Op de grens van Slowakije en Polen ligt het Tatragebergte, een deel van de Karpaten. Bij het Tatragebergte, ook wel de Tatras genoemd, horen de Belianske Tatra en de Hoge Tatra. En daar weer een deel van valt onder Tatra Nationaal Park (TANAP). Om het nog ingewikkelder te maken, horen de bergen van de Lage Tatra in Slowakije – ondanks de naam – officieel niet tot het Tatragebergte. Volg je het nog? Ik ook niet. Maar ik ga je vertellen wat je er allemaal kan doen.
Tijdens onze vakantie in de Liptov-regio in Slowakije trokken we meerdere keren de Tatras in. In de winter kun je er uitstekend skiën, en in de zomer zijn de bergen populair bij wandelaars. De wandelingen gaan langs bergmeren en watervallen, en je zou (in theorie) onderweg bruine beren, wolven, tatragemsen en lynxen tegen kunnen komen. De hoogste berg van de Tatra’s is Gerlachovský štít (2655 meter). Het Tatragebergte wint aan populariteit. Zo tipte Lonely Planet de Hoge Tatra in 2019 als nr. 1 in hun jaarlijkse lijst ‘Best in Europe’. Hieronder een overzicht van plekken die je niet mag missen.
Strbské Pleso in de Hoge Tatra
Het toeristische dorp Strbské Pleso ligt in de Hoge Tatras aan een bergmeer met dezelfde naam. In de winter is Strbské Pleso een populair skigebied en in de zomer is het een ideale uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving. Het meer is gemiddeld zo’n 155 dagen per jaar bevroren. Toen wij er waren – eind april – lag er ook nog ijs op het meer, maar de dooi was wel al ingezet.
Een makkelijke wandeling, bijvoorbeeld met kleine kinderen, is een rondje om het meer. De afstand is ca. 3 kilometer en je doet er ongeveer 45 minuten over. Langs de oevers van het meer liggen een paar restaurants en een groot hotel. Wij lunchten op het terras van Koliba Patria, een restaurant in een groot houten chalet waar ze traditionele Slowaakse gerechten serveren, met uitzicht op het meer. Het restaurant hoort bij het grote hotel dat 350 meter verderop aan het meer ligt (zie foto helemaal bovenaan). In de zomer kan je een roeiboot huren en de omgeving vanaf het water bekijken. Of je kan gaan klimmen bij klimpark Veveričí Park in het centrum(pje) van Strbské Pleso.
Wandeling van Strbské Pleso naar Popradske Pleso
Vanuit Strbské Pleso kun je een mooie wandeling maken naar het gletsjermeer Popradske pleso. Het is een ‘educational trail’ met onderweg informatieborden over de lokale flora en fauna, maar helaas alleen in het Slowaaks. Volgens het meisje bij het Tourist Information Center was het een wandeling van ongeveer anderhalf uur, en ook weer terug (dus in totaal ca. drie uur). De route klonk leuk en het meer mooi, dus we begonnen enthousiast aan de wandeling. Maar het bleek minder makkelijk dan gedacht, omdat er nog veel sneeuw en ijs lag op het wandelpad. We gleden af en toe weg, of zakten een stuk weg in de sneeuw. Toen we op een smal en glad bospad terechtkwamen, met vlak naast ons een steile helling naar beneden, besloten we om te keren. Dus helaas hebben we bergmeer Popradske pleso niet gezien, maar het schijnt erg mooi te zijn…
Onderweg hadden we wel mooi uitzicht op de bergen en de skischansen van Strbské Pleso.
Trein in de Hoge Tatra
Leuk om te doen vanuit Strbské Pleso: met de trein naar het dorp Stary Smokovec. Deze rit duurt in totaal ongeveer drie kwartier. Kaartjes kun je kopen bij het station, en daar kun je ook de dienstregeling bekijken. Toen wij deze treinrit deden regende het helaas, waardoor het uitzicht onderweg een beetje tegenviel. Maar we zaten wel lekker droog. Je kan ook blijven zitten in de trein en een stukje verder reizen naar Tatranská Lomnica, nog iets oostelijker in de Tatra’s. En in Stary Smokovec kun je ook overstappen op een andere trein, naar de stad Poprad.
