Home Europa Stedentrip Praag: wat moet je zien en wat kun je laten? Tips.

Stedentrip Praag: wat moet je zien en wat kun je laten? Tips.

by Annemarie
Stedentrip Praag

Het eerste weekend van november 2015 ging ik met mijn man drie dagen op stedentrip naar Praag. Stad aan rivier de Moldau, met een historisch centrum dat zo mooi is dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Van tevoren had ik me natuurlijk al een beetje verdiept in de stad en ik had een lijstje gemaakt van wat ik wilde zien en doen. Maar ja, drie dagen – of eigenlijk twee halve dagen en een hele – waren veel te kort. Toch hebben wij in deze korte tijd erg veel gezien van Praag. Het een vonden wij wat meer de moeite waard dan het ander, zoals je in dit blog kunt lezen.

Karelsbrug

Vanuit de wijk Malá Strana, waar ons hotel zat, kun je over de beroemde Karelsbrug (Karlův most) naar de Oude Stad lopen. In 1357 werd de eerste steen van deze brug gelegd door koning Karel IV. Op de brug staan 30 standbeelden, vrijwel allemaal replica’s van de oorspronkelijke beelden. Een van deze beelden is redelijk belangrijk: het beeld van St.-Jan Nepomucky, met aan zijn voeten het ‘gouden hondje’. Waarom het beeld belangrijk is? Als je dit hondje aait zul je ooit terugkeren in Praag, zegt men. Dus als je dan toch op de brug bent, waarom dan niet voor de zekerheid even dat hondje aaien? Ik zou het maar doen.

Gouden Hondje in Praag

Aangeraakt! I’ll be back.

Helaas zijn bijna alle toeristen op de hoogte van deze legende, dus soms moet je even in de rij staan voordat je het hondje kunt aanraken. Als je over deze brug loopt moet je sowieso geen haast hebben, want het is zo ongeveer de belangrijkste toeristische attractie van Praag en het is er dus ALTIJD druk.

Oude Raadhuis en de Astronomische Klok

Een andere toeristische trekpleister is de middeleeuwse Astronomische Klok aan de gevel van het Oude Raadhuis op het Oude Stadsplein. Op elk heel uur gaan er boven de klok twee luikjes open en schuifelen de twaalf apostelen voorbij. Knipper vooral niet met je ogen als je staat te kijken, want voor je het weet heb je een paar apostelen gemist. Ze komen allemaal namelijk maar 1x voorbij en dan gaan de luikjes weer dicht.

Stedentrip Praag, de Astronomische Klok

De Astronomische Klok waar net twee apostelen voorbij schuifelen

Heel spectaculair is de rondgang van de apostelen niet, dus ik zou er alleen naar gaan kijken als je een paar minuten van tevoren toevallig in de buurt bent. De klok zelf – in 2018 gerestaureerd – is overigens wel heel mooi. Wat ik wel echt een aanrader vind is het beklimmen van de toren van het Raadhuis (of pak de lift…). Je hebt vanaf daar een fantastisch uitzicht over de oude binnenstad en de rest van Praag.

Stedentrip Praag

Praagse Burcht

Op onze tweede dag van onze stedentrip Praag bezochten wij de Praagse Burcht, een gigantisch complex van paleizen, kerken en pleinen. Wij kozen voor een ticket (250 kc*) dat ons toegang gaf tot de vier belangrijkste bezienswaardigheden van de burcht: de St. Vituskathedraal, het Koninklijk Paleis, de St. Jorisbasiliek en het Gouden Straatje. Goed om te weten: dit ticket is twee dagen geldig. Voor 100 kronen meer heb je toegang tot maar liefst negen bezienswaardigheden, maar dat vonden wij wat veel. We begonnen met de St. Vituskathedraal, alwaar we achteraan de (veel te) lange rij mochten plaatsnemen.

St. Vituskathedraal

De rij bij de St. Vituskathedraal…

Gelukkig ging het vrij snel en stonden we tien minuten later al in de grote gotische kathedraal met prachtige glas-in-loodramen. De bouw van deze kathedraal was een flink project, dat in 1344 is begonnen en pas in 1929 af was. Daarna bekeken we het Koningspaleis. Mooi om te zien, maar minder indrukwekkend dan de kathedraal, was onze bescheiden mening. Bovendien was het in sommige kleinere vertrekken zo druk dat je soms moest wachten om erin (of eruit) te kunnen. Next: de St. Jorisbasiliek, de oudste kerk binnen de burcht, met een heel andere uitstraling dan de kathedraal.

