Home Europa Fotogeniek Portofino aan de Italiaanse Rivièra

Fotogeniek Portofino aan de Italiaanse Rivièra

by Annemarie
Portofino aan de Italiaanse Riviera

Iets ten oosten van de Noord-Italiaanse stad Genua ligt het mooie vissersdorpje Portofino. Tenminste… vroeger was het een vissersdorp. Inmiddels staat Portofino aan de Italiaanse Rivièra in het teken van toerisme en de jetset. Het prachtige havenstadje op een bergachtig schiereiland is vaak gebruikt als filmlocatie. De baai van Portofino is zelfs zo beroemd, dat er een replica van is gemaakt in de Orlando Universal Studio’s in de VS.

Aan het einde van de 19e eeuw werd Portofino aan de Ligurische Kust een populaire vakantiebestemming voor rijke aristocraten uit Europa. Sindsdien draait het er om toerisme en bezochten ook veel beroemdheden de plaats. Van sir Winston Churchill, Liz Taylor, Clark Gable en Humphrey Bogart tot Robert De Niro, George Clooney, Denzel Washington en Madonna (en zo kan ik nog wel even doorgaan…..): ze zijn allemaal in Portofino geweest. Er zijn exclusieve winkels van Dior en Louis Vutton, in de zomer liggen de meest luxueuze jachten in de haven en in de heuvels rondom Portofino staan grote, dure villa’s. Het zal je dus niet verbazen dat de prijzen in Portofino daar ook naar zijn: het is er niet goedkoop.

Maar toen wij er in januari waren, was er geen duur jacht te zien. Het was er heerlijk rustig, een groot deel van het stadje leek zelfs uitgestorven. Er waren maar een paar restaurants en winkeltjes open, voor het handjevol toeristen dat er rondliep. Helemaal niet erg, want het uitzicht op de baai en de haven was er niet minder om!

Portofino aan de Italiaanse Rivièra

Met de trein van Genua naar Portofino

Wij beozchten Portofino tijdens onze stedentrip naar Genua. Vanaf station Genua Brignole was het ongeveer 20 minuten met de (snel)trein naar het stadje Santa Margherita Ligure. Vanaf daar is het dan nog ca. 20 minuten met de bus naar Portofino. De bus stond al klaar bij het station toen wij aankwamen vanuit Genua. Top! Zorg dat je een plekje bij het raam hebt in de bus, want het uitzicht onderweg op de baai en Santa Margherita Ligure is prachtig. Als je aan de goede kant zit tenminste (= links, achter de chauffeur).

De haven van Portofino

Portofino aan de Italiaanse Rivièra
Na aankomst in Portofino wandelden we meteen naar het beroemde haventje. En echt, zelfs met grijs weer is dat heel mooi. Ik greep in elk geval meteen naar mijn camera, en die heb ik daarna eigenlijk niet meer losgelaten. In het haventje liggen vissersbootjes aangemeerd, en rondom staan pastelkleurige huizen. We wandelden naar rechts, naar het uiteinde van de haven, en daar zat een visser een van zijn netten te repareren. Toch nog een beetje authentiek dus.

Castello Brown

Portofino in de Italiaanse Riviera
Nadat we (te veel) foto’s hadden genomen van het pittoreske haventje, wandelden we een stukje terug naar een smalle trap omhoog, bij de bordjes ‘Castello Brown’ en ‘Faro’ (vuurtoren). Boven kun je een smal wandelpad volgen met mooi doorkijkjes.

Het wandelpad naar Castello Brown en de vuurtoren

Portofino

Het pad leidt je nog wat verder omhoog naar Castello Brown, een kasteel bovenop de kaap. Dit kasteel uit 1557 werd gebouwd om de haven van Portofino te verdedigen. Aan het einde van de 19e eeuw kwam het kasteel in handen van de Britse consul Montague Yeats-Brown, die er een villa van maakte. Sinds 1961 is het kasteel eigendom van Portofino, en wordt het vaak gebruikt als trouwlocatie. Voor een paar euro kun je het kasteel van binnen bekijken, maar dat hebben wij overgeslagen. Vanaf de tuin van het kasteel heb je een mooi uitzicht op de haven van Portofino.

