Home EuropaEngeland & Wales Stonehenge… de moeite waard?

Stonehenge… de moeite waard?

by Annemarie
Stonehenge

In de zomer van 2010 waren we tijdens onze vakantie in Zuid-Engeland ook een kleine week in Wiltshire. In dit graafschap ligt de stad Salisbury met de bekende kathedraal en het mooie plaatsje Lacock, waar ik al eerder over schreef. Maar verreweg de bekendste bezienswaardigheid is wereldwonder Stonehenge bij Amesbury. Dagelijks komen er busladingen vol toeristen op deze steencirkel af. Gemiddeld komen er in een jaar 1 miljoen bezoekers. Ik klink nu vast als een ongelooflijke cultuurbarbaar, maar is Stonehenge een must-see?

Het mysterie van Stonehenge

De prehistorische steencirkel van Stonehenge staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is omgeven door mysterie. Want waarom werd deze steencirkel gebouwd, wat was het doel ervan? Er zijn verschillende theorieën, maar niemand weet het zeker. Onderzoekers hebben kunnen vaststellen hoe oud Stonehenge is (van ca. 2300 jaar v. Christus) en de herkomst van de stenen is bekend. De kleinere stenen komen oorspronkelijk uit Wales, meer dan 200 kilometer verderop. Hoe zijn deze stenen in Wiltshire gekomen? Hoe hebben ze destijds de grote rotsblokken verplaatst? Maar vooral ook: wat was het? It’s a mystery!

Er zijn in de buurt skeletten gevonden en er zijn veel grafheuvels in het landschap te zien, wat zou duiden op een begraafplaats. Maar het zou ook een prehistorische tempel kunnen zijn, waar de zonnewenden in de zomer en winter werden gevierd. Of de stand van de stenen heeft iets te maken met de stand van de zon en de maan. En er zijn mensen die denken dat Stonehenge vroeger een soort bedevaartsplaats à la Lourdes was, met een geneeskrachtige werking. Ideeën genoeg dus.

Stonehenge

Stonehenge in de praktijk

Toen wij aan kwamen rijden over de snelweg A-303 zagen we de stenen in de verte al staan. We parkeerden de auto op een grote parkeerplaats en kochten entreekaartjes met een audiotour erbij. Die audiotour kost extra, maar is wel een aanrader omdat je zo veel uitleg krijgt over de bouw van Stonehenge en over alle theorieën die er zijn. Het is een stukje lopen naar de steencirkel, maar je kunt er ook met een pendelbus naar toe. In een wijde boog rondom de steencirkel is een wandelpad, zodat je er in een rondje omheen loopt. Vroeger mocht je nog tussen de stenen door lopen, maar doordat er steeds meer toeristen kwamen (inclusief vandalen die het nodig vonden om dingen als ‘I was here‘ in de stenen te kerven) mag dit tegenwoordig alleen nog bij speciale gelegenheden. Inclusief audiotour heb je alles in een uurtje wel gezien.

Stonehenge

Stonehenge is een magische plek en als je in de buurt bent mag je dit beroemde wereldwonder eigenlijk niet overslaan. Indrukwekkend is het zeker, met die grote stenen en het mysterie er omheen. Maar aan de andere kant heeft Stonehenge ook wat van de magie verloren, doordat het zo’n populaire (& dure) toeristische attractie is geworden. Er is een bezoekerscentrum, er zijn pendelbussen (maar ga vooral lekker lopen!), er is een café en natuurlijk de onvermijdelijke shop waar je toeristische prullaria kunt kopen als aandenken. Wij vonden het leuk om er geweest te zijn (been there: check!), maar vonden het ook een beetje teleurstellend.

Dus zeg het maar: vind jij Stonehenge een must-see?

Entreeprijzen Stonehenge 2018:

– Volwassene £ 17,50/kind vanaf 5 jaar £ 10,50/familie £ 45,50.*
– Voor £ 2,- extra krijg je een audiotour mee.
Tip: in de App store of Google Play kun je een gratis audiotour downloaden.
– Van tevoren entreekaartjes reserveren voor Stonehenge wordt geadviseerd. Dit kan bijvoorbeeld via Get Your Guide. Dat scheelt in de rij staan.
– Je koopt een entreekaartje voor een specifiek timeslot. Je toegangskaartje is alleen voor die tijdsperiode geldig.

* Prijzen voor het laatst gecheckt in november 2018

Hoe ver is het?
Afstand Londen – Stonehenge: ca. 135 kilometer
Afstand Salisbury – Stonehenge: ca. 15 kilometer

Ook leuk om te lezen

4 reacties

Marcella 8 april 2016 - 8:51 pm

Jeetje, wat een hoge toegangsprijs! Stonehenge lijkt me bijzonder om er een kijkje te nemen, maar de enorme drukte staat me minder aan. Niet onwijs hoog op m’n wishlist dus.

Antwoord
Annemarie 9 april 2016 - 9:45 am

Ja duur hè? Voor even een uurtje naar een steencirkel kijken… 😉

Antwoord
Stéphanie 20 maart 2016 - 10:17 am

Het ziet er zeker mooi uit en het ligt zo te zien in een mooie groenrijke omgeving maar ik begrijp dat het enerzijds ook teleurstellend kan zijn. Ik bezocht in de Bretagne de menhirvelden, wat je een beetje kunt vergelijken met dit verschijnsel en vond het eerlijk gezegd tegenvallen. Ach ja, je moet er gewoon eens geweest zijn 😉

Antwoord
Annemarie 21 maart 2016 - 7:38 pm

Precies, ik heb het gezien, check! Blij dat ik niet de enige ben. 😉 Maar toch jammer, het was anders dan ik me had voorgesteld, door alles er omheen.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.