Het Gouden Straatje is een schattig straatje met kleine huisjes in verschillende kleuren, waar je binnen kunt zien hoe het er vroeger uitzag. Leuk weetje: schrijver Franz Kafka heeft op nr. 22 gewoond. Ook hier was het weer erg druk. Wachten tot iedereen weg was voor een mooie foto van een leeg straatje had echt geen enkele zin. Helaas. Bij het verlaten van de burcht pakten we ook nog even de Daliborka-toren mee (gratis entree), vernoemd naar de eerste gevangene die hier opgesloten zat: ridder Dalibor. En dat was wel weer even genoeg sightseeing voor een dag.

Stedentrip Praag Gouden Straatje

Een stukje van het Gouden Straatje zonder mensen erop!

Strahovklooster

Op onze laatste dag in Praag stonden we wat vroeger op, zodat we genoeg tijd hadden voor een bezoek aan het Strahovklooster, de Joodse Begraafplaats en een relaxte lunch voordat we naar de luchthaven moesten. Vlakbij het klooster, vanuit Malá Strana verder de heuvel op, heb je een prachtig uitzicht over de stad. In het klooster ging het mij eigenlijk alleen om de bibliotheek. Soms zie je een foto van iets en dan besluit je dat je dat met eigen ogen wilt zien. Dat had ik toen ik foto’s zag van de bibliotheek van dit klooster.

Bibliotheek van het Strahovklooster

De prachtige bibliotheek van het Strahovklooster. Dat plafond!

Volgens het reisgidsje dat we mee hadden was toegang tot de bibliotheek inbegrepen in het entreeticket voor het Strahovklooster, maar dat bleek niet helemaal te kloppen. Zo ontdekten wij toen we het klooster al hadden rondgelopen, maar de bibliotheek niet konden vinden… Bij navraag bleek dat je voor de bibliotheek een ander ticket moest kopen. Zucht. Toch maar gedaan, en het was de moeite waard vond ik. Ook al mag je de twee beroemde bibliotheekzalen met de schitterende plafonds alleen vanuit de deuropening en van achter een touwtje bezichtigen. Als je foto’s wilt nemen moet je daarvoor nog extra betalen en krijg je een mooie grote sticker op je jas geplakt. Veel tijd om foto’s te nemen heb je overigens niet, aangezien er meestal een kudde andere toeristen staat te popelen om jouw plekje achter het touw in te nemen. Maar toch: ik zeg ‘doen’ als je in Praag bent, wegens heel mooi. Het klooster zelf zou je eventueel wel kunnen overslaan, dat vonden wij geen echte ‘must-see’ (maar dat is misschien persoonlijk).

Strahov

Het Strahovklooster

De Joodse Wijk

Om tijd te winnen pakten we een taxi naar de Joodse Wijk (Josefov), aan de andere kant van de rivier, grenzend aan de Oude Stad. Hier kozen we voor een combinatieticket van het Joods Museum, waarmee je toegang hebt tot meerdere synagogen en de beroemde begraafplaats. Overigens hadden wij eigenlijk het plan om op zaterdag naar de Joodse Wijk te gaan, maar gelukkig kwamen we er op tijd achter dat dan juist bijna alles gesloten is vanwege de sabbat. Duh.

We begonnen in de Pinkas Synagoge (uit 1535), tegenwoordig een gedenkplaats voor alle omgekomen Tsjechische Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de muren van de synagoge staan alle namen van de slachtoffers; dat waren er 77.297. En alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, is er boven een tentoonstelling met onder andere tekeningen van kinderen die in een concentratiekamp zaten. Daar word je wel even stil van.

Pinkas Synagoge in Praag

Namen op de muren van de Pinkas Synagoge

De Joodse Begraafplaats

De Joodse Begraafplaats stamt uit de 15e eeuw en op dit kleine stukje grond midden in de stad bevinden zich maar liefst 12.000 graven. Door ruimtegebrek zijn de graven gestapeld in soms wel twaalf lagen onder de grond; er zijn dus veel meer graven dan de grafstenen die je ziet. Je kunt niet vrij over de begraafplaats lopen, er is een route die je moet volgen. In een ander blog over de Joodse Begraafplaats vind je een fotoverslag van ons bezoek aan deze bijzondere plek. In de Klausen Synagoge en de Ceremonial Hall vind je tentoonstellingen over Joodse gebruiken en tradities. Voor de Oudnieuw Synagoge (1275), de oudste nog in gebruik zijnde synagoge in Europa, moet je een apart entreekaartje kopen. Wij hadden er helaas geen tijd meer voor.

Joodse Begraafplaats in Praag

Grafsteen op de Joodse Begraafplaats

We sloten weekend in Praag af met een uitgebreide late lunch, in het zonnetje op een terras aan de oever van de Moldau met uitzicht op de Karelsbrug. Natuurlijk hebben we nog veel meer gedaan in Praag, zoals winkelen, Tsjechische biertjes drinken en lekker eten. Maar deze blog is zo wel al lang genoeg, dacht ik. 😉

Hotels voor een stedentrip Praag

Wij overnachtten in Hotel Golden Star, in de wijk Malá Strana vlakbij de Praagse Burcht. Ook het Cloister Inn Hotel, midden in het centrum vlakbij de Karelsbrug, krijgt goede reviews.