Stary Smokovec
Bergdorp Stary Smokovec is net als Strbské Pleso een skigebied in de winter en een populair wandelgebied in de zomermaanden. Wij hebben er vanwege het slechte weer niet gewandeld. Toen de trein aankwam in Stary Smokovec regende het zo hard, dat we snel een restaurant in doken om te schuilen. Dat restaurant – restaurant Central – was erg goed overigens, met op de kaart vooral grill- en lokale gerechten. In Stary Smokovec staat het eerste grote hotel in de Tatras: het Grand Hotel uit 1904, gebouwd in art nouveau-stijl. Wat leuk is om te bezoeken met kinderen, bijvoorbeeld bij slecht weer, is Tricklandia, een klein museum in het teken van optische illusies en trucage. Mocht je erheen willen in het hoogseizoen, dan is van tevoren reserveren verstandig. En er gaat een kabeltreintje waarmee je in ca. 8 minuten naar Hrebienok rijdt, een ski- en wandelgebied vlak boven Stary Smokovec.
Ik noemde de plaatsen Strbské Pleso en Starý Smokovec hierboven apart, maar officieel maken ze allebei, met daarbij ook het dorp Tatranská Lomnica, deel uit van de overkoepelende gemeente Vysoké Tatry. Vlakbij het meer Skalnaté Pleso, dat bij Tatranská Lomnica ligt, gaat de kabelbaan naar de op een-na-hoogste bergpiek van de Hoge Tatra, de Mt. Lomnický štít. Het uitzicht vanuit de steile kabelbaan schijnt spectaculair te zijn.
Boomtoppenpad van Bachledka
Ook leuk om te doen, zeker als je met kinderen bent: het boomkroonpad in Bachledka. Dit ligt aan de rand van het Spiš Magura-gebergte en aan de voet van het Belianske Tatra-gebergte. Het ligt dus niet in de Tatras, maar net iets ten oosten daarvan. Vanuit Poprad is het ongeveer drie kwartier rijden naar Bachledova Dolina. Je kan vanuit daar naar boven wandelen, of je pakt de skilift. Een toegangskaartje voor het pad kun je kopen met of zonder retourtje voor de skilift. Het houten boomtoppenpad leidt naar een houten uitkijktoren van 32 hoog, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op de bergen van Belianske Tatra. Meer informatie vind je in mijn blog over het boomtoppenpad!
Wandelen in de Lage Tatra
Collega-blogger Ilse was tegelijk met ons in Slowakije. Zij ging met haar gezin wandelen in de Lage Tatra en vertelt hoe dat was: “Vanuit ons huis op Villapark Vlasky rijden we in ongeveer een uur naar Demänovská Dolina in het Lage Tatra-gebergte. Al snel wordt duidelijk dat deze plek toeristisch kan zijn; een echte wintersportplek. We zien grote hotels en restaurants. Als wij er zijn, zijn er echter weinig toeristen te vinden. Het is er heerlijk rustig. Overal langs de weg zijn plekjes om je auto te parkeren en een bergwandeling te gaan maken. We parkeren en stappen zo de bergomgeving in. Een kronkelweggetje loodst ons verder. We horen een waterval, zien eendjes zwemmen in een grote waterplas en dan verschijnt er al snel een hele grote natuurlijke speeltuin. De kinderen leven zich uit. We zijn er helemaal alleen. Alleen tussen de grote bomen en met een kwetterende waterval op de achtergrond. De speeltuin is groot, maar ligt goed verstopt tussen de bomen. Vanaf de weg kan je de speeltuin niet zien. Als onze kinderen uitgespeeld zijn, wandelen we verder. Nu niet op een bestaand pad, maar over takken, langs bosjes, door de berggeitenpoep. We lopen naar beneden, waar het water van de waterval in een beekje stroomt. Het is er heerlijk rustig en stil. Het enige wat we horen is gefluit van een vogel en het kletterende water en soms onze kinderen die enthousiast roepen!”
