Home EuropaSpanjeMallorca De highlights van de Serra de Tramuntana op Mallorca

De highlights van de Serra de Tramuntana op Mallorca

by Annemarie
Serra de Tramuntana op Mallorca

De MA-10 staat bekend als de mooiste autoroute van Mallorca. Deze weg loopt door de Serra de Tramuntana, een bergketen langs de noordwestkust van Mallorca, die in 2011 de World Heritage Status van UNESCO kreeg. De route loopt van Andratx in het zuidwesten tot Cap de Formentor in het noordwesten. Als je op Mallorca bent, is het een aanrader om in elk geval een deel van de route te rijden. Ruige natuur, mooie dorpjes en stadjes, veel haarspeldbochten en prachtige uitzichten: het is even wat anders dan de mooie strandjes op het eiland. De niet te missen highlights van de Serra de Tramuntana op Mallorca op een rij!

Allereerst: als je alles wilt zien, heb je aan één dag niet genoeg. Toen we een paar jaar geleden voor het eerst op Mallorca waren, zijn we vanuit Palma de Mallorca naar het noorden gereden, want ik MOEST Cap de Formentor zien. We bezochten toen ook het stadje Pollença en reden terug met een kleine omweg via bergdorp Valldemossa. In de meivakantie van dit jaar waren we er weer. Deze keer reden we met onze huurauto vanuit Cala d’Or via het plaatsje Inca naar het Tramuntana-gebergte.

Serra de Tramuntana op Mallorca

We zagen verschillende miradors, twee stuwmeren, het mooie vestingstadje Fornalutx en pakten ook nog even de haarspeldbochten van de Coll de Sóller mee. Het was wel erg druk met grote groepen wielrenners, die vaak zorgden voor oponthoud omdat je op de smalle, bochtige bergwegen niet altijd kan inhalen.

Serra de Tramuntana op Mallorca

Veel fietsers onderweg…

Tramuntana-gebergte op Mallorca

Hieronder zal ik vertellen wat er allemaal de moeite waard is voor een stop als je op Mallorca van noord naar zuid over de MA-10 door de Serra de Tramuntana rijdt. Maar je kan de route natuurlijk ook in omgekeerde volgorde doen.

Cap de Formentor

Officieel loopt de MA-10 van Pollença in het noorden tot Andratx in het zuiden. Maar als je dan toch in Pollença bent, maak dan meteen een uitstapje naar een van de mooiste plekken van Mallorca (vind ik): Cap de Formentor. Rijd hiervoor over de MA-2200 en de MA-2210 naar Mirador Es Colomer. Vanaf dat punt heb je namelijk een prachtig uitzicht over de kaap.

Cap de Formentor op Mallorca

Je zou eventueel nog helemaal naar de punt van de kaap kunnen rijden, naar de vuurtoren Far de Formentor. Maar dit kost je aardig wat tijd, er is weinig parkeerplek, er zijn opdringerige geiten en de vuurtoren is niet heel bijzonder. Meer weten over de Cap en de opdringerige geiten? Lees dan mijn blog over Cap de Formentor!

Pollença

Pollença is een leuk stadje met een mooi oud centrum, aan de voet van de Serra de Tramuntana. Het is er een stuk minder toeristisch dan in de nabijgelegen badplaats Port de Pollença. Wij wandelden er door smalle straatjes, langs het Santo Domingo-klooster, over Plaça Major (waar op dat moment een of ander festival bezig was) en beklommen de trappen van de kruisweg, de Carrer del Calvari.

Pollença

De Carrer del Calvari

Na 365 stenen treden bereik je de Calvari-kapel, én je hebt een mooi uitzicht. Op Goede Vrijdag trekt deze kruisweg altijd veel pelgrims en publiek.

Pollença

Het uitzicht bij Pollença

Miradors en stuwmeren langs de MA-10

Als je vanuit Pollença in zuidelijke richting rijdt, kom je langs een paar mooie miradors. Altijd leuk voor een fotostop!

Tramuntana-gebergte op Mallorca

Zo passeer je Mirador de s’Entreforc en Mirador des Gorg Blau. Gorg Blau is een kunstmatig aangelegd stuwmeer, voor de drinkwatervoorziening van Palma en omgeving. Vlak voordat je bij het helderblauwe stuwmeer bent, rijd je door een tunneltje. De parkeerplaats van de mirador vind je vrijwel meteen daarna.

Gorg Blau in de Serra de Tramuntana

Nog iets zuidelijker ligt stuwmeer Cúber, vlakbij de hoogste berg van Mallorca, de 1.445 meter hoge Puig Major. Rondom dit meer liggen verschillende wandelpaden. Het meer zelf ligt een stukje verder van de weg af dan Gorg Blau. Ik ben er een klein stukje naartoe gewandeld, maar daar hadden niet al mijn gezinsleden zin in. Iets verderop langs de weg ligt de Mirador Cúber, voor een mooi uitzicht over het meer. Maar daar was het op dat moment te druk met auto’s en fietsers.

Serra de Tramuntana op Mallorca

Een volgend mooi uitkijkpunt is Mirador MA-10, ook weer vlak na een tunneltje. Hier heb je een prachtig uitzicht op de bergen met in de verte de zee. Tip: het uitzicht schijnt het mooist te zijn als je er rond zonsondergang bent.

Serra de Tramuntana op Mallorca

Fornalutx

We lunchten bij Restaurant Calzone in het mooie bergdorpje Fornalutx en gingen daarvoor even de MA-10 af. Het dorp wordt omringd door bergen, en de smalle straatjes van de oude stad zijn de moeite waard om doorheen te slenteren. Stenen huizen met rode dakpannen en groene houten luiken, stenen trappen en veel sinaasappel- en citroenbomen overal. Kortom: heel charmant!

