Home Europa Roadtrip langs de mooie noordkust van Sardinië

Roadtrip langs de mooie noordkust van Sardinië

by Annemarie
noordkust van Sardinië

In april was ik een paar dagen op het mooie Italiaanse eiland Sardinië. Op onze laatste dag moesten van we vanuit onze agriturismo vlakbij Alghero naar Olbia rijden met onze huurauto. De volgende ochtend zouden we namelijk al vroeg vanuit Olbia terugvliegen naar Nederland. Als je wilt kan je in ca. 2 uur van Alghero in het westen rechtstreeks naar Olbia aan de oostkust rijden. Maar dat wilden collega-blogger Michal van Van hier tot Timboektoe en ik niet, want wij willen altijd zoveel mogelijk zien onderweg. (Maar echt…) We trokken er een hele dag voor uit en reden met veel tussenstops via de noordkust van Sardinië naar Olbia.

Spiaggia La Pelosa

noordkust van Sardinië
We begonnen onze roadtrip met een bezoek aan Spiaggia La Pelosa, een prachtig strand in het noordwesten van Sardinië. Vanuit Alghero is het ongeveer een uurtje rijden. Dit strand ligt op een schiereiland, bij de plaats Stintino. Spiaggia La Pelosa staat bekend als een van de mooiste stranden van het eiland (of misschien zelfs wel van heel Europa?), vanwege het fijne witte zand en het heldere, turquoise gekleurde water. Het water blijft lang ondiep en daarom is het strand ideaal voor gezinnen met kleine kinderen.

Torre La Pelosa
Vanaf het strand zie je een klein eilandje liggen met een ronde verdedigingstoren erop, de Torre della Pelosa uit 1578. Daarachter liggen de wat grotere eilanden Piana en Asinara. Toen wij er waren was het rustig op het strand, maar in de zomermaanden schijnt het er megadruk te zijn, en dus wat minder idyllisch dan het er op mijn foto’s uitziet.

Er zijn nog veel meer mooie stranden in het noorden van het eiland. Collega-blogger Yvonne schreef een blog over de mooiste stranden van Sardinië.

Stintino


We waren toch in de buurt, dus we namen ook een kijkje in het vissersdorp Stintino. Het dorp werd in 1885 gesticht door de inwoners van het eiland Asinara, die daar moesten vertrekken. Het eiland werd in de 20ste eeuw namelijk in gebruik genomen als strafkolonie. Stintino heeft niet één, maar twee haventjes, met daar omheen leuke (vis)restaurantjes. De inwoners leefden lange tijd van de tonijnvangst en -verwerking, maar inmiddels is het toerisme de grootste inkomstenbron. Om je een beeld te geven: in de winter wonen er ca. 1600 mensen in het dorp, maar in de zomer zijn dat er tienduizenden. Gezellig!

noordkust van Sardinië

Fotostop vlak voor Castelsardo

Over de weg langs de noordkust reden we van Stintino via Porto Torres naar Castelsardo. Met de nodige tussenstops, want de uitzichten onderweg waren prachtig!

Castelsardo aan de noordkust van Sardinië

noordkust van Sardinië
De stad Castelsardo ligt aan de Golf van Asinara. Het stadje is heel fotogeniek, dankzij de gekleurde huisjes die tegen een heuvel zijn gebouwd, met op de top van de heuvel een kasteel. We parkeerden de auto in het centrum van Castelsardo en wandelden door de smalle straatjes omhoog. Het oude centrum ligt binnen de vestingmuren van het middeleeuwse kasteel Castello dei Doria, vernoemd naar de Doria-familie die het bouwde. In het kasteel zit het MIM-museum gewijd aan de kunst van het mandenvlechten, een traditionele ambacht waar de stad vroeger om bekend stond (entreeprijs € 5,-*). Het kasteel en het museum hebben we vanwege tijdgebrek niet bekeken, maar het uitzicht van boven is erg mooi! We lunchten op een terrasje onderaan de trap van een smal straatje. Daarna dwaalden we nog even door de straatjes en steegjes voordat we de auto weer opzochten.

Castelsardo

noordkust van Sardinië

Uitzicht vanuit Castelsardo op de noordkust

Vlak buiten Castelsardo ligt Roccia dell’Elefante, een door de natuur uitgesleten rots die de vorm lijkt te hebben van een olifant (waarvan geen foto, want wij hebben ‘m gemist…).

Isola Rossa

noordkust van Sardinië
Onze volgende stop was Isola Rossa, een rustige badplaats die bekend staat om de rode granieten rotsen in het water voor de kust. Doordat de meest logische weg naar Isola Rossa was afgesloten, kwamen we op een heel smal binnendoorweggetje terecht. Gelukkig kwamen we niet veel tegenliggers tegen… Waarom de badplaats een eiland (isola) wordt genoemd weet ik niet, het is namelijk helemaal geen eiland. Met Google Maps erbij zochten we de plek op waar we de rode rotsen konden zien. De lucht was ondertussen grijs geworden en het waaide flink. We bekeken en fotografeerden de rotsen en wandelden een klein stukje rond. Vlakbij de rode rotsen staat de Torre Aragonese, een verdedigingstoren uit de 16e eeuw, waar we niet in konden.

Torre Aragonese

Torre Aragonese

Er was verder niet veel te doen in Isola Rossa (kan ook komen doordat we er buiten het hoogseizoen waren), dus we sprongen weer in de auto.

Fotostop bij het strand Cala Pischina

Palau en La Maddalena

Van Isola Rossa reden we naar Palau, aan de Costa Smeralda in het noordoosten van het eiland. Vanaf hier vertrekken de veerboten naar de eilandengroep en nationaal park La Maddalena, tussen Sardinië en Corsica in. Dat we in de buurt van Corsica waren, hadden we onderweg al gemerkt toen we opeens Franstalige radiozenders ontvingen. We hadden geen tijd om de eilanden te bezoeken, maar we hoopten op een mooi uitzicht. We zagen de eilanden inderdaad liggen in de verte, inclusief langsvarende veerboten. Helaas was het een beetje regenachtig en grijs, dus het uitzicht viel wat tegen…

La Maddalena
Maar als je op vakantie op Sardinië bent, dan is een bezoek aan La Maddalena eigenlijk een must, vanwege de ongerepte natuur, de prachtige stranden en de mooie dorpjes. De eilandengroep is vernoemd naar het grootste eiland, La Maddalena, en dat is waar de veerboot vanuit Palau in een klein halfuurtje naartoe vaart. Als je de veerboot neemt kan je eiland La Maddalena en buureiland Caprera met je (huur)auto verkennen. Deze twee grootste eilanden van de archipel zijn namelijk met een brug met elkaar verbonden. Je kan ook een bootexcursie van een hele dag boeken, waarbij je naast de grote eilanden ook enkele kleinere eilanden bezoekt.

Voor ons werd het zo ondertussen tijd om naar Olbia te rijden. We kijken terug op een prachtige roadtrip langs de noordkust van Sardinië!

Overnachten in het noorden van Sardinië

Er zijn volop overnachtingsmogelijkheden op Sardinië, vooral langs de kust. Het sfeervolle stadje Alghero aan de westkust is populair. Aan de noordkust van Sardinië is het mooie Castelsardo een aanrader. Je kan ook overnachten in een hotel op het eiland La Maddalena om van daaruit de prachtige eilandengroep te verkennen.

* Prijzen kunnen wijzigen.

Autohuur Italië

Lees ook mijn andere blogs over Sardinië!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.