Home EuropaSpanjeBarcelona Tibidabo in Barcelona: een must-do met kinderen!

Tibidabo in Barcelona: een must-do met kinderen!

by Annemarie
Tibidabo in Barcelona

Aan de rand van Barcelona ligt de bergketen Serra de Collserola. De heuvel Tibidabo is hiervan – met 512 meter – het hoogste punt. Als je Barcelona bezoekt met kinderen is een uitstapje naar Tibidabo eigenlijk een must-do. Want vanaf deze heuvel heb je niet alleen een prachtig uitzicht over de stad, er is ook een pretpark! Dus toen ik in Barcelona was met mijn 11-jarige dochter moesten we erheen.

Vanuit de wijk L’Eixample, waar ons hotel lag, pakten we metrolijn 7 naar het eindpunt bij Avenida Tibidabo. Normaal gesproken steek je dan de straat over en ga je verder met de ouderwetse Tramvia Blau (de ‘Blauwe tram’). Maar toen wij er waren was deze tramlijn helaas buiten gebruik wegens onderhoud, en moesten we verder met stadsbus 196. Het laatste stukje naar boven ga je met de Cuca de Llum, ook wel de Funicular del Tibidabo genoemd, een kabelbaantreintje uit (oorspronkelijk) 1901, maar inmiddels vernieuwd.

Funicular

De oude funicular – er is inmiddels een nieuw kabeltreintje

Iglesia del Sagrat Cor

Er ligt een heel attractiepark op de heuvel, het Parque de Atracciones del Tibidabo, maar het eerste wat je ziet als je vanuit de funicular naar buiten stapt, is de imposante neogotische kerk Sagrat Cor. Dit is een kerk die niet alleen door de naam veel weg heeft van de Sacré-Cœur in Parijs, maar ook vanwege de ligging, op de top van de heuvel. Ik vond de tegenstelling van het spirituele (de kerk) en het amusement (het attractiepark) zo dicht bij elkaar vrij bijzonder. Zie ook de foto bovenaan deze blog.

Iglesia del Sagrat Cor

We besloten eerst de kerk te bekijken, van binnen en van buiten. De Iglesia del Sagrat Cor werd gebouwd tussen 1902 en 1961 en is dus nog niet zo oud. De kerk bestaat uit twee delen met verschillende bouwstijlen: de crypte, met daar bovenop de neogotische kerk met een groot Jezusbeeld op de top. Via trappen buitenom liepen we naar het plein voor de ingang van de kerk, boven de crypte. Het uitzicht is hier de moeite waard, want je kijkt niet alleen uit over de stad, maar ook over een deel van het pretpark. Als je nog hoger wilt kun je met een lift (niet gratis) en meer trappen naar een uitkijkplatform bovenin.

Tibidabo in Barcelona

Attractiepark Tibidabo in Barcelona

Het is bijna niet te geloven, maar mijn dochter vond het niet nodig om het hele attractiepark te doen. Dus daar kwam ik mooi mee weg, haha. We hebben alleen het gratis toegankelijke panoramische deel van het pretpark (de ‘Sky Walk’) bekeken. Je kunt voor alle attracties in dit gedeelte een toegangskaartje kopen, maar je kunt ook kiezen voor losse kaartjes per attractie. Dat is wat wij deden, want we wilden alleen in het reuzenrad. Dat kun je namelijk echt niet overslaan als je er bent, vonden wij.

Tibidabo in Barcelona

Heel spannend is het reuzenrad niet – tenzij je hoogtevrees hebt natuurlijk. Het is vooral veel wachten: eerst in de rij voordat je erin mag, dan totdat alle bakjes van het reuzenrad gevuld zijn. En nadat je een paar langzame rondjes hebt gedraaid mag je weer wachten totdat iedereen uit de bakjes is gestapt. Maar… het uitzicht is top!

Tibidabo in Barcelona

Vanuit het reuzenrad

Tibidabo in Barcelona

Mijn dochter maakt een foto voor op Instagram…

We hadden honger gekregen en namen de funicular naar beneden, want daar zitten verschillende restaurantjes. Wij lunchten bij Mirablau, een prima tapasrestaurant met een geweldig uitzicht over de stad. En niet heel duur. Aanradertje!

Uitzicht over Barcelona

Eten met uitzicht

Als je het hele attractiepark wilt doen, kun je je gemakkelijk een hele dag vermaken op Tibidabo. Maar wij hadden kaartjes voor de Sagrada Familia voor later die dag en wilden daarom op tijd weer naar het centrum. Vanwege de verschillende transportmiddelen die je daarvoor nodig hebt (funicular, tram of bus, metro), moet je daar genoeg tijd voor uittrekken.

