Home Europa 9x zien en doen in Krakau en omgeving

9x zien en doen in Krakau en omgeving

by Annemarie
doen in Krakau

In mei 2018 mocht ik als aanhang mee op een vierdaagse businesstrip naar Krakau. Daar zei ik natuurlijk geen ‘nee’ tegen! Ik was nog nooit in Polen geweest, en de stad Krakau verraste me. Het is een van de weinige Poolse steden die ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door is gekomen, waardoor historische bezienswaardigheden bewaard zijn gebleven. De oude binnenstad is prachtig, met veel kerken, gezellige pleinen en gekleurde huizen. Ook in de omgeving van Krakau is veel te zien. In de zomer van 2021 bezocht ik Krakau opnieuw, tijdens een roadtrip door Polen met het hele gezin. Dit zijn mijn tips voor wat je kunt doen in Krakau en omgeving.

1. De historische binnenstad: Stare Miasto

doen in Krakau

Grote Markt met de Mariakerk en links de Lakenhal

Krakau wordt wel het ‘Florence van Polen’ genoemd en de oude binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Grote Markt (Rynek Główny) is het centrale plein van Krakau. Het plein is een van de grootste middeleeuwse pleinen ter wereld. Midden op het plein staat de Lakenhal – de Sukiennice – waar je ambachtelijke producten en souvenirs kunt kopen. Aan de ene kant van de Lakenhal staat de 70 meter hoge Raadhuistoren. Aan de andere kant kun je de imposante gotische Mariakerk met de twee ongelijke torens niet missen. Op dit deel van het plein staat ook het standbeeld voor de Poolse dichter Adam Mickiewicz en de Sint-Adalbertkerk uit de 11e eeuw. Dit kerkje is dus ouder dan het plein waar het op staat.

doen in Krakau

Kunstwerk Eros Bendato van de Poolse kunstenaar Igor Mitoraj, aan de voet van de Raadhuistoren

De Grote Markt wordt omgeven door gezellige restaurants en terrassen, dus ga daar vooral een drankje doen en geniet van het uitzicht op het altijd bedrijvige plein. Als je vanaf de Grote Markt richting de Wawelburcht loopt, kom je langs de barokke Sint-Petrus-en-Pauluskerk (17e eeuw) en de romaanse Sint-Andreaskerk (11e eeuw).

2. Het kasteel en de kathedraal van Wawel


Vlak naast rivier de Wisla ligt de heuvel Wawel. Op deze heuvel staat een aantal historische gebouwen, waarvan het Wawelkasteel en de Wawelkathedraal de bekendste zijn. Het is ook de plek waar vroeger – volgens de overlevering – in een grot onder de heuvel de draak Smok Wawelski leefde. Deze draak terroriseerde de bevolking, totdat hij werd verslagen door de heldhaftige schoenmaker Skuba. De draak zie je nog steeds overal terug in de stad en de drakengrot kun je bezoeken. Wij zagen het kasteel alleen van de buitenkant, met een gids. Je kunt ook van tevoren een audiotour boeken, zodat je alles hoort over de geschiedenis van de Wawelheuvel en het kasteel. Entreekaartjes voor toegang tot het kasteel zijn daarbij niet inbegrepen.

doen in Krakau

De kathedraal

De kathedraal (14e eeuw), op de binnenplaats van het kasteel, bekeken we ook van binnen en we beklommen een van de torens voor een mooi uitzicht over de stad. De top van de toren bereik je via hele smalle trappetjes naar boven. Pas op dat je je hoofd niet stoot aan een van de houten balken. Helemaal bovenin hangt de grote bronzen Sigismund-klok uit 1520, die zo zwaar is dat deze (bij speciale gelegenheden) door 12 personen moet worden geluid. In de crypte van de kathedraal staan de tombes van Poolse koningen, staatslieden, dichters en nationale helden. De kathedraal is gratis te bezoeken, maar voor de crypte met de tombes en het beklimmen van de toren met de Sigismund-klok moet je wel toegang betalen.

doen in Krakau

Tijdelijke tentoonstellingen in het Wawel Museum

Toen we Krakau bezochten in juli 2021 was er in het Wawel Museum de tentoonstelling ‘All the King’s Tapestries: Homecomings 2021–1961–1921‘ te zien, met alle wandtapijten uit de collectie van Sigismund II Augustus (1520-1572). Veel van deze wandtapijten werden speciaal ontworpen ter decoratie van het Wawel-kasteel, en werden gemaakt in Brusselse ateliers. Deze geweven wandkleden werden vaak gemaakt door meerdere mensen tegelijk. Het duurde soms jaren voordat een groot kleed af was. De tapijten zijn zeer gedetailleerd, met Bijbelse taferelen zoals het verhaal van de Ark van Noach, en afbeeldingen van fantasiedieren.

