In het noorden van Slowakije ligt de Liptov-regio, een van de mooiste gebieden van het land. De streek is groen, met meren, watervallen en de bergen van de Hoge Tatra op de grens van Slowakije en Polen. Daarnaast zijn er traditionele dorpjes en middeleeuwse kastelen. Wij verkenden de regio in de meivakantie vanuit Vlasky, een dorpje halverwege de stadjes Ružomberok en Liptovský Mikuláš. Vlasky ligt tussen het Besenova-meer en het grote stuwmeer Liptovska Mara in. We waren tien dagen in Slowakije en hadden dus genoeg tijd om een goede indruk te krijgen van de omgeving. Dit zijn mijn tips voor wat je allemaal kunt doen in de Liptov-regio!
Stuwmeer Liptovska Mara
Liptovska Mara is een van de bekendste toeristische trekpleisters in deze streek. Het stuwmeer werd tussen 1970 en 1975 aangelegd om overstromingen te voorkomen en stroom op te wekken. Een spoorlijn moest wijken voor het meer, net als de inwoners van de negen dorpen die in dit gebied lagen. De belangrijkste gebouwen en monumenten uit deze dorpen werden behouden en kun je nu bezichtigen in het openluchtmuseum van Pribylina. Langs het meer van ca. 22 km² liggen verschillende strandjes en je kan er zwemmen, varen of vissen. Vanuit Vlasky is het een korte wandeling naar de dam, voor een mooi uitzicht over het meer en het witte kerkje dat op een van de oevers staat.
Wandelen in de Liptov-regio
Slowakije is een echt wandelparadijs, zeker als je van avontuurlijke wandelingen houdt. De natuur is er ruig en ongerept, en de wandelpaden zijn verre van saai. Dat helpt altijd enorm als je met kinderen wandelt, maar ik moet bekennen dat ik sommige wandelingen soms net iets te avontuurlijk vond. We wandelden over houten wandelpaden en bruggetjes, klommen over rotsen en boomstammen, beklommen ladders naar boven en liepen over traptreden langs een rotswand boven een rivier waarbij we ons vast konden houden aan een kabel. Zoals ik al zei: zeker niet saai! De avontuurlijkste wandeling die we deden was in de kloof Prielom Hornadu langs de Hornad-rivier in Nationaal Park Slowaaks Paradijs, op ca. een uur rijden van Vlasky.
Maar dichterbij Vlasky en het meer Liptovska Mara zijn ook volop wandelmogelijkheden. We maakten een hele mooie wandeling door de vallei Prosiecka Dolina vanuit Prosiek. Je kan hier een wandeling van ca. 6 uur maken, maar dat vonden wij te lang voor onze kinderen. Wij deden ongeveer de helft en dat was al best pittig. Ook hier kwamen we houten bruggetjes en ladders tegen. En ook in de bergen van de Hoge Tatra kun je mooie wandelingen maken, vanuit onder meer Štrbské Pleso en Starý Smokovec.
De Hoge Tatra verkennen
Op een zonnige dag tijdens onze vakantie in Slowakije reden we naar de bergen van de Hoge Tatra. Vanuit de plaats Strbské Pleso, aan het gelijknamige bergmeer, wandelden we naar een ander bergmeer op ca. 1500 meter hoogte: Popradské Pleso. Tenminste… dat was de bedoeling. Halverwege de wandeling lag er zoveel sneeuw en ijs op het smalle wandelpad, dat we na een paar glijpartijen besloten om terug te lopen. Wel heel jammer! We lunchten bij Koliba Patria aan het nog bevroren meer Strbské Pleso, waar je ook omheen kunt wandelen. Langs dit wandelpad staan wat speel- en fitnesstoestellen. Later in onze vakantie gingen we nog keer naar Strbské Pleso, om het treintje te pakken naar Stary Smokovec. Normaal gesproken is het uitzicht onderweg prachtig, maar wij hadden helaas regen tijdens de rit. Leuk om naartoe te gaan met kinderen in Stary Smokovec: Tricklandia, waar alles draait om optische illusies. Zo zijn er kamers waarin alles op z’n kop of scheef staat, en een spiegeldoolhof. Een aanrader op een regenachtige dag, en vergeet dan vooral niet je camera mee te nemen!
