In november 2015 ging ik met mijn man drie dagen op stedentrip naar Praag. Stad aan rivier de Moldau, met een historisch centrum dat zo mooi is dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Van tevoren had ik me natuurlijk al een beetje verdiept in de stad en ik had een lijstje gemaakt van wat ik wilde zien en doen. Maar ja, drie dagen – of eigenlijk twee halve dagen en een hele – waren veel te kort. Dus toen ik in juni 2022 de kans kreeg om Praag opnieuw te bezoeken, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het was super om weer door deze mooie stad te wandelen (en fietsen). Mijn tips voor een stedentrip Praag!
Karelsbrug
Vanuit de wijk Malá Strana, waar ons hotel zat, kun je over de beroemde Karelsbrug (Karlův most) naar de Oude Stad lopen. In 1357 werd de eerste steen van deze brug gelegd door koning Karel IV. Op de brug staan 30 standbeelden, vrijwel allemaal replica’s van de oorspronkelijke beelden. Een van deze beelden is redelijk belangrijk: het beeld van St.-Jan Nepomucky, met aan zijn voeten het ‘gouden hondje’. Waarom het beeld belangrijk is? Als je dit hondje aait zul je ooit terugkeren in Praag, zegt men. Dus als je dan toch op de brug bent, waarom dan niet voor de zekerheid even dat hondje aaien? Ik zou het maar doen.
Helaas zijn bijna alle toeristen op de hoogte van deze legende, dus soms moet je even in de rij staan voordat je het hondje kunt aanraken. Toen ik in 2022 in Praag was, was het beeld afgeschermd omdat het gerestaureerd werd (denk ik). Als je over de Karelsbrug loopt moet je sowieso geen haast hebben, want het is zo ongeveer de belangrijkste toeristische attractie van Praag en het is er dus ALTIJD druk. Behalve als het regent, zoals je op de foto hierboven kunt zien.
Oude Raadhuis en de Astronomische Klok
Een andere toeristische trekpleister is de middeleeuwse Astronomische Klok aan de gevel van het Oude Raadhuis op het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí). Op elk heel uur gaan er boven de klok twee luikjes open en schuifelen de twaalf apostelen voorbij. Knipper vooral niet met je ogen als je staat te kijken, want voor je het weet heb je een paar apostelen gemist. Ze komen allemaal namelijk maar 1x voorbij en dan gaan de luikjes weer dicht.
Heel spectaculair is de rondgang van de apostelen niet, dus ik zou er alleen naar gaan kijken als je een paar minuten van tevoren toevallig in de buurt bent. De klok zelf – in 2018 gerestaureerd – is overigens wel heel mooi. Wat ik wel echt een aanrader vind is het beklimmen van de toren van het Raadhuis (of pak de lift…). Je hebt vanaf daar een fantastisch uitzicht over de oude binnenstad en de rest van Praag.
Praagse Burcht
Op onze tweede dag van onze stedentrip Praag bezochten wij de Praagse Burcht, een gigantisch complex van paleizen, kerken en pleinen. Wij kozen voor een ticket (250 kc*) dat ons toegang gaf tot de vier belangrijkste bezienswaardigheden van de burcht: de St. Vituskathedraal, het Koninklijk Paleis, de St. Jorisbasiliek en het Gouden Straatje. Goed om te weten: dit ticket is twee dagen geldig. Voor 100 kronen meer heb je toegang tot maar liefst negen bezienswaardigheden, maar dat vonden wij wat veel. We begonnen met de St. Vituskathedraal, alwaar we achteraan de (veel te) lange rij mochten plaatsnemen.
Gelukkig ging het vrij snel en stonden we tien minuten later al in de grote gotische kathedraal met prachtige glas-in-loodramen. De bouw van deze kathedraal was een flink project, dat in 1344 is begonnen en pas in 1929 af was. Daarna bekeken we het Koningspaleis. Mooi om te zien, maar minder indrukwekkend dan de kathedraal, was onze bescheiden mening. Bovendien was het in sommige kleinere vertrekken zo druk dat je soms moest wachten om erin (of eruit) te kunnen. Next: de St. Jorisbasiliek, de oudste kerk binnen de burcht, met een heel andere uitstraling dan de kathedraal.
Het Gouden Straatje is een schattig straatje met kleine huisjes in verschillende kleuren, waar je binnen kunt zien hoe het er vroeger uitzag. Leuk weetje: schrijver Franz Kafka heeft op nr. 22 gewoond. Ook hier was het weer erg druk. Wachten tot iedereen weg was voor een mooie foto van een leeg straatje had echt geen enkele zin. Helaas. Bij het verlaten van de burcht pakten we ook nog even de Daliborka-toren mee (gratis entree), vernoemd naar de eerste gevangene die hier opgesloten zat: ridder Dalibor. En dat was wel weer even genoeg sightseeing voor een dag.
