Home Europa Sfeervolle straatjes en street art in Napels

Sfeervolle straatjes en street art in Napels

by Annemarie

De voetbalclub van Napels – SSC Napoli – was net landskampioen geworden toen mijn dochter en ik de Italiaanse stad bezochten, begin juni. Het was 33 jaar geleden dat Napoli kampioen werd, dus er was alle reden voor een feestje. Overal in de stad waren straten en pleinen versierd met slingers en vlaggen, die laatste vaak met de beeltenis van Diego Maradona erop. Maradona hielp Napoli de vorige twee keren aan het kampioenschap en wordt nog steeds vereerd als een heilige. Je komt hem door de hele stad tegen in muurschilderingen. En er is meer mooie street art in Napels!

Ons hotel was niet ver van het Centro Storico, het oude centrum, van Napels. Een van de hoofdstraten van het centrum is de Via dei Tribunali. In deze smalle straat vind je veel winkels, restaurants en belangrijke monumenten, waaronder een aantal kerken. De straat was feestelijk versierd met slingers en vlaggen, vaak in de kleuren van Napoli (blauw & wit). Dit maakte de Via dei Tribunali nog kleurrijker dan hij al is.

Via dei Tribunali in Napels

Via dei Tribunali in Napels

Zelfs de kleinste steegjes waren versierd

Ook de smalle straatjes in de 16e-eeuwse volkswijk Quartieri Spagnoli waren vrolijk versierd. Kortom: er heerste een feestelijke stemming in Napels! En helemaal op zondag 4 juni toen Napoli na een laatste thuiswedstrijd tegen Sampdoria (die ze met 2-0 wonnen) officieel werd gehuldigd. De wedstrijd was in de avond, maar de stad was de hele dag al in een feeststemming, met overal mensen in blauwe Napoli-shirts en toeterende auto’s, al dan niet met een Napoli-vlag uit het raam. Erg leuk om juist nu in Napels te zijn.

>> Leuke hotels in Napels vind je hier! <<

Quartieri Spagnoli

Gezellig straatje in Quartieri Spagnoli

Op de dag dat Napoli moest spelen tegen Sampdoria, gingen wij naar de wijk Quartieri Spagnoli. Dat was puur toeval; we hadden geen idee dat het daar heel druk zou zijn met Napoli-fans. In de overvolle metro op weg ernaartoe dachten we nog dat het fijn was dat we snel konden uitstappen, de drukte uit. Maar bij de halte waar wij uitstapten (metrostation Toledo), stroomde het hele treinstel leeg. Op de roltrappen op weg naar buiten werden uitbundig clubliederen gezongen. Gezellig!

Street art in Quartieri Spagnoli

We gingen naar Quartieri Spagnoli – de Spaanse wijk – om wat van de sfeer te proeven in deze kleurrijke volkswijk en om street art te bekijken. Er zijn in deze wijk namelijk veel murals te vinden. Quartieri Spagnoli had vroeger een slechte naam, maar tegenwoordig is de wijk helemaal hip, en populair bij toeristen.

Murales van Maradona

De bekendste muurschildering in Quartieri Spagnoli is ongetwijfeld die van Diego Maradona op het pleintje (c.q. bedevaartsoord) Largo Maradona. Als je door de steegjes in de levendige volksbuurt wandelt, kom je zelfs bordjes tegen die je de weg wijzen naar deze mural. Op de bordjes letten was voor ons niet nodig, we konden gewoon achter de meute aan lopen. De mural en het pleintje zijn nogal populair bij Napoli-fans!

Maradona Napoli

We waren niet de enigen

Deze grote muurschildering van Maradona werd in 1990 in drie dagen tijd gemaakt door de lokale jonge kunstenaar Mario Filardi. De mural werd later een keer opgeknapt en in 2017 gaf de Argentijnse kunstenaar Francisco Bosoletti het gezicht van Maradona een make-over (of facelift?). Wat mij niet meteen was opgevallen, maar wat ik later zag, is dat achter het gezicht van Maradona twee luiken schuil gaan. Hier zit dus gewoon een raam achter, maar uit respect voor het kunstwerk houdt de huidige bewoner van dit appartement de luiken bijna altijd gesloten.

street art in Napels

Diego Maradona

Er is nog meer street art van Maradona in Napels, maar de ene muurschildering is wat beter gelukt dan de andere, zullen we maar zeggen…

Prachtig

Andere street art in Quartieri Spagnoli

Op het pleintje van de grote mural van Maradona kun je nog een kunstwerk bewonderen: de metershoge muurschildering Iside (Isis) van kunstenaar Francisco Bosoletti, degene die ook het gezicht van Maradona bijwerkte. Iside is geïnspireerd op het beeld van de gesluierde ‘Pudicizia’ van Antonio Corradini, dat je kunt bezichtigen in de Sansevero-kapel in Napels.

street art in Napels

Iside

Ook bijzonder is het groene kunstwerk ‘Afrodite’ van Carlos Atoche, precies op de hoek van twee straatjes in Quartieri Spagnoli.

mural in Quartieri Spagnoli

Van het street art-duo Cyop & Kaf kom je meerdere murals tegen in Quartieri Spagnoli. Deze werken zijn makkelijk te herkennen aan hun compleet eigen stijl.

