Home EuropaPolen Vechtende geiten en andere bezienswaardigheden in Poznań

Vechtende geiten en andere bezienswaardigheden in Poznań

by Annemarie
bezienswaardigheden in Poznań

Onze vakantie in Polen in de zomer van 2021 sloten we af in Poznań. Wat een leuke en mooie stad! We sliepen in een fijn appartement vlakbij het centrum en verkenden drie (of eigenlijk twee, vanwege een uitstapje buiten de stad) dagen deze stad aan rivier de Warta. We hebben nog lang niet alles gezien, dus we moeten nog een keer terug en daar heb ik nu al zin in. Van de kleurrijke Oude Markt en mooie kerken tot vechtende geiten: dit zijn de niet te missen bezienswaardigheden in Poznań.

Stary Rynek

Stary Rynek in Poznan
Als je iets moet zien in Poznań, dan is het de Oude Markt: Stary Rynek. Er is op dit grote plein heel veel te zien: het stadhuis, kleurrijke koopmanshuizen en fonteinen. De markt werd in 1253 aangelegd en is na de marktpleinen van Krakau en Wroclaw de op twee na grootste van Polen. In de Tweede Wereldoorlog werd de Oude Markt vrijwel helemaal verwoest, maar na de oorlog werd alles weer opgebouwd. Op Stary Rynek staan maar liefst vijf fonteinen: de Proserpinafontein, de Neptunusfontein, de Apollofontein, de Marsfontein en de Bamberkafontein. Vier daarvan vind je op de vier hoeken van het grote plein.

Stary Rynek

Naast het stadhuis staat een rij smalle koopmanshuizen in allerlei kleuren. In de middeleeuwen werden hier handelswaren verkocht vanuit kraampjes, maar in de 16e eeuw werden de kraampjes vervangen door huizen met arcades. Op de begane grond en onder de arcades vind je nu veel souvenirwinkeltjes.

Een regenlucht boven Poznan

Handig om te weten: op Stary Rynek nr. 59/60 vind je het Tourist Information Center, waar ze je alles kunnen vertellen over de bezienswaardigheden in Poznań.

De vechtende geiten van het stadhuis

stadhuis van Poznań
Het in Renaissancestijl gebouwde stadhuis (ca. 1550-1560) met de 61 meter hoge toren is dé blikvanger van de Oude Markt en een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Poznań. Het is een prachtig gebouw met een mooie gevel met overdekte galerijen, torens, een klok en… vechtende geiten. Of eigenlijk bokjes. Elke middag klokslag 12 uur kun je deze mechanische geiten in actie zien. Ze worden aangekondigd door een trompettist op het dak van het stadhuis. Daarna gaan de deurtjes bij het middelste torentje boven de klok open en komen de geiten tevoorschijn. Ze geven elkaar 12 kopstoten en verdwijnen dan weer achter de deurtjes. Wie er heeft gewonnen blijft onduidelijk, elke keer weer. Het verhaal is dat de twee geiten ontsnapten aan een kok en naar de toren van het stadhuis renden, waar ze met elkaar begonnen te vechten.

bezienswaardigheden in Poznań

Het gevecht in volle gang

Het is best grappig om te zien, maar geen hele spannende happening. En toch stroomt het plein voor het stadhuis elke middag vlak voor 12 uur vol met mensen die dit willen zien. En ja, wij waren er ook. Rond 11:45 zochten we een plekje op een terras recht tegenover het stadhuis, want ook wij wilden het gevecht zien. Het allerleukste vonden we het grote applaus na het gevecht. 😉 Overigens is het Historisch Museum nu gevestigd in het stadhuis.

Minor Basiliek van St. Stanislaus

bezienswaardigheden in Poznań
In een zijstraat vlakbij Stary Rynek staat de Basiliek van St. Stanislaus, ook wel de Jezuïetenkerk of Farakerk genoemd. De kerk werd in de 16e en 17e eeuw gebouwd, met een prachtige, opvallende barokke gevel en een mooi interieur met meerdere altaren en fresco’s. Als je de juiste zijstraat pakt, is de basiliek niet te missen: hij staat namelijk aan het eind van de straat, dus je loopt er zo tegenaan. Kun je meteen wat mooie foto’s van de gevel maken. Deze zijstraat Świętosławska vind je aan de kant van de Oude Markt waar de Apollo-fontein staat.

Jezuitenklooster

Naast de kerk staan de gebouwen van het voormalige Jezuïetenklooster, in dezelfde kleuren als de basiliek.

Zamek Cesarski

bezienswaardigheden in Poznań
Een stukje buiten het oude centrum van Poznań ligt Zamek Cesarski, het keizerlijk paleis. Ondanks de middeleeuwse stijl is het kasteel nog niet zo oud. Het werd tussen 1905 en 1910 gebouwd in opdracht van de Duitse keizer Wilhelm II. Een groot deel van het paleis kun je gratis bezoeken. Wij hebben er een halfuurtje rondgedwaald door verschillende gangen en zalen.