Ilse en haar gezin bezochten niet alleen Slowakije, maar maakten er een hele roadtrip door Midden-Europa van.
Poprad
Aan de voet van het Tatra-gebergte ligt Poprad, de belangrijkste stad in deze regio en een uitstekende uitvalsbasis om het Tatragebergte te verkennen. Er is een rechtstreekse treinverbinding tussen Poprad en bergdorp Starý Smokovec, 13 kilometer verderop. De stad ligt aan een rivier die ook Poprad heet. Poprad heeft zich al een paar keer kandidaat gesteld voor de Olympische Winterspelen, maar tot nu toe tevergeefs. Wie van zwemmen houdt kan in Poprad naar AquaCity, een waterpark met grote glijbanen en thermale baden. Op de dag dat we naar het boomtoppenpad van Bachledka waren geweest, maakten we op de terugweg een tussenstop in Poprad. We wandelden door het centrum en dronken wat op het terras van Café Razy. ’s Avonds aten we bij restaurant Zvonica, maar dat vonden we – ondanks de vriendelijke bediening – geen aanrader…
Wintersport in het Tatragebergte
Dankzij de aanwezigheid van zoveel bergen is Slowakije ook een prima wintersportbestemming. En het is er nog lekker betaalbaar vergeleken met andere wintersportlanden. In de Hoge Tatra kun je van december tot april terecht in de skigebieden Strbské Pleso, Tatranská Lomnica, Starý Smokovec en Hrebienok. Een skipas van Vysoké Tatry is geldig in Strbské Pleso, Tatranská Lomnica en Starý Smokovec. Jasná, op de berg Chopok in de Lage Tatra, is het grootste en bekendste skigebied van Slowakije. Het meest kindvriendelijke skigebied is Park Snow Donovaly. Ook leuk om te doen, en even wat anders dan skiën of snowboarden: een tochtje op een slee. Er is bijvoorbeeld een speciaal pad dat van Hrebienok naar Starý Smokovec gaat. Je kan in de skigebieden van Slowakije vaak ook snowtuben, rodelen of schaatsen.
Overnachten in het Tatragebergte
Wij verkenden de Tatras vanuit ons vakantiehuis op Villapark Vlasky, in de Liptov-regio. Er zijn veel hotels in de centraal gelegen stad Poprad, een goede uitvalsbasis om de Tatras te verkennen. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om in de bergen te overnachten, bijvoorbeeld in Strbské Pleso of het nabijgelegen bergdorp Starý Smokovec.
Zoals ik al schreef ligt het Tatragebergte deels in Slowakije en deels in Polen. In de zomer van 2021 waren we op vakantie in Polen en bezochten we vanuit Zakopane de Poolse kant van het Tatragebergte. Marjolein van Your Travel Guide schreef een blog over de wandeling die zij maakte naar het bergmeer Morskie Oko in het Tatragebergte in Polen.
Het Tatragebergte praktisch
– Beste tijd om de Tatras te bezoeken: van mei/juni t/m september. Als je eerder of later gaat kan er nog sneeuw liggen (dat hadden wij begin mei ook) en dan zijn niet alle wandelpaden open, of goed begaanbaar.
– Als je gaat wandelen in de bergen, houd dan rekening met veranderende weersomstandigheden. Bovendien is het boven een stuk frisser dan beneden in het dal. Neem dus altijd een warme trui of jas mee.
– Er zijn ontzettend veel wandelroutes in het Tatragebergte, bij de Tourist Offices in de bergdorpen kun je terecht voor routes, tips en de actuele weersverwachting.
– Het wintersportseizoen in de Tatras loopt van december tot april.
Lees ook mijn andere blogs over Slowakije!
Dit artikel bevat affiliate links.
2 reacties
Wat mooi! En een geschikte plek voor goede hikes zie/lees ik al wel.
Ja het is een perfecte plek voor wandelliefhebbers!