Meer goede hotels in Praag vind je hier.

Lees ook mijn andere blogs over onze stedentrip Praag!

Extra tips

Ook leuk om te doen, en om een eerste indruk te krijgen van de stad: een fietstour door Praag. Ga bijvoorbeeld fietsen met Baja Bikes. In korte tijd zie je veel van de stad, onder leiding van een Nederlands- of Engelstalige gids.

Stel dat je minder tijd hebt voor je stedentrip Praag dan wij, bijvoorbeeld maar één dag, lees dan deze blog over Praag van collega-blogger Sandra van Stralend Schrijven. Zij geeft tips voor een ideale dagindeling waarbij je in korte tijd een goede indruk krijgt van de stad. Ga je met je gezin naar Praag? Lees dan de tips in de blog van Tikva van Gezin op Reis voor een bezoek aan Praag met kinderen.

* Prijzen kunnen veranderen!
Laatste update: september 2019

Ook leuk om te lezen

10 reacties

Iris 25 september 2019 - 7:28 pm

Hoi Annemarie,

Omdat ik twijfel over het aantal dagen dat ik naar Praag wilde gaan, kwam ik op jouw blog terecht.
De planning nu is, woensdag avond half 10 aankomen, en maandag ochtend half 10 weer terug vliegen.
Als ik heel veel pijn en moeite doe, is het mogelijk dat we dinsdag half 10 ’s avonds aankomen… Raad jij dit aan, of denk je dat 4 volle dagen voldoende is?
Wij hoeven niet te shoppen, maar houden wel van een biertje op het terras op zijn tijd!

Groetjes Iris

Antwoord
Annemarie 27 september 2019 - 4:14 pm

Hoi Iris,
Ik denk dat je met 4 volle dagen ook al een heel eind komt! Wij waren er 3 dagen, dus een dag korter, en hebben echt veel gezien van de stad. En we hadden ook nog tijd voor terrasjes. 🙂 Een dag langer, zoals jij van plan bent, is wel fijner. Wij wilden na 3 dagen eigenlijk nog niet naar huis…

Antwoord
Jeroen 22 januari 2016 - 10:09 am

Een van de steden die ik hopelijk dit jaar nog ga bezoeken. Als je zegt dat 2,5 dag eigenlijk tekort is, wat zou je dan adviseren? 5 dagen?

Antwoord
Annemarie 22 januari 2016 - 10:45 am

Ja, 4 of 5 dagen denk ik. Die krijg je echt wel gevuld! Wij hadden nog graag een segway-tour door de stad willen doen en een boottocht over de Moldau willen maken, bijvoorbeeld met de Jazzboat. De Joodse Wijk hebben we nu nogal gehaast ‘gedaan’, en ook voor uitgebreid winkelen hadden we te weinig tijd. Dus tja, we moeten nog een keer terug. 😉

Antwoord
Arlette 2 december 2015 - 9:49 pm

Nooit echt heel vaak aan Praag gedacht als een bestemming to go, maar een vriendin van mij had het er laatst ook over. Mischien toch eens overwegen!

Antwoord
Annemarie 3 december 2015 - 7:56 am

Ja, moet je zeker doen! Ik vond Praag een van de leukste steden waar ik geweest ben. En met het vliegtuig (bijv. Easyjet) ben je er echt zo.

Antwoord
ivonne 28 november 2015 - 9:25 pm

Ik was een jaar of 10 geleden in Praag en als ik dit allemaal zie wil ik toch echt een keer terug. Als ik dit zo lees is het er best weer een stukje drukker geworden dan toen. Die klok vonden wij ook zo heerlijk tegenvallen, maar ja hij is dan afgevinkt hè. De Joodse begraafplaats vond ik erg bijzonder, wij mochten er gewoon nog vrij rondlopen. Een mooie stad!

Antwoord
Annemarie 29 november 2015 - 3:27 pm

Ja, echt een hele mooie stad! Maar jij hebt het gouden hondje niet aangeraakt toch, toen je er was? Ik weet niet of je dan nog wel terug mag naar Praag. 😉

Antwoord
Yvonne 25 november 2015 - 9:06 pm

Leuk! Wil graag nog eens terug naar Praag. En die bibliotheek, die kende ik nog helemaal niet, zag m een tijdje terug ineens ergens voorbijkomen en vind hem heel gaaf eruit zien. Jammer dat je er niet lang van kunt genieten… misschien maar op een raar tijdstip gaan. 🙂

Antwoord
Annemarie 26 november 2015 - 8:03 pm

Ja, misschien is het beter als je heel vroeg gaat. En dat geldt ook voor de Karelsbrug! Wij willen ook echt een keer terug naar Praag, erg gave stad. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.