Wawel Museum

De tentoonstelling heet ‘homecomings’, omdat de wandtapijten twee keer teruggekeerd zijn naar Polen na een verblijf in het buitenland. In het begin van WO II werd de kostbare verzameling tapijten van het Wawel-kasteel, via een ingewikkelde route door een Europa in oorlog, naar Canada verhuisd om ze uit handen van de nazi’s te houden. In 1961 kwamen de tapijten weer terug naar Polen. De wandtapijten waren ook in 1921 al een keer teruggekomen, na de ondertekening van een vredesverdrag met Rusland. De tijdelijke tentoonstelling is nog te zien t/m oktober 2021. Voor kinderen is er een simpele speurtocht door de tentoonstelling.

>> Kijk hier voor leuke hotels in Krakau. <<

3. Bezoek aan zoutmijn Wieliczka, net buiten Krakau


Vijftien kilometer buiten Krakau ligt zoutmijn Wieliczka, een van de oudste zoutmijnen ter wereld. De ondergrondse gangen in de mijn hebben een totale lengte van 300 kilometer. De tour door de mijn – altijd onder begeleiding van een gids – begint met het afdalen van 350 traptreden. Later in de tour volgen nog meer traptreden, verder naar beneden. Maar wees gerust: terug naar boven ga je met een lift. De tour gaat door ondergrondse tunnels en langs zoutsculpturen en ondergrondse meren. Hoogtepunt van de tour is de indrukwekkende Kapel van St. Kinga, met sculpturen, een altaar en kroonluchters, allemaal van zout. Wij eindigden onze tour met een diner in een van de zalen van de zoutmijn, compleet met een Poolse fanfare-band. Neem als je de zoutmijn gaat bezoeken een warme trui of jas mee, want de temperatuur onder de grond ligt altijd tussen de 14 en 16 graden. Meer weten? Lees dan ook mijn blog over zoutmijn Wieliczka!
Adres: Daniłowicza 10, 32-020 Wieliczka

4. Een tour met een gids door Krakau

doen in Krakau

De Sint-Petrus-en-Pauluskerk tijdens de wandeltour door de old town

In Krakau kun je verschillende tours doen door de stad, langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Wij deden een wandeltour langs Krakau’s highlights, voornamelijk door de oude stad. De tour begon bij het Wawel-kasteel, we bezochten de Wawel-kathedraal en wandelden vervolgens door een park langs enkele universiteitsgebouwen en andere historische gebouwen naar de Grote Markt en de Mariakerk. We kregen allemaal een ‘oortje’ in en een zendertje mee, zodat we alles wat de (Engelstalige) gids vertelde goed konden volgen. Je kunt ook kiezen voor een tour op een segway, of in een soort elektrisch golfkarretje, of een fietstour onder begeleiding van een gids, bijvoorbeeld met Baja Bikes. Daarnaast zijn er Free Walking Tours door de stad. Hiervoor hoef je niet vooraf te reserveren, je moet alleen zorgen dat je op tijd op een bepaalde plek bent. Na afloop betaal je een vrijwillige bijdrage aan de gids; je bepaalt dus zelf hoeveel je er voor over hebt. Er zijn meerdere aanbieders van deze gratis tours, bijvoorbeeld Free Walkative Tour en Cracow Free Tours.

Barbakan

Het Barbakan van Krakau

Toen we Krakau in de zomer van 2021 bezochten, deden we weer een wandeltocht met een gids door de stad. Gids Jola nam ons mee naar de wandkledententoonstelling in het Wawel-museum, de oude stad en naar het Czartoryski Museum.

5. Bezoek de communistische wijk Nowa Huta

doen in Krakau
Nowa Huta ligt aan de oostkant van Krakau en betekent ‘nieuwe staalfabriek’. Deze grote arbeiderswijk werd in 1949 volgens communistische richtlijnen als modelstad gebouwd voor ca. 100.000 mensen. Vlak naast de wijk volgde een paar jaar later de bouw van de Vladimir Lenin-staalfabriek, de grootste van Polen. Na de val van het communisme werden sommige straatnamen gewijzigd en een standbeeld van Lenin verwijderd, maar de Sovjet-architectuur kun je nog steeds bekijken. Wil je nog meer proeven van het communistische Krakau…letterlijk? Ga dan naar een van de ‘Milk Bars’ van Krakau. Dit zijn eenvoudige cafetaria’s waar je terug in de tijd lijkt te gaan en voor heel weinig zloty’s een goed, traditioneel Pools gerecht kunt eten. In Nowa Huta kun je dit bijvoorbeeld doen bij Bar Mleczny Centrum, bij het Plac Centralny im. Ronalda Reagana (het centrale plein van de wijk). Je kunt Nowa Huta op eigen houtje verkennen, met een gids of helemaal in stijl, in oude trabantjes en andere oldtimers, bijvoorbeeld met Crazy Guides. Vanuit het centrum van Krakau rijden trams 4 en 10 naar Nowa Huta.

