Home Europa Storforsen: indrukwekkende stroomversnelling in Zweeds Lapland

Storforsen: indrukwekkende stroomversnelling in Zweeds Lapland

by Annemarie

Iets ten westen van de plaats Vidsel in Norbotten, de meest noordelijke provincie van Zweden, ligt het Storforsen Naturreservat. In dit natuurpark kun je naar de stroomversnelling Storforsen wandelen. ‘Stroomversnelling’ klinkt misschien niet zo indrukwekkend als een ‘waterval’, maar Storforsen is dat wel degelijk. Het is een van de grootste stroomversnellingen van Europa. Zeker als je rond midzomer gaat, want dan is het volume aan water enorm door het smeltwater uit de bergen.

Storforsen

Storforsen in cijfers

Even wat cijfertjes over Storforsen: in de Pite-rivier verliest het water over een afstand van 5 kilometer, 82 meter hoogte. In de laatste 600 meter stort het water maar liefst 50 meter naar beneden. Gemiddeld stroomt er ongeveer 250 m³ water per seconde in deze stroomversnelling, maar rond midzomer kan dit – door de aanwezigheid van smeltwater – oplopen tot 850 m³ per seconde. Heb je er een beetje beeld bij? Waarschijnlijk niet. Maar het is veel water kan ik je vertellen, want ik heb dit natuurspektakel met eigen ogen mogen bewonderen toen ik half juni in Zweeds Lapland was.

Storforsen in Zweeds Lapland

Wandelen naar de stroomversnelling

Vanaf de parkeerplaats loop je langs het restaurant (dat gesloten was toen wij er begin van de avond waren) naar het natuurgebied. Daar loop je over wandelpaden met informatieborden, houten bruggen en rotsen langs mooie stroomversnellinkjes, potholes en watervallen. Onderweg hoor je het geruis – en als je dichterbij komt gewoon lawaai – van de grote stroomversnelling al.

Storforsen

Storforsen

Storforsen

Je kunt tot vlak aan de grote stroomversnelling wandelen, en ook een stuk erlangs over houten wandelpaden. De meeste delen langs het woeste water zijn afgezet met houten hekken. Wel zo veilig… Als het water zo wild is als toen wij er waren, wordt je camera gegarandeerd nat van het opspattende water. Maar dat maakt niet uit, je blijft foto’s maken! Want kijk:

Storforsen

Storforsen

Hier klapt het water tegen de zijkant

Mocht je ooit naar Zweeds Lapland gaan (ik zeg doen!), dan is dit een echte aanrader. Vanuit Skellefteå (dat was onze standplaats) is het ca. twee uur rijden naar Storforsen, over de weg 374 richting Jokkmokk. Wij reden er naar toe op de terugweg van onze ‘Expeditie Poolcirkel’, vanuit Jokkmokk terug naar Skellefteå. In de winter is het trouwens ook zeker de moeite waard om naar Storforsen te gaan. Grote delen van de stroomversnelling bevriezen dan, wat ook heel spectaculair is om te zien.

Als je in de zomer wat langer wilt genieten van deze prachtige natuur, dan kun je er ook picknicken of barbecueën. En neem bij warm weer je zwemkleding mee.

Storforsen

Tot slot nog een (amateuristisch) filmpje van het bulderende water.

Ik ben tegen geweld, maar dit natuurgeweld is prachtig! 🙂

Storforsen praktisch

– Storforsen Naturreservat ligt in het noorden van Zweden, zo ongeveer halverwege het stadje Jokkmokk en de kustplaats Piteå in, vlak aan de weg 374.
– Entree: gratis
– Het natuurpark is ook toegankelijk voor gehandicapten, via een aangepaste route.
– Er is een restaurant aanwezig (met beperkte openingstijden).
– Tip: er zijn picknick- en barbecueplekken!
– Kom je overdag in de zomer, vergeet dan je zwemspullen niet.

Staat Zweeds Lapland al op jouw bucketlist?

Ook leuk om te lezen

3 reacties

Marcella 24 juli 2017 - 10:38 am

Wauwww, ziet er prachtig uit! Zweeds Lapland staat zeker op mijn wishlist. Eigenlijk meer voor de winter, maar in de zomer ziet de natuur er ook erg tof uit!

Antwoord
Stéphanie 6 juli 2017 - 7:34 pm

In je filmpje zie je pas echt hoeveel en hoe hard het water verder stroomt. Het is niet te vergelijken met grote watervallen als de Niagara Falls, maar dit ziet er wel erg indrukwekkend uit. Mooie omgeving ook met die rotsen en bossen!

Antwoord
Annemarie 7 juli 2017 - 10:00 am

Ja, het hele natuurgebied was mooi, niet alleen de grote stroomversnelling. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.