Civilizations (Mucem) geopend. Het moderne vierkante gebouw werd ontworpen door de Franse architect Rudy Ricciotti en staat vlak naast Fort Saint-Jean. Een hoge voetgangersbrug verbindt het museum en het fort met elkaar. Een groot deel van de tentoonstellingen van Mucem is gewijd aan Europese en mediterrane beschavingen. Een deel van het gebouw en het fort is vrij toegankelijk. Het Mucem is dagelijks geopend vanaf 10:00 uur, behalve op dinsdag.
Een ander museum dat de moeite waard is, zeker als je met kinderen bent, is La Grotte Cosquer Méditerranée. In dit in 2022 geopende museum ga je in een soort karretjes op rails terug naar de prehistorie in een gereconstrueerde grot. En verder staat de stad bekend om de zeep, en dus is er een zeepmuseum: Le Musée du Savon, in Vieux-Port naast de zeepwinkel Savonnerie de la Licorne.
7. Cours Julien
Cours Julien is een hippe wijk niet ver van Vieux-Port en de multiculturele wijk Noailles. De wijk is wat hoger gelegen, en je vindt er veel trendy cafés en restaurants, vintage winkeltjes en galeries. Op woensdagochtend kun je hier naar de boerenmarkt. Verder staat de wijk bekend om de vele graffiti en street art, op muren, rolluiken van winkels en op de Escaliers (trappen) du Cours Julien.
Het is leuk om hier door de straatjes te wandelen en een drankje te doen op een terras, bijvoorbeeld bij de Fontaine du Cours Julien.
8. Fietsen door Marseille met een gids
Altijd leuk voor een eerste kennismaking met een stad: een fietstocht onder leiding van een gids. Wij deden dit op de eerste ochtend van onze stedentrip, met Fada Bike Marseille. Het verzamelpunt was in een hellend straatje bij Vieux-Port. We hadden een Nederlandstalige gids en we kregen een e-bike, omdat de stad heuvelachtig is. Vanuit Vieux-Port fietsten we naar Palais du Pharo, de fotogenieke vissershaven Vallon des Auffes, de Nôtre-Dame de la Garde, Cathédrale de la Major en de wijk Le Panier.
Meer weten? Lees dan ook mijn uitgebreide blog over fietsen in Marseille.
9. Palais du Pharo
Het Palais du Pharo werd in 1858 gebouwd in opdracht van Napoleon, voor zijn vrouw, keizerin Eugénie. Het paleis is later een tijdje in gebruik geweest als ziekenhuis en is nu een conferentiecentrum. Achter het paleis staat een monument voor de ‘helden en slachtoffers van de zee’. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op Marseille, met onder meer museum Mucem en Fort Saint-Jean (zie foto helemaal bovenaan).
10. Kustweg en Point de Vue Corniche
Bij Palais du Pharo begint de drie kilometer lange kustweg Corniche Président John Kennedy, die langs mooie huizen, historische monumenten, wat restaurants en strandjes loopt. Met overal uitzicht op de zee. Eén zondag per maand is de kustweg afgesloten voor auto’s, vanwege ‘la voie est libre’ (‘de weg is vrij’). Er staan dan vaak kraampjes en kleine podia op de weg, en het is er druk met voetgangers en fietsers.
Vanaf uitzichtpunt Point de Vue Corniche kijk je uit op Chateau d’If en de andere eilandjes voor de kust van Marseille. Het uitkijkpunt is niet te missen dankzij de grote boog die er staat, ter nagedachtenis aan de soldaten die stierven in Noord-Afrika.
11. Vallon des Auffes
Een stukje voorbij Point de Vue Corniche ligt het fotogenieke vissershaventje Vallon des Auffes. In het haventje liggen vissersbootjes te dobberen, met rondom de haven kleurrijke huizen, cafeetjes en restaurants.
Wie van vis houdt moet bij restaurant Chez Fonfon de bouillabaisse proberen. Aan het uiteinde van de haven staat een hoge stenen brug met bogen; hierover loopt de eerder genoemde Corniche Président John Kennedy.
Er is geen strand bij Vallon des Auffes, maar als je onder de meest linker boog van de brug doorloopt, zie je aan je linkerhand een natuurlijk zwembad.
