Home EuropaSpanjeBarcelona Stedentrip Barcelona: demonstraties en Catalaanse onafhankelijkheid

Stedentrip Barcelona: demonstraties en Catalaanse onafhankelijkheid

by Annemarie

Vorige week ging ik met mijn dochter op stedentrip naar Barcelona. Toen ik de vliegtickets boekte, had ik geen rekening gehouden met het toen nog te houden referendum over de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië. Bij dit referendum op 1 oktober 2017 werd hard opgetreden door de Spaanse politie. Daarna was Catalonië bijna dagelijks in het nieuws, want kwam die onafhankelijkheid er nu wel of niet? Ja die kwam er, al is het eenzijdig, precies in het weekend dat wij er waren. Kortom: een bijzondere tijd om in Barcelona te zijn. Dit is wat we ervan hebben meegekregen.

Op vrijdagochtend hadden we een fietstour geboekt door de stad, met een Nederlandse gids. Onze eerste stop was op Plaça Sant Jaume in de Gotische wijk, een plein waarop het stadhuis van Barcelona en het regeringsgebouw van het regiobestuur van Catalonië recht tegenover elkaar staan. Het ene gebouw wordt bewaakt door Spaanse politieagenten, het andere door Catalaanse agenten. Om de bijzondere situatie en de verdeeldheid in de stad even te illustreren… Die verdeeldheid zie je overal terug in de stad, bijvoorbeeld in de vlaggen die bij veel huizen hangen.

Barcelona en de Catalaanse onafhankelijkheid

De meningen zijn verdeeld in dit flatgebouw

Het was de bedoeling dat we tijdens onze fietstocht door Parc de la Ciutadella zouden fietsen, maar de straten rondom het park liepen vol met demonstranten die voor de onafhankelijkheid waren. We fietsten tussen de demonstranten door, over straten waar normaal gesproken druk verkeer is, maar die nu waren afgezet door de politie.

Barcelona en de Catalaanse onafhankelijkheid

Deze foto is niet helemaal scherp, maar ik vind de schaduw van de achterste man zo sterk.

Barcelona en de Catalaanse onafhankelijkheid

Demonstratie bij Parc de la Ciutadella

Barcelona en de Catalaanse onafhankelijkheid

Fietsen door een vrijwel lege straat

27 oktober 2017: Catalonië onafhankelijk

Toen we later die dag in Parc Güell waren, werd bekend dat de Catalaanse leider Carles Puigdemont de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Er waren op dat moment wat luide vuurwerkknallen te horen, getoeter in de straten en een paar medewerkers van het park toonden ingetogen hun blijdschap. Maar dat was het dan ook. Nauwelijks een uur later werd de Catalaanse regering ontslagen door de Spaanse premier Rajoy en kwam de regio onder Spaans gezag te staan. ’s Avonds hoorden we continu helikopters over de stad vliegen. Het leek me wijs om die avond niet naar het centrum te gaan.

Grote demonstratie

Afgelopen zondag – op onze laatste dag in Barcelona – was er een grote demonstratie van mensen die tegen de onafhankelijkheid van Catalonië zijn. Overal in de stad kwamen we mensen tegen gehuld in een Spaanse of Catalaanse vlag. Ook de Catalaanse vlag? Ja, want deze mensen zijn ook Catalaan, maar willen bij Spanje blijven horen. We zagen demonstranten van alle leeftijden; in de metro zagen we een stel van achterin de zeventig, beiden met een grote Spaanse vlag op weg naar het centrum.

Barcelona en de Catalaanse onafhankelijkheid

Op metrostation Diagonal in de wijk L’Eixample stroomde een heel metrotreinstel leeg met betogers die op weg waren naar de demonstratie. Dit zorgde voor een enorme opstopping richting uitgang. De sfeer onder de betogers was goed, verschillende keren werd ‘Viva España’ ingezet. Mijn dochter vond het allemaal een beetje spannend. Zoveel mensen en lawaai, en veel politie er omheen. We waren van plan om die middag met de Aerobus naar het vliegveld te gaan, maar op deze buslijn waren haltes geschrapt vanwege de demonstratie. We besloten een taxi te pakken. Wel zo rustig.