Meer weten over het Tatragebergte in Slowakije? Lees dan ook de blog van Sigrid over haar vakantie in Slowakije.
Klimpark Tarzania
Ik heb meestal geen last van hoogtevrees en ik hou wel van een beetje klimmen. Dus toen we met onze kinderen naar klimpark Tarzania bij de plaats Ružomberok gingen, was ik enthousiast. Onze zoon (9) deed het lagere kinderparcours, mijn dochter en ik gingen voor de ‘echte’ uitdaging: het hoge parcours. We kregen een helmpje op, een tuigje om en kregen uitleg over het gebruik van de veiligheidskabels. Toen mochten we eindelijk naar boven, naar het eerste platform. Via een verticaal opgehangen net moesten we naar het volgende platform klimmen. Bij het volgende onderdeel – via losse touwlussen naar de overkant – voelde ik wat bibbers toen ik naar beneden keek. Maar het lukte. De wiebelplankjes van het volgende onderdeel, en het zijwaarts schuifelen over de ‘koorddanskabel’ waren ook te doen. Alles onder controle!
Maar bij onderdeel 5 zag ik het opeens niet meer zitten. Mijn dochter stond al op mij te wachten aan de overkant, maar ik had gezien dat zij deze hindernis (ook iets met losse lussen) erg lastig vond. Tegen beter weten in deed ik toch een poging, maar dat had ik beter niet kunnen doen. Ik wist niet hoe ik vooruit moest komen, of achteruit…. Dus daar hing ik. Ik riep naar de begeleiding beneden of het mogelijk was om eerder te stoppen. Ja hoor, geen probleem, of ik even terug wilde gaan naar platform 1. Hahahaha, eh nee… dat was ik toch echt niet van plan. Gelukkig kwam er toen hulp en werd ik met mijn tuigje aan een kabel naar beneden gehesen. Helemaal niet gênant ofzo… Nadat mijn dochter bijgekomen was van het lachen, maakte ze het hele parcours af. Zij wel. Een applausje waard!
Adres: Tarzania Zipline Hrabovo, Hrabovská cesta, Ružomberok
Tip voor de mountainbikers onder ons: bij Malinô Brdo ski & bike park in Ružomberok kun je in de zomermaanden mountainbiken over een netwerk van 20 kilometer aan uitdagende paden. Je gaat met de skilift naar boven en rijdt downhill, waarbij je de keuze hebt uit verschillende routes.
Het boomtoppenpad in Bachledka
Aan de rand van bergketen Spiš Magura in Nationaal Park Pieniny ligt het boomtoppenpad van Bachledka. Je kan naar het beginpunt wandelen, of je pakt de skilift vanuit Bachledova dolina. Dat laatste deden wij. Het houten boomtoppenpad is ca. 600 meter lang en het hoogste punt ligt op 24 meter. Onderweg kom je langs een paar puzzels over de natuur, en langs drie ‘adrenalinepunten’. Na ons avontuur in Tarzania stelden die niet veel voor qua adrenaline. Het boomkroonpad leidt naar de 32 meter hoge observatietoren, die je beklimt via een rondlopend wandelpad in de toren dat geleidelijk omhoog gaat. Helemaal bovenin in de toren is over het gat in het midden een net van dikke touwen gespannen. Daar kun je op staan of zitten en dan door de gaten in het net 32 meter naar beneden kijken. Vast enorm leuk voor wie daar van houdt, maar sinds kort hoor ik daar dus niet meer bij (zie het stukje hierboven over Tarzania…). Om naar beneden te komen kun je normaal gesproken met een glijbaan, maar die was nu gesloten vanwege werkzaamheden. Wij wandelden daarom via dezelfde weg weer terug.