Fornalutx

We hadden te weinig tijd om het hele dorp te bekijken, dat was wel jammer. Aan het einde van een zijstraatje van de doorgaande weg is een (betaalde) parking voor bezoekers van het dorp.

Sóller en Port de Sóller

Vanuit Fornalutx ben je zo in Sóller, over de MA-10 of binnendoor via de MA-2121. Sóller is een mooi stadje met smalle straatjes, levendige pleinen en de mooie kerk Sant Bartomeu. Een van de bekendste attracties is de Ferrocarril de Sóller, een houten tram die heen en weer rijdt tussen Sóller en de badplaats Port de Sóller vijf kilometer verderop. Het is misschien een beetje toeristisch, maar wel leuk om te doen.

Sóller

In Port de Sóller stikt het van de restaurants en hotels, en je kan er uiteraard naar het strand. Sinds 1912 kun je vanuit Palma de Mallorca met een ouderwetse houten trein naar Sóller reizen. Een mooie treinrit door de bergen van ongeveer een uur, met prachtige uitzichten onderweg.

Coll de Sóller

Na je bezoek aan Sóller heb je twee opties: je blijft de MA-10 volgen, of je kiest voor de haarspeldbochten van de MA-11a en de Coll de Sóller. Wij deden dat laatste en reden over de bochtige weg naar de Coll. Hier waren gelukkig een stuk minder fietsers, waardoor we gewoon door konden rijden. Bovenop de Coll de Sóller is een viewpoint met uitzicht op de haarspeldbochten. Leuk om even een plaatje te schieten. Let op dat je wel de afslag naar de MA-11a pakt en niet per ongeluk op de MA-11 blijft rijden. Dat is namelijk een snellere, minder fotogenieke weg met een tunnel door de berg in plaats van er overheen.

Serra de Tramuntana op Mallorca

Deià

Maar… je kan vanuit Sóller ook de MA-10 blijven volgen. Je passeert dan verschillende miradors en het fotogenieke bergdorpje Deià. Dit staat bekend als een van de mooiste dorpen van Mallorca, met al decennialang een grote aantrekkingskracht op kunstenaars en schrijvers, waaronder schrijver Robert Graves.

Serra de Tramuntana op Mallorca

Deià – foto via Pixabay

Er zijn verschillende uitzichtpunten in het dorp vanaf waar je de zee kunt zien. Voor wie naar de zee toe wil: een paar kilometer buiten Deià ligt Cala Deià, een mooi, rotsachtig baaitje met een klein strandje.

Valldemossa

Een stukje verderop langs de MA-10 ligt een ander mooi bergdorp, in een groene vallei in het Tramuntana-gebergte: Valldemossa. Dit dorp bezochten wij een paar jaar geleden. De bekendste bezienswaardigheid is hier het 14e-eeuwse Kartuizerklooster. In het klooster krijg je een inkijkje in hoe de monniken er vroeger leefden, en ook de oude apotheek is het bezichtigen waard. Het is ook het dorp waar componist Frederik Chopin en zijn muze, de Franse schrijfster George Sand in 1838/1839 een paar maanden verbleven. In het klooster kun je ook wat voorwerpen en een piano bekijken die eigendom waren van Chopin.

Valldemossa

Het kartuizerklooster

Het oude centrum van Valldemossa heeft verder sfeervolle smalle straatjes met veel plantenpotten, stenen huizen en gezellige pleintjes met cafés en restaurants. Aan de rand van het oude centrum ligt Mirador Valldemossa, voor een mooi uitzicht over het dorp en de vallei.

Valldemossa

Eindpunt Palma de Mallorca… of Andratx

En dan zit de tocht door de Serra de Tramuntana op Mallorca over de MA-10 er bijna op! Op een halfuur rijden van Valldemossa ligt hoofdstad Palma de Mallorca. Je rijdt dit laatste stuk over de MA-1110. Maar wie echt de hele route wil rijden, rijdt natuurlijk door naar de plaats Andratx, het eindpunt (of startpunt natuurlijk) van de MA-10. Het meest ideaal is om de route in etappes te doen, bijvoorbeeld met overnachtingen in Pollença en badplaats Port de Sóller.

Lees ook mijn andere blogs over Mallorca, zoals:
– 10x Zien & doen in Palma de Mallorca
– Doen in Cala d’Or en omgeving op Mallorca
– Parc Natural de Mondragó en Cala Figuera op Mallorca

autohuur Mallorca

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Evi 15 augustus 2022 - 8:19 am

Hoi we gaan 2 dagen auto huren. Ik verblijf in can picafort. Moet ik voor de cap formentor als ik tot uitzicht punt mirador rijdt een halve dag al uittrekken of is het haalbaar om ook valdemossa, de 2 stuwmeren, deia, soller en port de soller en fornalutx erbij te doen? En moest ik toch ook de trein of tram willen nemen in soller welke is de leukste trein van palma tot soller of tram soller port de soller ? Als je 2 dagen auto hebt welke route raad je dan aan?

Antwoord
Annemarie 15 augustus 2022 - 10:13 am

Hoi Evi, vanuit Can Picafort heb je zeker geen halve dag nodig voor de mirador bij Cap de Formentor, dus je kan zeker ook nog wat andere dingen meepakken, zoals de stuwmeren, wat andere miradors en Fornalutx. Valldemossa en Deia – dus de zuidelijkere plaatsen – zou ik dan op dag 2 doen. Door de vele haarspeldbochten kun je niet heel snel rijden, dus je bent wat langer onderweg. Als je met de auto al veel van het Tramuntana-gebergte hebt gezien, zou ik in Soller kiezen voor de tram naar Port de Soller. Veel plezier alvast!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.