Barcelona en de Catalaanse onafhankelijkheid

Later lazen we dat er honderdduizenden mensen bij de demonstratie waren geweest. Waar gaat het heen met Barcelona en de Catalaanse onafhankelijkheid, hoe nu verder? Het blijft nog even spannend.

Wil je meer weten over de achtergrond van het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid? Lees dan deze blog uit 2015 over een onafhankelijk Catalonië van Denise (Follow my Footprints). Zij studeerde af op dit onderwerp.

* De politieke situatie in Catalonië is complex, het kan zijn dat ik – ondanks mijn research – niet alles goed heb weergegeven in mijn blog. Sommige foto’s heb ik genomen met mijn iPhone, met één hand, al rijdend op de fiets. Dit kun je soms wel een beetje zien aan de kwaliteit…

Ook leuk om te lezen

6 reacties

Stéphanie 4 november 2017 - 9:01 am

Gelukkig viel alles nog mee en heb je ondanks de demonstraties kunnen genieten van de stad. Alhoewel ik mij kan voorstellen dat je de stad misschien nogmaals zou willen bezoeken, zonder “gedoe”. Wel bijzonder dat je dit hebt mogen meemaken en je blog geeft een mooi beeld van de situatie daar. Blijft apart om te zien hoe meningen zijn verdeeld onder mensen. Niet alleen daar trouwens, over de hele wereld is het eigenlijk niet anders dan in Catalonië. Lastig om iedereen tevreden te stellen.

Antwoord
Annemarie 5 november 2017 - 1:02 pm

Genoten hebben we zeker! We hadden er weinig last van en ik vond het eigenlijk wel interessant om het een beetje te volgen allemaal. Nu maar hopen dat ze eruit komen met elkaar…

Antwoord
Michal | Reiswijzer kids&co 31 oktober 2017 - 8:44 am

Mooi blog Annemarie. Je had een spannend moment gekozen (alhoewel onbewust) om naar Barcelona te gaan en dat heeft een extra dimensie aan je bezoek toegevoegd zonder dat het je echt belemmerd heeft. Gelukkig maar…

Antwoord
Annemarie 31 oktober 2017 - 9:08 am

Dank je! Het spannende moment was inderdaad totaal onbewust gekozen, haha. Ik heb me er van tevoren wel even zorgen over gemaakt, maar gelukkig viel het allemaal erg mee. Ik vond het juist ook heel bijzonder om er in deze periode te zijn.

Antwoord
Denise 31 oktober 2017 - 7:21 am

Goed dat je het geschreven hebt! Ik vind het een heel duidelijk verhaal en het geeft de situatie, de sfeer én de nuances goed weer. Complimenten! Bijzonder ook die foto van het flatgebouw met zowel Spaanse als Catalaanse vlaggen. Voorheen zag je bijna alleen Catalaanse, maar nu willen de inwoners die pro-Spanje zijn natuurlijk ook van zich laten horen.
Je blog geeft bovendien weer dat je als toerist nog prima naar Barcelona kunt, maar dat het wel verstandig is soms net even een andere keuze te maken en je niet in de demonstrerende massa te begeven. Gewoon een beetje alert zijn dus. En verder van de mooie stad en het verder ook schitterende Catalonie genieten.

Antwoord
Annemarie 31 oktober 2017 - 9:02 am

Dank je! Wij hebben genoten van onze dagen in Barcelona. 🙂 Buiten het oude centrum merk je echt niets van enige onrust, maar ook in het centrum viel het mee. Het is nu alleen wel handig om het nieuws in de gaten te houden als je er bent, zodat je op de hoogte bent van eventuele demonstraties (die je natuurlijk beter kunt mijden).

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.