Zamek Cesarski

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was het paleis een tijdje in gebruik als militair hospitaal, tegenwoordig is het een cultureel centrum, met onder meer een bioscoop en een theater. Achter het paleis ligt een klein parkje.
Adres: Święty Marcin 80/82

Mickiewicz Park en Monument 1956

Monument 1956
Vlak naast het keizerlijk paleis ligt het Adam Mickiewicz-park, met een vijver en een fontein. Dit stadspark is een fijne plek om even te relaxen, te picknicken of gewoon voor verkoeling in de zomer. Dankzij de bomen is er veel schaduw. Tussen het park en het Adam Mickiewicz-plein staan twee grote, stalen kruizen, een monument ter nagedachtenis aan de opstand van 1956 tegen het communistische regime.
Adres: Święty Marcin

Zamek Królewski

bezienswaardigheden in Poznań
Zamek Królewski, of het koninklijk kasteel, stamt oorspronkelijk uit 1249. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel op de Przemysłberg grotendeels verwoest, maar werd deels opnieuw opgebouwd. De laatste renovaties vonden nog niet zo lang geleden, en dat is te zien. Wij vonden het een soort ‘nieuwbouwkasteel’ en vonden het daarom niet zo interessant om te bezichtigen… Vanaf de 43 meter hoge toren schijn je een mooi uitzicht over de oude stad te hebben. Maar dat hebben wij dus niet gezien.
Adres: Góra Przemysła 1

Kathedraaleiland

Foto via Pixabay


Op het eiland Ostrów Tumski (Kathedraaleiland) in rivier de Warta vind je nog een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Poznań. Daar staat namelijk de Sint-Petrus-en-Paulusbasiliek, oorspronkelijk uit 968. Het is daarmee de oudste kathedraal van Polen, op het oudste stukje van Poznań. In de 14e en 15e eeuw werd de kerk herbouwd in gotische stijl, en na een brand in 1622 kreeg de kerk ook barokke elementen. In de kerk kun je 12 kapellen, een 16e-eeuws hoogaltaar en de graftombes van Mieszko I en Boleslaw Chrobry bezichtigen. Kathedraaleiland ligt een stukje ten noordoosten van het stadscentrum. Vanaf de Oude Markt loop je er in ongeveer een kwartiertje naartoe.

Vrijheidsfontein

Vrijheidsfontein in Poznan
Op het Vrijheidsplein (Plac Wolności) staat sinds 2012 de 9 meter hoge Vrijheidsfontein. Deze opvallende fontein heeft een geometrisch ontwerp en is gemaakt van glas en staal. Het water loopt langs beide zijden van de fontein, en je kan er tussendoor lopen over een smal houten pad. Op warme dagen is het druk bij de fontein, want in het water er omheen kun je heerlijk pootjebaden. ’s Avonds is de fontein verlicht en verandert hij van kleur.
Adres: plac Wolności 18

Malta-meer en dierentuin

In de zomermaanden is het Malta-meer een populaire plek bij de bewoners van de stad. Dit kunstmatige meer uit 1952 is ruim twee kilometer lang. Je kan er zwemmen en roeien, en rondom het meer is van alles te doen. Zo is er een schaatsbaan, een skihelling (Malta Ski), een speeltuin, een klimpark en een rodelbaan. Vlakbij dit meer ligt de nieuwe dierentuin – Nowe Zoo – van Poznań. Er is ook een oude dierentuin, in het oude centrum, maar daar is niet zo veel meer te zien. We zijn hier zelf niet geweest, maar de Nowe Zoo schijnt zeker de moeite waard te zijn, vooral als je met kinderen bent. Er rijdt een toeristentreintje tussen het Malta-meer en Nowe Zoo, Park Railway Maltanka.
Adres Nowe Zoo: Krańcowa 81

Street art

street art in Poznan

The Thin Wire


In Poznań is mooie street art te vinden en ik had er graag meer van willen zien. We hebben mural ‘The Thin Wire’ gezien (adres Nowowiejskiego 17), een van de bekendste werken in de stad, met een politieke boodschap. Je ziet een vrouw die probeert om de Poolse vlag aan elkaar te naaien, wat symbool staat voor de kloof tussen conservatief en liberaal Polen. Deze mural is gemaakt door Italiaanse straatkunstenaar Maupal.

street art in Poznan

Als we van ons appartement richting Stary Rynek wandelden, zagen we de grote zwart-witte mural Średniowieczny (adres Szewska 13). Maar de allerbekendste mural is de kleurrijke 3D-muurschildering in Śródka (adres Śródka 4). Helaas hebben we ‘m zelf niet gezien.