Tibidabo in Barcelona praktisch:

Hoe kom je er? Vanaf verschillende plekken in de stad kun je met drie TibiBus shuttles (T2A, T2B or T2C) naar Plaça Doctor Andreu reizen. Vanaf hier ga je omhoog met het nieuwe, duurzame kabeltreintje Cuca de Llum. Op deze website vind je meer informatie over hoe je bij Tibidabo komt.
Entree attractiepark + funicular: € 35,- voor iedereen groter dan 1.20 meter/ kinderen tussen 90 cm en 1.20 meter € 14,-/ kinderen onder de 90 cm gratis.* Bij deze prijs is het ritje omhoog met de Cuca de Llum – de nieuwe Funicular del Tibidabo – inbegrepen. Een los kaartje voor de funicular kost € 12,- voor een volwassene en € 6,- voor een kind (retour). Je kunt je entreekaartje ook van tevoren online boeken.
– Voor alleen het panoramische deel van het park kun je een apart toegangskaartje kopen van € 19,- / € 10,50 voor kinderen vanaf 90 cm. Dit is inclusief een retourtje met de funicular en de TibiBus shuttle.
Tip: Aan het eind van de dag kan het heel druk zijn bij de funicular, omdat iedereen dan zo ongeveer tegelijk naar beneden wil na een dagje pretpark. Houd daar rekening mee.

* Prijzen voor het laatst gecheckt in oktober 2023, en informatie over de vernieuwde funicular toegevoegd.

Voor nog meer inspiratie over Barcelona: Denise van Follow my footprints schreef een blog met wel 40 tips voor een stedentrip Barcelona met kinderen.

Lees ook mijn andere blogs over Barcelona!

Heb jij Tibidabo in Barcelona al eens bezocht?

Ook leuk om te lezen

11 reacties

Marlieke 10 november 2017 - 5:16 pm

Wat een leuke tip! Ik had er nog nooit van gehoord. Een om te onthouden

Antwoord
Denise 7 november 2017 - 10:53 am

Leuk dat je er geweest bent. Ik ken het! Ik ben zelf 3x in het pretpark geweest, maar nog nooit met mijn eigen kinderen. In een ver verleden was ik au pair, dus de eerste keer dat ik er was was met een kinderpartijtje van het jongetje waar ik op paste, de 2e keer met een groepje au pairs uit allerlei landen en daarna nog een keer. Daarnaast heb ik de Tibidabo nog vaker bezocht, met een date en met een ex, ook vanwege de barretjes met gaaf uitzicht.

Antwoord
Annemarie 10 november 2017 - 5:24 pm

Ja die barretjes en restaurantjes daar zitten echt op een gave plek! Lijkt me ook heel mooi in de avond, met uitzicht op de verlichte stad.

Antwoord
Bianca van der Meulen 5 november 2017 - 7:21 pm

Wat leuk! Ik was in April bij restaurant Mirablau geweest. Echt een aanrader inderdaad! Er was helaas geen tijd om Tibidabo verder te ontdekken, maar er schijnt ook een groot park te zijn. Bij de kerk wil ik zeker een keer gaan kijken, want dat lijkt me heel mooi. Maar in dat reuzenrad durf ik niet. 😉

Antwoord
Annemarie 6 november 2017 - 7:12 pm

Wat toevallig dat je bij hetzelfde restaurant geweest bent! De rest van Tibidabo moet je dan inderdaad een volgende keer maar ontdekken. 🙂

Antwoord
Michal | Reiswijzer kids&co 5 november 2017 - 10:32 am

Leuk Annemarie! Het is lang geleden dat ik in Barcelona was. Kan me niet herinneren dat er een pretpark was (maar misschien was het er toen ook nog niet?). Heerlijk dat uitzicht over de stad. Ik zoek daarom ook vaak een hoog punt op. Maar een reuzenrad op een berg is natuurlijk ideaal 😉

Antwoord
Annemarie 5 november 2017 - 12:54 pm

Het mooie uitzicht over de stad heb je overal op de heuvel, daarvoor hoef je niet per se het reuzenrad in. Ik heb het even opgezocht, maar het pretpark is geopend in 1901. Dus het was er zeker toen jij er was, haha.

Antwoord
Denise 7 november 2017 - 10:53 am

Haha.

Antwoord
Denise 7 november 2017 - 10:54 am

Ik was er in 1990 al, dus het zat er echt al. 😉

Antwoord
Roger 5 november 2017 - 9:51 am

Nooit geweten dat daar een pretpark zat. Dat maakt een bezoek aan Barcelona met kinderen (nog) interessanter. En inderdaad, wat een prachtig uitzicht uit het reuzenrad! Alleen daarvoor zou je de moeite al moeten nemen. Bedankt voor de tips!

Antwoord
Annemarie 5 november 2017 - 12:56 pm

De heuvel ligt aan de rand van de stad, dus je moet er een klein stukje voor reizen. Maar ik vond het de moeite waard. Voor kinderen is het attractiepark natuurlijk super. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.