De autonome regio Navarra ligt in het noorden van Spanje, ten oosten van Baskenland en ten zuiden van de grens met Frankrijk. Het noorden is groen en bergachtig dankzij de Pyreneeën, terwijl het zuiden juist heel droog is, met een woestijnklimaat. De meeste inwoners van Navarra wonen in de hoofdstad Pamplona. Tijdens onze rondreis door Noord-Spanje verbleven we een paar dagen in deze provincie en bezochten we een paar van de mooiste plekken van Navarra.
De stad Pamplona
Pamplona – of Iruña in het Baskisch – is de hoofdstad van de provincie Navarra. De stad is het meest bekend vanwege de omstreden stierenrennen die er elk jaar worden gehouden, maar er is (gelukkig) meer te beleven in Pamplona.
San Fermin-feesten en Plaza de Toros
Tijdens de beruchte San Fermin-feesten in juli worden als volksvermaak stieren door de smalle straten van het centrum van Pamplona gejaagd. Deze stieren worden later gedood in de stierenvechtersarena. Het zal je dus niet verbazen dat Plaza de Toros, de stierenvechtersarena, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Pamplona is.
In de arena kun je een rondleiding doen onder leiding van een gids, die je van alles vertelt over de arena en de geschiedenis van het stierenvechten in Pamplona. Ik heb ooit in Sevilla de stierenvechtersarena bezocht en had er geen behoefte aan om ook de arena van Pamplona te bezoeken. Maar mijn man en zoon hebben de rondleiding wel gedaan, omdat ze toch wel nieuwsgierig waren. Ze vonden het erg interessant.
De kathedraal van Pamplona
Terwijl de mannen Plaza de Toros bezochten, bekeken mijn dochter en ik de kathedraal Santa María la Real in Casco Viejo, het historische centrum van Pamplona. Zie ook de foto helemaal bovenaan deze blog. We betaalden € 5,- entree voor toegang tot de 15e-eeuwse kathedraal en het bijbehorende klooster en museum.
Er bleek een hele tour uitgezet te zijn, door de kathedraal, het klooster en langs verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van de kathedraal.
Plaza del Castillo en de Ciudadela de Pamplona
Nadat we de kathedraal bekeken hadden, wandelden we naar het centrale plein in Pamplona: Plaza del Castillo. Dit plein is het hart van de stad, met rondom volop restaurants en terrassen die bij mooi weer vol zitten. In het midden staat een rond paviljoen. En onder het plein is een grote parkeergarage, waar we onze auto hadden geparkeerd. Lekker centraal. 😉
Na een drankje op een terras wandelden we naar de Ciudadela de Pamplona, de 16e-eeuwse citadel aan de rand van het oude centrum. Deze vestingmuren en enkele andere gebouwen van het fort liggen in een gratis toegankelijk park.
En we zagen onderweg ook de mooie barokke gevel van het stadhuis nog even, op het Plaza Consistorial. We sloten ons dagje in Pamplona af met een hapje en een drankje bij restaurant El Quince Estafeta in de straat Estafeta, achter Plaza del Castillo.
Niet te missen in Navarra: Bardenas Reales
De onbewoonde semi-woestijn Bardenas Reales, in het zuidoosten van de provincie, is een van de mooiste plekken van Navarra – of in elk geval een van de meest bijzondere. Een bezoek aan dit natuurgebied stond dan ook hoog op mijn lijstje. De ravijnen, plateaus en bijzondere rotsformaties zijn het resultaat van erosie door wind en water. Het gebied werd door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat, en je zou het landschap kunnen herkennen als filmlocatie in Game of Thrones.
De twee meest gebruikte ingangen tot het natuurgebied zijn bij de plaats Carcastillo aan de noordkant, en bij de plaats Arguedas aan de westkant. Hoewel wij vanuit het noorden kwamen, kozen we toch voor de ingang bij Arguedas, omdat daar ook het bezoekerscentrum zit. We haalden er een plattegrond op en kregen wat informatie over het meest gereden rondje langs de mooiste plekken. Je rijdt dit rondje over een onverharde weg en de meesten rijden het in dezelfde richting (rechtsom).
We begonnen het rondje met een uitzichtpunt met een mooi overzicht over het gebied. Er stond een bord met een plattegrond waarop alle belangrijke bezienswaardigheden van Bardenas Reales staan aangegeven. De beroemdste rotsformaties van Bardenas Reales zijn Castildetierra en Pisquerra. Als je het standaard rondje rijdt zoals aangegeven op de plattegrond, kom je er vanzelf langs.
De zomer is niet de meest ideale periode voor een bezoek, omdat de temperatuur er nogal kan oplopen. Wij kozen daarom een dag uit waarop het net een paar graden minder warm was (34 graden i.p.v. 38…) en waren er in de ochtend. Bovendien reden we een rondje met de auto… met airco. Prima te doen dus! Er zijn ook verschillende wandel- en mountainbikeroutes in Bardenas Reales.
We zijn vaak gestopt om foto’s te maken en soms om een stukje te lopen voor het uitzicht. Net als in een safaripark zie je gemakkelijk waar er wat te zien valt, doordat er ergens veel auto’s geparkeerd staan. Handig! Het natuurpark is elke dag geopend van 8:00 uur ’s ochtends tot een uur voor zonsondergang. De toegang is gratis.
Olite en Palacio Real
In Navarra verbleven we in een klein hotel in een gehucht ergens tussen Pamplona en het mooie stadje Olite. Dit stadje heeft een gezellig centrum met veel restaurants en bodega’s; Olite is namelijk een echte wijnstad. Op het centrale plein Plaza Carlos III el Noble vind je veel restaurants en terrassen, en ook in de straatjes er omheen.
Maar Olite is vooral bekend om het kasteel, Palacio Real de Olite. Het complex bestaat uit drie delen: het Oude Paleis, het Nieuwe Paleis en de kerk Iglesia de Santa María la Real. In het Oude Paleis is nu een hotel gevestigd. Het Nieuwe Paleis werd tussen 1402 en 1424 gebouwd in opdracht van de koning van Navarra, Carlos III. Een brand in 1813 verwoestte een groot deel van het kasteel, en pas een eeuw later werd het gerestaureerd.
Het Nieuwe Paleis bestaat uit verschillende galerijen, koninklijke vertrekken, binnenplaatsen, tuinen en maar liefst zeven torens. Je kan al deze torens beklimmen, voor een mooi uitzicht over het kasteel, Olite en de omgeving van de stad. Bij je entreekaartje krijg je een plattegrond, en die heb je wel nodig ook bij dit grote complex.
Naast het kasteel staat een opvallend wit ‘ei’. Dit werd gebruikt als koelcel; in de winter werd er sneeuw en ijs in verzameld, om zo het hele jaar door etenswaren te kunnen koelen.
Nog meer moois in Navarra
Ik had nog veel meer willen zien van Navarra. Parque Natural Urbasa-Andía bijvoorbeeld, een natuurgebied met bossen en watervallen. Van de turquoise gekleurde bron van de Urederra zag ik prachtige foto’s. En de door erosie uitgesleten kloven Foz de Arbayún en Foz de Lumbier horen ook bij de mooiste plekken van Navarra. Maar helaas, we kwamen tijd tekort. We moeten dus nog een keertje terug! 😉
Misschien ook leuk om te lezen:
– Doen in San Sebastian in Spaans Baskenland
– 10x Zien en doen in Palma de Mallorca
– Doen in Barcelona met kinderen