De John Lennon Wall
Grenzend aan de Karelsbrug, aan de kant van Malá Strana, ligt Kampa Island. Hier vind je veel leuke restaurantjes, en ook de beroemde John Lennon Wall. Na de moord op John Lennon in 1980 schilderde een onbekende kunstenaar een portret van de zanger en wat songteksten op deze muur. De muur werd daarna een plek voor protestuitingen, onder meer tegen het communistische regime in Tsjechië. Hoe vaak de muur ook werd overgeschilderd, de protestleuzen en graffiti bleven terugkomen.
Toen wij er waren in 2022, stonden er rekken voor de muur opgesteld, met daaraan brieven waarin mensen hun steun betuigden aan Oekraïne vanwege de oorlog met Rusland. Van het portret van John Lennon – overigens allang niet meer het origineel… – was niet veel meer te zien. Verder is deze Instagramwaardige muur nu vooral een toeristische plek waar mensen eindeloos selfies maken.
Adres: Velkopřevorské nám., 118 00 Malá Strana
De Petřín-heuvel en de Petřín-toren
In de wijk Malá Strana staat een uitkijktoren die verdacht veel op de Eiffeltoren lijkt: de Petřín-toren. Deze 60 meter hoge toren werd in 1891 gebouwd, als observatietoren en zendmast. Tegenwoordig is de uitkijktoren een populaire toeristische attractie. Omdat de toren ook nog eens op de Petřín-heuvel staat, heb je vanaf de top een schitterend uitzicht over Praag.
We pakten het kabeltreintje van Petřín, dat ons naar de top van de heuvel bracht, 130 meter hoog. Bij de ingang van de toren moesten we 150 Tsjechische kronen p.p. betalen (iets meer dan € 6*) en daarna kon het traplopen beginnen. Het zijn ongeveer 300 traptreden. Wat handig is, is dat er twee aparte trappen zijn boven elkaar, eentje voor naar boven en de ander voor naar beneden. Zo loop je elkaar niet in de weg. Er zijn twee uitkijkplatformen, op 20 en 60 meter hoogte. Het uitzicht over de stad, de Moldau en de Praagse Burcht is echt prachtig. Het was alleen wel een beetje winderig bovenin.
Toen we weer beneden waren, haalden we bij de cafetaria onderin de toren een lekkere frambozenlimonade die we op het terras opdronken. Naast de Petřín-toren is er op de Petřín-heuvel nog meer te beleven, want er is ook een rosarium, mooie tuinen en een spiegeldoolhof. En aan de andere kant van de heuvel ligt het Strahovklooster.
De bibliotheek in het Strahovklooster
Tijdens mijn eerste stedentrip Praag bezochten we op onze laatste dag het Strahovklooster en de Joodse Begraafplaats voordat we naar de luchthaven moesten. Vlakbij het klooster, vanuit Malá Strana verder omhoog, de Petřín-heuvel op, heb je een prachtig uitzicht over de stad. In het klooster ging het mij eigenlijk alleen om de bibliotheek. Soms zie je een foto van iets en dan besluit je dat je dat met eigen ogen wilt zien. Dat had ik toen ik foto’s zag van de bibliotheek van dit klooster.
Volgens het reisgidsje dat we mee hadden was toegang tot de bibliotheek inbegrepen in het entreeticket voor het Strahovklooster, maar dat bleek niet helemaal te kloppen. Zo ontdekten wij toen we het klooster al hadden rondgelopen, maar de bibliotheek niet konden vinden… Bij navraag bleek dat je voor de bibliotheek een ander ticket moest kopen. Zucht. Toch maar gedaan, en het was de moeite waard vond ik. Ook al mag je de twee beroemde bibliotheekzalen met de schitterende plafonds alleen vanuit de deuropening en van achter een touwtje bezichtigen. Als je foto’s wilt nemen moet je daarvoor nog extra betalen en krijg je een mooie grote sticker op je jas geplakt. Veel tijd om foto’s te nemen heb je overigens niet, aangezien er meestal een kudde andere toeristen staat te popelen om jouw plekje achter het touw in te nemen. Maar toch: ik zeg ‘doen’ als je in Praag bent, wegens heel mooi. Het klooster zelf zou je eventueel wel kunnen overslaan, dat vonden wij geen echte ‘must-see’ (maar dat is misschien persoonlijk).
De Joodse Wijk
Om tijd te winnen pakten we bij het Strahovklooster een taxi naar de Joodse Wijk (Josefov), aan de andere kant van de rivier, grenzend aan de Oude Stad. Hier kozen we voor een combinatieticket van het Joods Museum, waarmee je toegang hebt tot meerdere synagogen en de beroemde begraafplaats. Overigens hadden wij eigenlijk het plan om op zaterdag naar de Joodse Wijk te gaan, maar gelukkig kwamen we er op tijd achter dat dan juist bijna alles gesloten is vanwege de sabbat. Duh.
