Home EuropaPolenKrakau Een bezoek aan zoutmijn Wieliczka bij Krakau

Een bezoek aan zoutmijn Wieliczka bij Krakau

by Annemarie
zoutmijn Wieliczka bij Krakau

Vijftien kilometer buiten Krakau ligt zoutmijn Wieliczka, een van de oudste zoutmijnen ter wereld. De ondergrondse gangen in de mijn hebben een totale lengte van 300 kilometer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers de mijn als opslagruimte. De mijn is zo’n 700 jaar in gebruik geweest, maar sinds 1992 wordt er geen zout meer gewonnen in de mijn. Nu komen de inkomsten uit het toerisme. De mijn staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt elk jaar door zo’n miljoen (!) mensen bezocht.

zoutmijn Wieliczka

Tour door zoutmijn Wieliczka

De tour door de mijn – altijd onder begeleiding van een gids – begint met het afdalen van 380 traptreden. Tijdens de rest van de tour volgen er nog meer traptreden, verder naar beneden. De rondleiding door de mijn gaat door ondergrondse tunnels, langs verschillende grote ruimtes, een kapel, zoutsculpturen en ondergrondse meren. Naast de zoutsculpturen worden er ook wat situaties in de mijn geïllustreerd met poppen.

zoutmijn Wieliczka

zoutmijn Wieliczka

Zoutsculptuur van prinses Kinga

De gids vertelt onderweg over de geschiedenis van de mijn, en het werken en leven in de mijn. Naast mijnwerkers werkten er ook paarden in de mijn, om zware vrachten te verslepen. De paarden hadden stallen in de mijn en werden goed verzorgd, maar daglicht zagen ze nooit. Het laatste werkpaard verliet de mijn pas in 2002 (!).

zoutmijn Wieliczka

De paarden (niet echt) aan het werk in de mijn

Er zijn verschillende tours door de mijn. De meest geboekte is de ca. twee uur durende Tourist Route. Maar als je iets anders wilt dan de standaard tour, kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld de Miners’ Route, waarbij je in werkkleding en met gereedschap, in de huid van de mijnwerkers kruipt.

Kapel van St. Kinga en zoutmeren

Het hoogtepunt van de tour is de indrukwekkende Kapel van St. Kinga, ter ere van prinses Kinga. Volgens de overlevering was het de Hongaarse prinses die Polen zout schonk, toen zij met een Poolse prins trouwde. Ze gooide voor haar vertrek uit haar geboorteland haar ring in een zoutmijn in Hongarije. De ring werd echter teruggevonden in Wieliczka: het zout was haar vanuit Hongarije gevolgd naar Polen. De kapel is een gigantische ruimte ca. 100 meter onder de grond, met religieuze sculpturen, een altaar en grote kroonluchters, allemaal gemaakt van zout. Ook de vloer is het bekijken waard. De akoestiek in de kapel is perfect en daarom treden er wel eens artiesten op. Ben je op zoek naar een bijzondere trouwlocatie? Look no further, want het kan hier!

zoutmijn Wieliczka

Aan het einde van de rondleiding gaan bij een ondergronds meer de lichten uit voor en geluid- en lichtshow.

zoutmijn Wieliczka

Een van de ondergrondse meren

Eten in de mijn

Wij eindigden onze tour met een diner in een van de grote zalen van de zoutmijn, compleet met een Poolse fanfare-band. Erg leuk… voor even, want de muziek was zo hard dat je elkaar niet kon verstaan. Na een paar nummers hield de band het voor gezien. Het eten in de mijn was een bijzondere ervaring vanwege de locatie, maar eerlijk? Ik heb wel eens lekkerder gegeten.

Mijnwerkerslift

Na ons diner was het tijd om weer naar boven te gaan. De mijnwerkersliften die je weer naar boven brengen zijn niet groot en worden redelijk vol gepropt, en ze zijn niet verlicht. Als de liften omhoog gaan zie je echt even geen hand voor ogen. Wij vonden het wel grappig, al was het alleen maar vanwege de zenuwachtige lachjes en gilletjes onderweg van de mensen om ons heen, of van de lift boven ons. Maar als je last hebt van claustrofobie of bang bent in het donker, dan zijn deze mijnwerkersliften geen pretje. Gelukkig duurt het niet lang. 😊

zoutmijn Wieliczka

Zoutmijn Wieliczka praktisch

Adres van de mijn: Daniłowicza 10, 32-020 Wieliczka
Openingstijden voor de Tourist Route: van april t/m oktober van 7:30 – 18:30 uur. Van november t/m maart van 8:00 – 17:00 uur.
– De populairste tocht door zoutmijn Wieliczka – de Tourist Route – is ongeveer 3 kilometer lang en duurt ongeveer twee uur.
– De tours zijn altijd onder begeleiding van een gids. Er zijn geen Nederlandssprekende gidsen, maar wel Engels, Duits, Spaans of Frans.
– Het is aan te raden om van tevoren kaartjes te reserveren, om lang wachten bij de kassa te voorkomen. Je kunt je toegangskaartjes bijvoorbeeld via Get Your Guide reserveren.
– De toegang voor kinderen jonger dan 4 jaar is gratis.
– Er zijn nogal veel trappen, dus kinderwagens zijn niet handig.
– Als je foto’s wilt maken in de mijn moet je voor een paar euro een badge kopen, die je zichtbaar op je kleding moet dragen.
– Neem een jas of trui mee, want de temperatuur onder de grond ligt tussen de 14 en 16 graden.
– Honden mogen niet mee de mijn in.

Lees ook mijn andere blogs over Krakau!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.