UNESCO-dorp Vlkolínec
In de bergen vlakbij de plaats Ružomberok ligt het dorpje Vlkolínec. Het dorp hoort bij National Park of Veľká Fatra. Sinds 1993 staat Vlkolínec op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, vanwege de ca. 45 authentieke houten huizen in het van oorsprong boerendorp. De meeste van deze huizen stammen uit de 19e eeuw en zijn nog bewoond. De houten huizen werden gebouwd op een stenen fundament en zijn in verschillende pasteltinten geschilderd, waardoor het dorpje extra fotogeniek is. In het dorp staat een kerkje, een houten klokkentoren van twee verdiepingen, een houten put en door het midden van het dorp stroomt een beekje door een goot naar beneden. Heel pittoresk allemaal. Een paar huizen kun je van binnen bekijken, bijvoorbeeld omdat ze nu gebruikt worden als expositieruimte voor lokale kunstenaars. Een van de huizen is nog ingericht in traditionele stijl, zodat je een beeld krijgt van hoe de mensen er woonden. Hoewel het dorp misschien wat weg heeft van een openluchtmuseum, is het niet de bedoeling dat je overal naar binnen gaat gluren of zomaar tuinen binnenloopt. De meeste huizen worden nu eenmaal nog steeds bewoond.
Waterparken in de Liptov-regio
Met een dagje waterpark maak je elk kind blij (maar mij wat minder…). In de Liptov-regio is Aquapark Tatralandia in Liptovský Mikuláš het bekendst. Wij gingen op een regenachtige dag naar Tatralandia, nog net in het winterseizoen. Dan zijn er wat minder baden en glijbanen open dan in de zomer, maar toch meer dan genoeg om je urenlang te vermaken. Er zijn glijbanen waar je met een matje van af kan, en ‘raft’-glijbanen waar je met een rubberband van af sjeest. Je kan zelfs (tegen bijbetaling) indoor surfen! Er zijn restaurants en bars, heel veel ligbedjes, en er is ook een sauna- en wellnessafdeling. Je kleding en andere spullen kun je veilig opbergen in een kluisje. Als je in het aquapark wat koopt, iets te eten bijvoorbeeld, dan wordt dat geregistreerd via het armbandje dat je om krijgt bij de entree. Als je weggaat bij Tatralandia moet je dus eerst langs een kassa, waar je armbandje wordt gecontroleerd. Vlakbij Vlasky ligt nog een ander zwemparadijs: waterpark Besenova, in de gelijknamige plaats. Dit waterpark is net iets kleiner dan Tatralandia, maar heeft ook meerdere glijbanen, thermale baden en een uitgebreid wellnesscentrum.
Adres Tatralandia: Ráztocká 21, 031 05 Liptovský Mikuláš
Waterval in Lúčky
Midden in het dorpje Lúčky, niet ver van Ružomberok, ligt een waterval. De 12 meter hoge waterval is een van de mooiste van Slowakije. De ligging is nogal bijzonder: niet midden in de natuur, maar in een dorp. Je parkeert je auto, stapt uit en daar is de waterval al… Ik vond het eigenlijk wel jammer, want de waterval is dan wel mooi, maar de directe omgeving is minder fotogeniek. Het dorp Lúčky is verder vooral bekend vanwege het grote spa- en wellnesscentrum dat er is.
Kasteel Orava
Op een regenachtige dag bezochten we kasteel Orava (Oravsky hrad), dat bovenop een rots werd gebouwd en uitkijkt over het omliggende dorp Oravsky Podzamok. In het weekend dat wij naar het kasteel gingen, werd het seizoen geopend met een marktje, optredens op de binnenplaats en medewerkers gekleed als prinses, edelman of ridder. Wij deden er de ‘main tour’ waarbij je bijna alle delen van het kasteel, zowel het lager gelegen deel als de citadel bovenin, bezoekt. De tour duurde ongeveer anderhalf uur en was onder leiding van een Slowaakse gids. Oftewel: we begrepen er niks van. Om toch nog wat uitleg te krijgen tijdens de tour hadden we de app van het kasteel gedownload op onze telefoons (tip!). In het hoogseizoen worden er ook tours gegeven in het Engels en Duits. Als je anderhalf uur te lang vindt, kun je ook kiezen voor een korte tour door alleen het lage deel van het kasteel.