Cyop & Kaf

Cyop & Kaf

In het straatje Via Portacarrese, ook wel ‘Vico Totò’ genoemd, zie je meerdere muurschilderingen gewijd aan de Napolitaanse komiek Antonio De Curtis, beter bekend als Totò.

Vico Toto

In Vico Toto

street art in Napels

Nog een mural dan, waarvan ik niet weet wie de maker is, maar ik vond het wel een mooi tafereeltje zo.

Metrostation Toledo

Als je toch naar Quartieri Spagnoli gaat, pak dan vooral metrolijn 1 naar metrostation Toledo. Want dit metrostation is ook een fotootje waard, vanwege de ‘Crater de Luz’ van Oscar Tusquets Blanc boven de roltrappen. De kleur van het licht in de ‘krater’ verandert van turquoise tot blauw. Een spectaculair gezicht als je met de roltrappen omhoog gaat, of naar beneden (vergeet dan dus vooral niet om omhoog te kijken!).

metrostation Toledo in Napels

Metrostation Toledo in Napels

Street art in het oude centrum van Napels

Ook in het Centro Storico kun je veel murals tegenkomen. Uiteraard ook weer van Diego Maradona, zoals deze twee recente werken van kunstenaars Maker Garcia Chavez en Hebsarte. Je vindt ze in Vico Maiorani, een zijstraatje (steeg) van de Via dei Tribunali, schuin tegenover het pleintje Gerolomini. Ik vond de tijgerkop naast een van de Maradona-murals veel mooier, maar die van Maradona worden veel vaker op de foto gezet.

Maradona mural

street art in Napels

Sophia Loren

Een andere beroemdheid die meerdere keren is vereeuwigd op een muur in Napels is de Italiaanse actrice Sophia Loren. Zij is geboren in Rome en groeide op in de stad Pozzuoli, vlakbij Napels. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde ze een tijd bij familie in Napels. Een aantal jaar geleden werd ze ereburger van de stad. Deze vrij recente mural van Sophia Loren, ook weer gemaakt door street artist Maker Garcia Chavez, kwamen we tegen op een hoek in de Via dei Tribunali. Ik weet niet meer precies waar, maar het was vlak naast een kerkje…

street art in Napels

San Gennaro van Jorit

Een van de bekendste street art-kunstenaars van Napels is Jorit. Zijn naam klinkt Nederlands, en dat klopt, want hij heeft een Nederlandse moeder. Jorit maakt hele realistische portretten, zoals die van San Gennaro, de beschermheilige van Napels, uit 2015.

street art in Napels

San Gennaro van Jorit

Hij kiest vaak voor het schilderen van gezichten van gewone mensen uit de arbeidersklasse voor het weergeven van beroemde mensen. Zo is het gezicht van San Gennaro dat van een vriend van de kunstenaar, een fabrieksarbeider. Op de gezichten zijn vaak twee rode Afrikaanse ‘warrior’-strepen te zien, waarmee Jorit wil zeggen dat alle mensen, hoe verschillend ook, horen tot dezelfde ‘human tribe’. Je vindt de 15 meter hoge muurschildering van San Gennaro in de Via Vicaria Vecchia, in de wijk Forcella in het oude centrum. Jorit maakte ook andere grote portretten in Napels, zoals van Maradona, Martin Luther King en Che Guevara.

Madonna met pistool, van Banksy

Ook de bekende Britse kunstenaar Banksy heeft murals gemaakt in Napels. Het werk La Madonna con la pistola is sinds 2016 beschermd met een plaat van plexiglas, om ervoor te zorgen dat de mural niet overgeschilderd wordt. Dat is namelijk gebeurd met een andere muurschildering van Banksy in Napels.

street art in Napels

De Madonna met pistool is een verwijzing naar de band tussen religie en de georganiseerde misdaad in Napels. Banksy maakt vaker murals met een politieke of maatschappelijke boodschap, zo zag ik ook toen ik in de World of Banksy-tentoonstelling in Praag bezocht.
Adres: Piazza Gerolomini (pleintje grenzend aan de Via dei Tribunali)

Wil je meer zien van de regio Campania? Ga dan een dagje naar het prachtige eiland Procida, voor de kust van Napels! En vanuit Napels kun je ook met een dagtrip de beroemde Amalfikust bezoeken. Maar als je meer tijd hebt, is een langere rondreis langs de Amalfikust een aanrader.

Misschien ook leuk om te lezen:
– Bezoek aan de Vesuvius vanuit Napels
– Lekker eten in Napels, de stad van de pizza
– De mooiste bezienswaardigheden in Genua

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.