Home EuropaSpanjeBarcelona De Sagrada Familia met kinderen bezoeken: do or don’t?

De Sagrada Familia met kinderen bezoeken: do or don’t?

by Annemarie
Sagrada Familia met kinderen

Barcelona is de stad van de bijzondere bouwwerken van architect Antoni Gaudí. Zijn bekendste bouwwerk is de basiliek Sagrada Familia. De eerste steen werd in 1882 gelegd en de laatste jaren van zijn leven werkte hij alleen nog maar aan deze basiliek. Toen hij in 1926 onverwacht overleed door een tragisch ongeluk, was de Sagrada Familia nog niet af. En nu nog steeds niet. Als je het over uit de hand gelopen projecten hebt, dan is dit er wel eentje… Maar als alles volgens planning verloopt (vast niet) zou de basiliek in 2030 – ruim 100 jaar na zijn dood – helemaal af moeten zijn. Eigenlijk was 2026 het streven, maar de coronapandemie gooide roet in het eten.

In de herfstvakantie was ik met mijn dochter van 11 een paar dagen in Barcelona. Op onze hotelkamer hing een schilderij van de Sagrada Familia. De reactie van mijn dochter: “Waarom hangt hier een schilderij van de Sagrada Familia? Hij is nog niet eens af”. Goed punt, haha. Maar ondanks dat de beroemde basiliek nog altijd in de steigers staat, wilde ik er toch graag naar toe. Tijdens een fietstocht door Barcelona zagen we de Sagrada al van de buitenkant, en daarvan was mijn dochter wel onder de indruk. Haar nieuwsgierigheid was gewekt en zij wilde ‘m nu ook wel van binnen zien. We boekten online entreetickets voor de dag erna. Van tevoren boeken is namelijk veel handiger dan ter plekke lang in de rij staan.

Boek van tevoren online kaartjes voor een specifiek timeslot. Dat scheelt tijd.

Sagrada Familia met kinderen

De Sagrada Familia gezien vanaf Plaça de la Sagrada Família

De volgende dag bezochten we eerst de berg Tibidabo. ’s Middags om half 5 meldden we ons bij de Sagrada Familia. Nadat mijn tas was geïnspecteerd door de beveiliging mochten we naar binnen. Ik heb in de loop der jaren echt al heel wat mooie kerken en kathedralen bezocht, maar de Sagrada Familia is daar – door de spectaculaire architectuur – niet mee te vergelijken.

Je gaat naar binnen aan de kant van de indrukwekkende Geboortefaçade. Deze kant werd als eerste gebouwd en is vrijwel helemaal volgens het ontwerp van Gaudí.

Sagrada Familia met kinderen

De Geboortefaçade

Toen we naar binnen stapten hadden we alle twee even een ‘wauw’-momentje…

Sagrada Familia met kinderen

Het plafond en de zuilen die aan bomen doen denken

Sagrada Familia met kinderen

Barcelona met kinderen

De bijzondere lichtinval in de Sagrada Familia

Mijn dochter maakte ook het onderstaande filmpje – eigenlijk voor Instagram Stories, maar ik mocht ‘m ook gebruiken voor deze blog. Ik zal vragen of ze een volgende keer wat minder snel wil ronddraaien, want nu bestaat de kans dat je duizelig wordt van het bekijken van het filmpje. 😉

De torens

Volgens het ontwerp van Gaudí zou de Sagrada Familia 18 torens moeten hebben. Hiervan zijn er op dit moment acht af. Je kunt aan twee kanten van de Sagrada Familia een toren bezoeken. Kies je voor de toren aan de kant van de Geboortefaçade, dan heb je vanaf 65 meter hoogte uitzicht over het oosten van Barcelona. Vanaf de toren aan de kant van de façade van de Passie heb je uitzicht over het centrum van Barcelona. Je gaat in de torens met de lift omhoog en met de trap naar beneden. Wij hadden gekozen voor een kaartje zonder toegang tot de torens. Maar toen ik lang geleden met vriendinnen in Barcelona was, heb ik wel een van de torens beklommen.