We begonnen in de Pinkas Synagoge (uit 1535), tegenwoordig een gedenkplaats voor alle omgekomen Tsjechische Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de muren van de synagoge staan alle namen van de slachtoffers; dat waren er 77.297. En alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, is er boven een tentoonstelling met onder andere tekeningen van kinderen die in een concentratiekamp zaten. Daar word je wel even stil van.
De Joodse Begraafplaats
De Joodse Begraafplaats stamt uit de 15e eeuw en op dit kleine stukje grond midden in de stad bevinden zich maar liefst 12.000 graven. Door ruimtegebrek zijn de graven gestapeld in soms wel twaalf lagen onder de grond; er zijn dus veel meer graven dan de grafstenen die je ziet. Je kunt niet vrij over de begraafplaats lopen, er is een route die je moet volgen. In een ander blog over de Joodse Begraafplaats vind je een fotoverslag van ons bezoek aan deze bijzondere plek. In de Klausen Synagoge en de Ceremonial Hall vind je tentoonstellingen over Joodse gebruiken en tradities. Voor de Oudnieuw Synagoge (1275), de oudste nog in gebruik zijnde synagoge in Europa, moet je een apart entreekaartje kopen. Wij hadden er helaas geen tijd meer voor.
Fietstour door Praag
Altijd leuk voor een eerste indruk van een stad is een fietstour onder leiding van een gids. In 2022 deden we een fietstour met Mijn Praag Tours. Onze Nederlandse gids leidde ons tijdens de tour ‘Verborgen Praag’ op de fiets door het centrum van Praag, maar vooral ook langs minder bekende plekken.
Zo zagen we het bekende Dansende Huis, de tuinen van het Wallensteinpaleis en een stukje van Kampa Park, maar ook de minder bekende Nusle-brug en de wat verder weg gelegen wijk Vyšehrad. Als je meer wilt weten over deze tour, lees dan ook mijn uitgebreidere blog over fietsen in Praag!
Er zijn in Praag verschillende aanbieders van fietstours met een Nederlandstalige gids. Je kan bijvoorbeeld ook fietsen met Baja Bikes.
Tentoonstelling ‘The World of Banksy’
Tijdens ons bezoek aan Praag in 2022 ontdekten we per toeval de tentoonstelling ‘The World of Banksy’. Deze tentoonstelling is te zien in een voormalige kerk, in de oude stad. Je kan er ruim 100 reproducties zien van de Britse street art-kunstenaar Banksy. Zijn kunstwerken hebben altijd een satirische, maatschappelijke of politieke boodschap. Hij kondigt nooit van tevoren aan waar hij een nieuw kunstwerk maakt, maar je kunt ze over de hele wereld vinden.
In 2022 doken er zelfs enkele murals van Banksy op in het door oorlog geteisterde Oekraïne. Meer weten over de tentoonstelling? Lees dan ook mijn uitgebreidere blog over ‘The World of Banksy’ in Praag.
Adres: St. Michael Church,Michalská 662/29 110 00, Prague 1.
Trdelník
When in Prague… eet een trdelník! Overal in Praag kun je trdelníks kopen, een lokale specialiteit. De holle, cilindervormige gebakjes met suiker worden rondom een houten of ijzeren stok gebakken boven een vuurtje. Als de trdelník bruin is en de suiker gekaramelliseerd, wordt er kaneel en/of een mengsel van noten toegevoegd. Bij het kraampje waar wij onze trdelníks kochten konden we kiezen uit verschillende vullingen en toppings, zoals ijs, Nutella, pistachenootjes, chocoladesaus etc. Het is een flinke caloriebom (hoewel dat natuurlijk ook afhangt van de keuzes die je maakt qua vulling), maar je moet het toch echt een keer proberen als je in Praag bent!
Hotels voor een stedentrip Praag
In 2015 overnachtten we in Hotel Golden Star, in de wijk Malá Strana vlakbij de Praagse Burcht. In de zomer van 2022 overnachtten we bij Dolce Vita Suites in de oude stad, op loopafstand van het Oude Stadsplein en de Karelsbrug. We hadden een heerlijk ruime kamer. Ook het Cloister Inn Hotel, midden in het centrum vlakbij de Karelsbrug, krijgt goede reviews.
>> Meer goede hotels in Praag vind je hier <<
Tip: in 2022 reisde ik met de nachttrein van Amsterdam naar Praag. Een hele relaxte manier van reizen!