6. Wandel door de Joodse wijk Kazimierz

doen in Krakau
Tijdens een korte tour wandelden we met een gids door de Joodse wijk Kazimierz, met oude huizen, smalle straatjes en synagogen. Vroeger was dit een onafhankelijke stad, maar in 1791 werd Kazimierz een wijk van Krakau. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Joodse inwoners van de wijk gedwongen om te verhuizen naar het Joodse getto Podgórze. De meesten van hen overleefden de oorlog niet. Na de oorlog raakte de wijk in verval, maar dankzij de opnamen voor de film Schindler’s List van Steven Spielberg in 1993 stond de wijk opeens wereldwijd in de belangstelling. Kazimierz werd opgeknapt en nu is het een trendy wijk, met veel hippe cafés en terrassen, leuke restaurants en kunstgalerijen. Leuke plekken in de wijk zijn het plein Plac Nowy en de brede straat (bijna een pleintje) Szeroka.

7. Rust en verkoeling in stadspark Planty

doen in Krakau
Het oude centrum van Krakau wordt omringd door Planty Park, een smal stadspark met een lengte van 4 kilometer. Het park werd aangelegd tussen 1822 en 1830, op de plek waar voorheen de stadswallen stonden. Langs de wandelpaden staan veel bankjes, standbeelden, fonteinen en er zijn een paar speeltuintjes. Op warme dagen is dit schaduwrijke park een goede plek om verkoeling te zoeken, en dat doen veel locals dan ook. Het Wawel-kasteel grenst aan Planty Park, en ook de middeleeuwse verdedigingspoort Barbakan ligt in het park.

8. Bezoek het Czartoryski Museum

doen in Krakau
Het Princes Czartoryski Museum is gevestigd in een gerenoveerd paleis niet ver van het centrale plein Rynek Główny. In 1801 startte prinses Izabela Czartoryska met een verzameling nationale schatten, die ze tentoonstelde. In de Tweede Wereldoorlog ging een deel van de collectie verloren. Na de oorlog werd het museum onderdeel van het National Museum in Krakau. De collectie van het Czartoryski Museum is heel gevarieerd: van meesterwerken van bekende schilders en beeldhouwwerken tot gebruiksvoorwerpen, sieraden en militaire kostuums en wapens.

De Dame met de Hermelijn

‘De dame met de hermelijn’ van Leonardo da Vinci

Bekende kunstwerken die je er kunt zien zijn het ‘Landschap met de barmhartige Samaritaan’ van Rembrandt en ‘De dame met de hermelijn’ van Leonardo da Vinci. De laatste is dé grote publiekstrekker van het museum. Doordat de verzameling kunstwerken zo gevarieerd is, vonden ook onze kinderen het interessant. Je kan van tevoren online een toegangskaartje voor het museum kopen, zodat je een eventuele rij voor de kassa kunt overslaan.

9. Auschwitz

doen in Krakau
Op anderhalf uur rijden van Krakau liggen de voormalige concentratiekampen van Auschwitz (Oświęcim). Wij bezochten Auschwitz I en vernietigingskamp Auschwitz II-Birkenau. In de Tweede Wereldoorlog werden ongeveer 1,3 miljoen mensen naar Auschwitz gedeporteerd, en ca. 1,1 miljoen mensen overleefden dat niet. Een gids leidde ons rond en vertelde over het leven in de kampen. We bezochten de barakken, zagen veel foto’s, wandelden langs de beruchte spoorlijn waarover de slachtoffers naar de kampen vervoerd werden en stonden zelfs even in een gaskamer. Een bezoek aan Auschwitz is heel indrukwekkend en blijft nog lang door je hoofd spoken.

Auschwitz

Als je er naartoe wilt kun je het beste van tevoren toegangskaartjes reserveren, zodat je zeker weet dat je naar binnen kunt. Een tour met een gids is aan te raden, omdat je dan zoveel meer te weten komt over de geschiedenis en de verhalen van Auschwitz. Het maakt je bezoek nog indrukwekkender.

Extra tip: ben je langer in Krakau en zou je ook wel wat natuur willen meepakken? Op ca. twee uur rijden vanuit Krakau liggen de bergen van Tatra National Park. Een heerlijke plek om te wandelen!