Sagrada Familia met kinderen

We verlieten de Sagrada aan de kant van de Lijdensfaçade, ook wel de façade van de Passie genoemd. Deze kant werd ca. een halve eeuw na de Geboortefaçade gebouwd, in een veel modernere stijl.

Sagrada Familia met kinderen: doen of niet?

Het prachtige plafond, de zuilen die – als je naar boven kijkt – aan bomen doen denken, de bijzondere details overal, de kleuren van de glas-in-loodramen en vooral ook: het prachtige effect van het zonlicht dat er doorheen schijnt. Je weet niet waar je moet kijken, er is zoveel te zien. Dit gebouw is indrukwekkend voor alle leeftijden en zeker niet saai (vergeleken met sommige andere kerken…). Als je je kaartjes van tevoren koopt hoef je niet lang in de rij te staan, en binnen heb je ook geen uren nodig. Bovendien: voor kinderen t/m 10 jaar is de toegang gratis. Dus de Sagrada Familia met kinderen bezoeken? Ik zeg doen!

De Sagrada Familia met kinderen – praktisch

– Ingang van de Sagrada Familia: Carrer de la Marina.
– Boek van tevoren online de kaartjes. Dit scheelt lang (soms HEEL lang) in de rij staan. Je koopt een kaartje voor een specifiek timeslot.
– Een ‘basic ticket’ kost € 26,- p.p. en € 24,- voor jongeren vanaf 11 jaar en studenten. Dit is inclusief een audioguide via de Sagrada Familia-app. Als je ook de torens wilt beklimmen, kost dat € 36,-*.
– Voor kinderen t/m 10 jaar oud is de entree gratis.
– Kinderen jonger dan 6 jaar worden niet toegelaten in de torens.
– De Sagrada Familia is elke dag vanaf 9:00 uur open, tot 18:00 uur in de wintermaanden en tot 20:00 uur in de zomer.
– Voordat je naar binnen mag, worden tassen, rugzakken etc. gecontroleerd door de beveiliging.

Algemene tip: met de Barcelona City Pass krijg je Skip the line-tickets voor de Sagrada Familia en Park Güell, en 20% korting op veel andere musea en bezienswaardigheden.

* Prijzen voor het laatst gecheckt in maart 2024.

Wil je meer lezen over de werken van Gaudí? Lees dan de blog van Yvonne over Gaudí in Barcelona.

Lees ook mijn andere blogs over Barcelona!

Ook leuk om te lezen

6 reacties

Normandie 27 april 2018 - 5:18 pm

Inderdaad, echt de moeite! Maar net zoals een hoop andere hoogtepunten in Barcelona: duur!

Antwoord
Annemarie 28 april 2018 - 9:58 am

Tja, goedkoop is het inderdaad niet… Maar het is het waard.

Antwoord
E. Hopstaken 21 maart 2018 - 10:12 am

Lang geleden stond ik hoog in de torens van de Sagrada Familia. Toen zei ik, ik ga pas terug als het eindelijk af is….

Antwoord
Annemarie 21 maart 2018 - 10:51 am

Haha, dan moet je nog een jaartje of 8 wachten. Minstens…

Antwoord
Michal | Reiswijzer kids&co 18 maart 2018 - 7:22 pm

Het is lang geleden dat ik in Barcelona was, maar ik weet bijna zeker dat ik toen niet in de Sagrada Familia geweest ben. Waarom niet? Volgens mij omdat ‘ie dicht was. Mocht ik ooit nog weer eens naar Barcelona gaan, dan staat ‘ie op mijn lijstje. Zo’n indrukwekkend bouwwerk…

Antwoord
Annemarie 19 maart 2018 - 7:59 am

Ja, zeker gaan bekijken als je ooit weer in Barcelona bent! Het is echt de moeite waard.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.