De vuurtoren van Portofino

Portofino aan de Italiaanse Riviera
Wij volgden het pad verder, naar de vuurtoren (Faro) van Portofino op de punt van de kaap. Vanaf het Castello is het nog een minuut of tien lopen naar de vuurtoren. Ik heb mooiere vuurtorens gezien, maar het uitzicht was prachtig. Aan de voet van de vuurtoren zit een loungebar met een terras, maar dat was gesloten toen wij er waren. Het gaat in maart weer open.

De kerken van Portofino


Op de terugweg van de vuurtoren naar de haven, kwamen we langs de kerk San Giorgio. De kerk met de gele gevel was gesloten, maar vanaf het pleintje voor de kerk heb je mooi uitzicht op Portofino en het water aan beide kanten van de kaap. Naast de kerk is een kleine begraafplaats. Als je vanaf de haven richting het centrum van Portofino kijkt, zie je rechts op de heuvel de 12e-eeuwse Chiesa di San Martino staan. Deze kerk heeft een mooie bewerkte bronzen deur en een middeleeuws interieur dat de moeite van het bekijken waard is… maar helaas was ook deze kerk gesloten toen wij er waren, vanwege renovatiewerkzaamheden.

Beeldentuin


Aan de rechterkant van de haven, naast de trappen waar je omhoog kan lopen naar Castello Brown, ligt Museo del Parco, een beeldentuin. De grote neushoorn die bij de haven over de rand hangt is niet te missen. We zagen in het voorbijlopen enkele bijzondere beelden staan. De beeldentuin is geopend in de zomermaanden, de entree is € 5,- p.p.*.

Christus van de diepte

In de nabij gelegen baai van San Fruttuoso werd in 1954 een bronzen Christusbeeld in de zee geplaatst, ter bescherming van vissers en duikers. Het beeld, Il Cristo degli Abissi of Christus van de diepte, staat op een diepte van 17 meter onder water en is 2,5 meter hoog. Met een georganiseerde duiktour is het mogelijk om het beeld onder water te bekijken. Als het zeewater heel kalm is, kun je het beeld zelfs vanaf een boot zien. In de kerk van de abdij van San Fruttuoso kun je een replica van het beeld bekekijken. Replica’s van het beeld staan ook in het water voor de kust bij Grenada en voor de kust bij Key Largo in de Florida Keys.

Santa Margherita Ligure

Santa Margherita Ligure
Vanuit Portofino reden we weer met de bus terug naar Santa Margherita Ligure, waar we de trein naar Genua namen. Maar niet voordat we daar hadden geluncht en een rondje hadden gelopen. Want hoewel dit stadje misschien net iets minder pittoresk is dan Portofino, is het ook zeker de moeite waard. In de zomermaanden wemelt het ook hier van de toeristen, want het is een populaire badplaats met mooie stranden. De bekendste bezienswaardigheid is Villa Durazzo uit de 19e eeuw. Je kan de villa en de omliggende tuinen bezoeken. Daarnaast is de villa ook te boeken als trouwlocatie; de Engelse voetballer Wayne Rooney trouwde er bijvoorbeeld in 2008.

Restaurants in Portofino

Het bekendste – maar zeker niet het goedkoopste – restaurant in Portofino is Ristorante Puny, met uitzicht op de haven. Het eten schijnt er fantastisch te zijn, en er komen regelmatig celebrities eten. Toen wij er waren was het, net als veel andere restaurants, gesloten vanwege het laagseizoen. Andere restaurants die goed bekend staan zijn Taverna del Marinaio en Trattoria Concordia. Wij hebben in Portofino alleen wat gedronken bij wijnbar Jolly, op het terras aan het water. Later die middag aten we, voordat we de trein terug naar Genua pakten, een heerlijke pizza bij Pizzeria Santa Lucia in Santa Margherita Ligure.

Hotels in Portofino

Wij bezochten Portofino met de trein vanuit Genua, maar je kan natuurlijk ook in Portofino of daar vlakbij een hotel zoeken. Hotels in Portofino zijn er in alle prijsklassen, maar de meeste hotels vallen wel in het duurdere segment. Een van de meest betaalbare accommodaties in het centrum van Portofino is Clara’s House, een appartement met twee slaapkamers en uitzicht op zee. Ook Hotel Piccolo Portofino is betaalbaar. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een hotel in Santa Margherita Ligure, waar de prijzen wat gunstiger zijn.

Naast Portofino is er nog veel meer moois te ontdekken in deze regio. Dit zijn de mooiste plekken in Noord-Italië volgens reisblogger Kim.

* Prijzen kunnen wijzigen.

Autohuur Italië

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.