Stel dat je minder tijd hebt voor je stedentrip Praag dan wij, bijvoorbeeld maar één dag, lees dan deze blog over Praag van collega-blogger Sandra van Stralend Schrijven. Zij geeft tips voor een ideale dagindeling waarbij je in korte tijd een goede indruk krijgt van de stad. Ga je met je gezin naar Praag? Lees dan de tips in de blog van Tikva van Gezin op Reis voor een bezoek aan Praag met kinderen.
Dit artikel werd voor het eerst in 2015 gepubliceerd, en in februari 2023 geactualiseerd na een tweede stedentrip Praag.
* Prijzen kunnen veranderen!
Het artikel bevat affiliate links.
15 reacties
Ik hoor van zoveel mensen dat Praag zo’n mooie stad is. Toch ben ik er nog nooit geweest. Het is er gewoon nog niet van gekomen. De Trdlnik is volgens mij hetzelfde als de Hongaarse Kurtoskalacs. Heerlijk!
Het is voor mij alweer vijftien jaren geleden dat ik Praag bezocht. Ik vond het destijds een leuke stad, maar ben veel alweer vergeten. Hoog tijd voor een nieuw tripje dus.
Dan wordt het zeker tijd voor een tripje naar Praag!
Ik vond Praag echt fantastisch! Echt een leuke stad voor een stedentrip. inmiddels twee keer geweest, maar Petřín nog steeds niet bezocht. Dus daar kom ik graag eens voor terug! Moet lukken want dat hondje heb ik ook ooit geaaid, maar ik wist toen eigenlijk helemaal niet waarom mensen dat deden haha.
Ik vind Praag ook een supermooie stad! Als je het hondje hebt aangeraakt komt het helemaal goed met dat terugkomen. 😉 Wel balen dat ik dat de laatste keer niet kon doen, omdat het beeld was afgezet vanwege werkzaamheden…
Hoi Annemarie,
Omdat ik twijfel over het aantal dagen dat ik naar Praag wilde gaan, kwam ik op jouw blog terecht.
De planning nu is, woensdag avond half 10 aankomen, en maandag ochtend half 10 weer terug vliegen.
Als ik heel veel pijn en moeite doe, is het mogelijk dat we dinsdag half 10 ’s avonds aankomen… Raad jij dit aan, of denk je dat 4 volle dagen voldoende is?
Wij hoeven niet te shoppen, maar houden wel van een biertje op het terras op zijn tijd!
Groetjes Iris
Hoi Iris,
Ik denk dat je met 4 volle dagen ook al een heel eind komt! Wij waren er 3 dagen, dus een dag korter, en hebben echt veel gezien van de stad. En we hadden ook nog tijd voor terrasjes. 🙂 Een dag langer, zoals jij van plan bent, is wel fijner. Wij wilden na 3 dagen eigenlijk nog niet naar huis…
Een van de steden die ik hopelijk dit jaar nog ga bezoeken. Als je zegt dat 2,5 dag eigenlijk tekort is, wat zou je dan adviseren? 5 dagen?
Ja, 4 of 5 dagen denk ik. Die krijg je echt wel gevuld! Wij hadden nog graag een segway-tour door de stad willen doen en een boottocht over de Moldau willen maken, bijvoorbeeld met de Jazzboat. De Joodse Wijk hebben we nu nogal gehaast ‘gedaan’, en ook voor uitgebreid winkelen hadden we te weinig tijd. Dus tja, we moeten nog een keer terug. 😉
Nooit echt heel vaak aan Praag gedacht als een bestemming to go, maar een vriendin van mij had het er laatst ook over. Mischien toch eens overwegen!
Ja, moet je zeker doen! Ik vond Praag een van de leukste steden waar ik geweest ben. En met het vliegtuig (bijv. Easyjet) ben je er echt zo.
Ik was een jaar of 10 geleden in Praag en als ik dit allemaal zie wil ik toch echt een keer terug. Als ik dit zo lees is het er best weer een stukje drukker geworden dan toen. Die klok vonden wij ook zo heerlijk tegenvallen, maar ja hij is dan afgevinkt hè. De Joodse begraafplaats vond ik erg bijzonder, wij mochten er gewoon nog vrij rondlopen. Een mooie stad!
Ja, echt een hele mooie stad! Maar jij hebt het gouden hondje niet aangeraakt toch, toen je er was? Ik weet niet of je dan nog wel terug mag naar Praag. 😉
Leuk! Wil graag nog eens terug naar Praag. En die bibliotheek, die kende ik nog helemaal niet, zag m een tijdje terug ineens ergens voorbijkomen en vind hem heel gaaf eruit zien. Jammer dat je er niet lang van kunt genieten… misschien maar op een raar tijdstip gaan. 🙂
Ja, misschien is het beter als je heel vroeg gaat. En dat geldt ook voor de Karelsbrug! Wij willen ook echt een keer terug naar Praag, erg gave stad. 🙂