Croissant Museum

Ook leuk: het Croissant Museum. Je leert hier van alles over de Sint Maarten-croissant, een lokale specialiteit. Deze croissants zijn gevuld met vanille en wit maanzaad. Je mag meehelpen met het bakken van de croissants, en uiteraard mag je er ook eentje proeven! Het Croissant Museum ligt tegenover het stadhuis, maar de ingang is achterom via een binnenplaats.
Adres: Klasztorna Street 23 (bij Stary Rynek)

Winkelen in Poznań

Stary Browar in Poznan

Foto: MOs810, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons


In de straten rondom Stary Rynek vind je veel winkels, waaronder souvenirwinkels. Maar wil je echt serieus shoppen, dan moet je naar Stary Browar. Dit is een groot winkelcentrum gevestigd in de gebouwen van een 19e-eeuwse brouwerij, met bijna 200 winkels, restaurants, cafés, bioscoopzalen, een muziektheater en veel kunst. Stary Browar is alleen al vanwege de architectuur een bezoek waard en hoort daarom ook bij de bezienswaardigheden van Poznań. Het winkelcentrum is 7 dagen per week geopend.
Adres: Półwiejska 42

Restaurants in Poznań

De eerste avond hadden we trek in iets anders dan Pools. We hebben gegeten bij The Mexican in een straatje vlak achter Stary Rynek. Het is een populair en druk restaurant; er stond zelfs een kleine rij toen we er aankwamen. We kregen een leuke tafel buiten, onder een overkapping. Het eten was prima, maar we moesten soms lang wachten. Een kleine waarschuwing: als je als toetje de cheesecake bestelt, worden alle lichten gedimd en komt Zorro himself je nagerecht brengen. Met bijpassend muziekje.
Adres: Kramarska 19

The Mexican

Na drie weken rondreizen door Polen waren we duidelijk aan variatie in eten toe. Want op de tweede avond Poznań aten we bij Indiaas restaurant Mata. De Indiase keuken is namelijk favoriet bij ons. We kregen een tafeltje beneden, in de gewelfde kelder. De kaart is uitgebreid en het eten was erg goed. Het enige minpuntje was het gore toilet. Brrrr.
Adres: Wrocławska 25

Bij Szarlotta Restaurant hebben we heerlijk geluncht op het kleine terras, in een smal straatje met uitzicht op de basiliek. De kaart is vrij beperkt, met Poolse en Europese gerechten, maar het eten was goed en de borden waren mooi opgemaakt.
Adres: Świętosławska 12

Eten met uitzicht op de Farakerk bij Szarlotta Restaurant

De laatste avond aten we bij tapasrestaurant Pika Pika, vlakbij de Oude Markt. Een gezellig restaurantje met een informele, beetje rommelige sfeer. Zoals dat hoort bij een Spaans tapasrestaurant. Grote porties ook en goede wijnen. Pika Pika wordt wel het beste tapasrestaurant van Poznań genoemd.
Adres: Zamkowa 5

Voor cocktailliefhebbers is Dram Bar een aanrader, op de hoek van Stary Rynek en een zijstraatje. Op de kaart staan originele cocktails, sandwiches en ‘bowls’ en ’s avonds is er vaak live muziek.
Adres: Stary Rynek 92

Overnachten in Poznań

Voor onze drie nachten in Poznań hadden we een appartement geboekt bij Homely Place Apartments Poznania. Een mooi, modern ingericht appartement met balkon, en net buiten het oude centrum. Naar Stary Rynek was het een paar minuutjes lopen. Je kan van tevoren een parkeerplaats reserveren in de parkeergarage, en anders is er ook een bewaakte parkeerplaats vlak in de buurt. Via Homely Place Apartments kun je verschillende appartementen huren in hetzelfde, vrij nieuwe gebouw.

appartement in Poznan

Meer hotels en appartement in Poznan vind je via deze link.

Wist je trouwens dat het vanaf Utrecht maar iets meer dan 8 uur rijden is naar Poznań? Dus heel goed te doen met de auto!

Misschien ook interessant om te lezen:
– 9x Zien & doen in Krakau en omgeving
– Doen in Zakopane en het Poolse Tatragebergte
– Dwalen door de tunnels van de Międzyrzecz-bunkers in Polen

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Janet 25 augustus 2022 - 12:54 pm

Wat een mooie stad zeg. Ik bezocht in Polen alleen nog maar Gdansk, en dat smaakte zeker naar meer. Ik houd van die knusse kleurrijke huisjes, zo mooi om te zien. Het paleis ziet er ook prachtig uit.

Antwoord
Annemarie 25 augustus 2022 - 4:12 pm

Ik vind de Poolse steden echt prachtig. Krakau blijft mijn favoriet, maar het scheelt niet veel met Poznań. In Gdansk ben ik nog niet geweest, staat nog op m’n lijstje!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.