12. Palais Longchamp
In de wijk Quartier des Cinq-Avenues, buiten het historische centrum, ligt nog een bezienswaardigheid die echt de moeite waard is: Palais Longchamp. We gingen er met metro M1 naartoe. Het paleis werd in de 19e eeuw gebouwd ter ere van het nieuwe Canal de Marseille, dat de stad van water voorzag. Palais Longchamp is een mooi paleis met bijzondere vijvers, fonteinen, watervallen en standbeelden. In de twee vleugels van het paleis zijn het Musée des Beaux-Arts (Museum voor Schone Kunsten) en het Muséum d’histoire naturelle (Natuurhistorisch museum) gevestigd.
Rondom het paleis ligt een leuk park, Parc Longchamp, dat ook de moeite waard is om doorheen te wandelen. Tot 1987 was er een dierentuin in het park; een paar paviljoens en dierenverblijven zijn nog te zien.
13. Stadion Orange Vélodrome
Het Orange Vélodrome (of Stade Vélodrome) is de thuisbasis van voetbalclub Olympique de Marseille. Met 67.000 plaatsen is dit het op één na grootste stadion van Frankrijk. Mijn zoon wilde het stadion graag bezoeken. We boekten van tevoren kaartjes en pakten de metro (M2) naar het stadion.
In het stadion kun je zelf een rondje wandelen, de route is aangegeven. Er is dus geen rondleiding of gids. De tour begint op de eerste etage, met veel foto’s en teksten over de geschiedenis van de club. Vanuit een VIP-box kijk je uit over het stadion en de tribunes. We zagen de zaal waar de persconferenties worden gegeven, de plek waar de voetballers na een wedstrijd worden geïnterviewd, de kleedkamer met shirts van de spelers en een replica van de Ballon d’Or. Op het veld kun je in de dug-out zitten (leuk voor een foto), maar het veld zelf mag je niet op.
Als je het stadion verlaat kom je (uiteraard) langs een giftshop, maar die is maar klein. Onderaan de trappen voor het stadion zit de echte shop van Olympique de Marseille.
14. Chateau d’If en de Frioul-archipel
Vanuit Vieux-Port kun je met een ferry de vier eilanden van de Frioul-archipel bezoeken: Pomègue, Ratonneau, Tiboule en If. Deze eilanden voor de kust van Marseille staan bekend om de mooie strandjes en de bijzondere flora en fauna. Op het kleinste eiland If werd in de 16e eeuw Château d’If gebouwd, een fort dat lange tijd dienst deed als gevangenis.
Het fort is ook bekend uit het boek De Graaf van Montecristo, van Alexandre Dumas. Het fort is nu een populaire attractie in Marseille. Let op: bij slecht weer varen de boten niet. Boek hier van tevoren een boottocht naar de Frioul-eilanden.
15. Boottocht naar de Calanques
Marseille ligt vlak naast Nationaal Park Calanques, een beschermd gebied met 26 calanques: diepe inhammen met steile rotswanden en strandjes. Het is echt een aanrader om – als het weer het toelaat – een boottocht naar de Calanques te doen. Vanuit Vieux-Port kun je verschillende trips doen, via Icard Maritime en Croisières Marseille Calanques. Wij konden vanwege een ruwe zee alleen een korte boottocht doen: ‘The Essential Calanques’. In 2,5 uur voeren wij langs de eilandjes en Chateau d’If voor de kust, Cap Croisette en een paar calanques. Er zijn ook langere trips mogelijk, waarbij je langs de kust naar Cassis vaart en meer calanques bezoekt.
Wil je ook kennismaken met de calanques bij Marseille? Boek dan van tevoren je boottocht!
Overnachten tijdens een stedentrip Marseille
Wij overnachtten in Hotel Marsiho by Happyculture, in het centrum van de stad, vlakbij Vieux-Port en de metro. Onze kamer was niet groot, maar wel netjes, en met een prima badkamer. Het ontbijt was goed verzorgd in een gezellige ruimte, waar je de hele dag terecht kan voor koffie of thee en wat lekkers (cake, croissantjes…). En het personeel was ook heel vriendelijk. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer goede hotels in Marseille.
Misschien ook leuk om te lezen:
– Boottocht naar de Calanques vanuit Marseille
– Doen in San Sebastian in Spaans Baskenland
Dit artikel bevat affiliate links.