Overnachten in Krakau

Op onze businesstrip naar Krakau overnachtten we in het Hilton Garden Inn Hotel. Een luxe hotel aan de ‘verkeerde’ kant van de rivier, maar daardoor wel rustig en toch op loopafstand van het oude centrum en de Joodse wijk Kazimierz. Tijdens ons bezoek aan Krakau in de zomer van 2021 met onze kinderen boekten we het ‘Superior Appartement Family’ bij Way2Stay Old Town.

appartement Krakau

Appartement Way2Stay Old Town

Een comfortabel en modern appartement op loopafstand van het centrum en de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau, met een slaapkamer en een slaapbank in de woonkamer. Er was een klein supermarktje naast de ingang beneden, en onze auto konden we ca. 300 meter verderop tegen betaling parkeren op een bewaakte parkeerplaats. Echt een heel fijn appartement! Way2Stay heeft meerdere appartementen in hetzelfde gebouw, dus ook voor grotere of kleinere aantallen personen.

Dit artikel over Krakau werd voor het eerst gepubliceerd in juni 2018, en geactualiseerd en aangevuld in juli 2021. Het artikel bevat affiliate links.

Lees ook mijn blog over lekker eten in Krakau!

Ook leuk om te lezen

9 reacties

Ech Wel 15 september 2021 - 12:00 am

Krakau is een hele fijne stad inderdaad, naar men zegt een van de fraaiste van Centraal-Europa. Bijzonder ook omdat het een van de weinige is die de Tweede Wereldoorlog ongeschonden doorliep. Helaas kunnen we dat niet zeggen van de bewoners. Lopende door Kazimierz en wetende wat er met zijn huiseigenaren is gebeurd, bekruipt je een onaangenaam onderbuikgevoel. Zo ervoeren wj dat tenminste.

Van je lijstje hebben wij alleen 5 en 8 gemist. Dat museum geloof ik voor de rest wel, maar van nummer 5 vind ik het toch wel jammer. Hoewel het regime natuurlijk verschrikkelijk was, kan ik de sovjetarchitectuur van de jaren 50 altijd wel waarderen. We hadden tot dit artikel alleen geen idee!

Antwoord
Annemarie 18 september 2021 - 9:17 am

Wij hadden ook een dubbel gevoel in Kazimierz. Het is een bruisende wijk met al die hippe cafés en restaurantjes, maar je bent je ook bewust van wat er in het verleden gebeurd is. Ik denk dat maar weinig toeristen de wijk Nowa Huta bezoeken. Er zijn geen grote bezienswaardigheden, het gaat meer om de echte Oostbloksfeer die er hangt. Het is weer een heel ander stukje Krakau!

Antwoord
Marcella Molenaar 5 juli 2018 - 12:02 pm

Wat lijkt me dit een mooie intrigerende stad. Ik wil Krakau graag ontdekken!

Antwoord
Annemarie 5 juli 2018 - 8:10 pm

Zeker gaan doen, ik vond het een erg leuke stad en er is veel te zien!

Antwoord
Nicolien 30 juli 2021 - 12:34 pm

Hoi Annemarie,

Wat een leuke blog over Krakau. Ik ben benieuwd wij gaan in oktober. Ook een bezoek aan Auschwitz staat op de planning. Weet jij toevallig of je na de rondleiding met gids ook nog zelfstandig rond mag lopen?
Ik ga nu snel je andere blogs lezen!

Antwoord
Annemarie 31 juli 2021 - 10:10 am

Hoi Nicolien,
Dank je! Dat zal geen probleem zijn, want je kunt Auschwitz ook zonder gids bezoeken. Maar ga ook zeker (eerst) met een gids, want dan hoor je zoveel meer!

Antwoord
Pedro 9 juli 2023 - 8:02 am

Auschwitz bezoeken doe je best met een nederlandse gids,zowel ik als mijn zoon als mijn broer, alle 3 op een ander tydstip geweest,hebben gebruik gemaakt vd diensten van Robin Rook. Google maar es, echt een aanrader.

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 16 juni 2018 - 5:46 pm

Ik ben heel erg benieuwd naar Krakau, het lijkt mij echt een mooie stad. Auswitchz llijkt mij heel indrukwekkend en zou ik dan ook echt graag willen bezoeken. Voor nu staat het nog niet op de planning, maar in de toekomst komen we er vast wel!

Antwoord
Annemarie 17 juni 2018 - 12:10 pm

Krakau is erg mooi, echt een aanrader voor een stedentrip! En Auschwitz is zo indrukwekkend…

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.