Adres: 027 41 Oravský Podzámok
En er is nog meer te doen in de Liptov-regio
Misschien nog wel bekender dan kasteel Orava is de middeleeuwse kasteelruïne Spišský hrad bij het dorp Žehra. In 1780 werd dit kasteel verwoest door een brand, maar delen van de burcht werden gerestaureerd. Het kasteel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De streek heeft veel grotten die je kan bezoeken, zoals de Demanovska ijsgrot en de Belianskagrot. In de Liptov-regio kun je ook heel goed wintersporten. Je kan bijvoorbeeld skiën in skigebied Malino Brdo Ruzomberok, Jasna (Lage Tatra) en Donovaly, en ook in de Hoge Tatra natuurlijk. Wist je dat je vanuit de Liptov-streek in ca. 2,5 uur (met de auto) in Krakau zit? Een hele mooie stad waar veel te zien is! Naar de Slowaakse hoofdstad Bratislava is het ca. 3 uur rijden.
Overnachten in de Liptov-regio in Slowakije
Wij verkenden de Liptov-regio vanuit Villapark Vlasky, een kleinschalig vakantiepark vlak aan het Besenova-meer met vakantiehuizen van Nederlandse eigenaren. De vakantiehuizen zijn heel ruim, van alle gemakken voorzien en heel kindvriendelijk. Op het park is een speelveld met een trampoline, voetbaldoeltjes en een speeltoestel met glijbaan. Bij mooi weer wordt er ’s avonds vaak een gezellig kampvuurtje gemaakt. Parkbeheerders Jaro en Sasha zijn Slowaaks en hebben ons veel tips gegeven over wat we konden doen in de Liptov-regio. Wij vonden het villapark een ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Overdag op pad, en ’s avonds gezellig bij het kampvuur of in ons eigen huisje bij het haardvuur. 😊
Een vakantie in Slowakije praktisch
Vanuit Nederland (Utrecht bijvoorbeeld) is het ca. 1300 km rijden naar de Liptov-regio in Slowakije. Wij maakten er op de heenweg een roadtripje van, met tussenovernachtingen in Dresden in Oost-Duitsland en de stad Wroclaw in Polen. Maar je kan ook naar Slowakije vliegen, bijvoorbeeld naar de luchthaven van Bratislava, of Krakau (in Polen). Als je met de auto door Slowakije reist heb je een snelwegvignet nodig, dat je hier online kunt bestellen.
Wij verbleven op uitnodiging in Villapark Vlasky, maar alle activiteiten in de Liptov-regio in Slowakije hebben we zelf ondernomen. Alles wat ik schrijf is – zoals altijd – mijn eigen mening.
6 reacties
Leuk om te lezen deze site. Ik kom zelf regelmatig in Liptov (we hebben een vakantiewoning met het zicht op die dansende letters 😉 dus je hebt ons terras zeker gezien) en herken de kloppende beschrijvingen van je helemaal. Ondertussen is het skipark Ruzomberok (waar Tarzania een onderdeel van is) uitgebreid met een heel net aan paden voor mountainbikers.
Wat leuk dat jullie een vakantiehuis hebben in Liptov, dan kom je er vast heel vaak! Bedankt voor de aanvulling over Ruzomberok, ik heb het toegevoegd aan het artikel!
Heel leuk om te lezen. Wij zitten deze zomer drie weken in villapark vlasky. We hebben er (nu helemaal) zin in.
Leuk, dan hebben jullie genoeg tijd voor het verkennen van de mooie omgeving en te genieten op het park. Veel plezier alvast! 🙂
Wauw! Mooie blog! Ik heb ook zulke mooie herinneringen aan Slowakije / het Tatra gebergte. Ik ben hier vaak geweest, maar op deze blog zie ik veel wat ik nog nooit gezien heb. Prachtig!
Dank je! 🙂 Wij hebben ook mooie herinneringen aan Slowakije. We willen zeker nog een keer terug.