Home Europa Een must-see: Cap de Formentor op Mallorca

Een must-see: Cap de Formentor op Mallorca

by Annemarie
Cap de Formentor op Mallorca

Eind januari gingen mijn man en ik met twee bevriende stellen voor vier dagen naar Palma de Mallorca, voor een stedentrip. Misschien niet echt een voor de hand liggende bestemming in de winter, maar we hadden de tickets in de zomer al geboekt voor een fijn prijsje. Ik was nog nooit op Mallorca geweest, dus ik ging op zoek naar tips. Al snel viel mijn oog op foto’s van Cap de Formentor op Mallorca. Dat zag er prachtig uit, daar wilde ik heen!

Met bijna vier hele dagen in Palma de Mallorca, moest het toch mogelijk zijn om een dag een auto te huren en erop uit te trekken? Ik vond van wel en gooide het in de groep, en gelukkig was de groep het ermee eens. We regelden een huurauto waar we met z’n zessen in pasten en vertrokken op onze derde dag na het ontbijt richting de Cap.

De baai van Pollença, onderweg

Cap de Formentor ligt in het noorden van Mallorca, op het meest oostelijke puntje van schiereiland Formentor. De bergketen Serra de Tramuntana, die langs de westkust van Mallorca loopt, begint bij Andratx in het zuiden en loopt helemaal door tot aan de Kaap. Vanuit Palma de Mallorca reden we over de snelweg Ma-13 in noordoostelijke richting naar Port de Pollença. Vanaf Pollença volgden we voor het laatste stuk de borden ‘Formentor’. Onderweg hadden we al prachtig uitzicht op de groene omgeving en de baai van Pollença.

Pollenca

Mirador Es Colomer

We stopten bij Mirador Es Colomer, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op Cap de Formentor. Aan het begin van het wandelpad staat een grote steen rechtop, een monument voor Antonio Parietti, de ingenieur die verantwoordelijk was voor de aanleg van de weg naar de Cap, rond 1930.

Cap de Formentor op Mallorca

Het betonnen wandelpad, met hier en daar wat traptreden, leidt langs verschillende uitkijkpunten naar een groter platform voor het mooiste uitzicht. Ook in januari waren hier aardig wat mensen, inclusief een touringcar met toeristen, dus in de zomer zal het er vast heel druk zijn. Maar het uitzicht is het waard! (Zie foto helemaal bovenaan)

Cap de Formentor op Mallorca

Een van de uitzichten

Op naar de vuurtoren

Nadat ik veel te veel foto’s had genomen reden we verder naar Cap de Formentor en de vuurtoren. Dit was nog ongeveer 14 kilometer rijden over een smalle weg door naaldbossen, met steile hellingen, afdalingen, een donker tunneltje en heel veel bochten. Het was lang geleden dat ik wagenziek ben geweest, maar tegen het eind van de rit voelde ik me niet meer zo lekker. We kwamen onderweg gelukkig niet veel tegenliggers tegen, want het was echt smal op sommige plaatsen. We zagen wel wielrenners, die tegen de hellingen op naar de vuurtoren fietsten. Gekkenwerk, als je het mij vraagt, maar het geeft vast veel voldoening als je eindelijk boven bent. (Maar daarna heb je waarschijnlijk drie dagen spierpijn en dat is dan weer wat minder prettig).

Cap de Formentor op Mallorca

Cap de Formentor op Mallorca

UItzicht op de vuurtoren onderweg, vanuit de auto

De vuurtoren Far de Formentor

Aan het eind van de kronkelweg parkeerden we de auto op een parkeerplaats aan de voet van de vuurtoren. Van dichtbij is de vuurtoren (uit 1863) overigens lang zo spectaculair niet als van een afstand, dus dat viel een beetje tegen. Onderin de vuurtoren zit een zelfbedieningsrestaurant, met in de zomer vast een terras. Dankzij het heldere weer konden we in de verte het eiland Menorca zien liggen. Bij de vuurtoren was verder niet zoveel te beleven, op wat entertainment verzorgd door een opdringerige geit op de parkeerplaats na. Hij achtervolgde eerst twee fietsers die een banaan wilden eten, en weigerde daarna opzij te gaan naast een geparkeerde auto, waardoor de bestuurder niet kon uitstappen. Hilarisch! (Maar je had erbij moeten zijn, denk ik).

Cap de Formentor op Mallorca

De geit in kwestie

We reden dezelfde bochtige weg weer terug naar Pollença, waar we het hoog tijd vonden voor een lunch. Daarna bekeken we het stadje, en op de terugweg naar Palma de Mallorca maakten we nog een uitstapje naar Valldemossa. Binnenkort in een ander blog meer!

>> Kijk hier voor mooie accommodaties op Mallorca <<

Cap de Formentor op Mallorca praktisch

– Vanuit Palma de Mallorca is het over de snelweg ongeveer drie kwartier rijden naar Pollença. Het laatste stuk is geen snelweg meer.
– Voor het stuk van Pollença naar Cap de Formentor moet je genoeg tijd uittrekken, vanwege de bochtige weg en omdat je waarschijnlijk wilt stoppen bij een of meer viewpoints.
– De viewpoints zijn gratis toegankelijk.
– Het aantal parkeerplaatsen is beperkt, zowel bij Mirador Es Colomer als bij de vuurtoren. Omdat wij er in het laagseizoen waren, konden we onze auto gemakkelijk kwijt. Maar ik weet niet hoe dit in het hoogseizoen is.

Hotels en vakantiewoningen in de buurt van Cap de Formentor op Mallorca

Op Booking.com vind je goede en betaalbare hotels op Mallorca. Aan de noordkant van het eiland, in de omgeving van Cap de Formentor, is badplaats Port de Pollença een aanrader. Aan de andere kant van de baai van Pollença vind je ook veel hotels in Alcúdia, een wat bekendere plaats.

autohuur Mallorca

Lees ook mijn andere blogs over Mallorca!
– 10x zien & doen in Palma de Mallorca
– De highlights van de Serra de Tramuntana op Mallorca
– Doen in Cala d’Or en omgeving op Mallorca

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Esther 8 februari 2019 - 8:07 pm

Whaaaaa! Dit ziet er super gaaf uit. Ik hou van woeste rotsen en kusten. Ik wil ook al tijden naar Palma de Mallorca… eens effe speuren naar goedkope vliegtickets. Dank voor de tip, zeg!

Antwoord
Annemarie 9 februari 2019 - 5:23 pm

Palma de Mallorca is echt leuk voor een stedentrip! En een dagje met een huurauto naar Cap de Formentor is een aanrader. De omgeving is zo mooi!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.