Home Europa Op ontdekkingsreis in Parque das Nações in Lissabon

Op ontdekkingsreis in Parque das Nações in Lissabon

by Annemarie
Parque das Nações in Lissabon

Wil je eens een andere kant van Lissabon zien? Ga dan naar Parque das Nações, een moderne wijk in het oosten van Lissabon, aan de oever van rivier de Taag. De wijk werd ter gelegenheid van de Expo 98 gebouwd, de wereldtentoonstelling die in 1998 plaatsvond in de Portugese hoofdstad. Expo 98 stond in het teken van de oceanen en 500 jaar aan Portugese ontdekkingsreizen. Vandaar dat veel gebouwen in de wijk naar de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama zijn vernoemd.

Ik bezocht Parque das Nações (‘Park der Naties’) toen ik in de herfstvakantie met mijn dochter een paar dagen in Lissabon was. Vanuit het centrum pakten we de metro (rode lijn) naar Gare do Oriente, een van de grootste stations van Lissabon, met een bijzondere architectuur. Moderne architectuur zie je overal terug in dit stadsdeel. Bijna alles werd immers gebouwd voor de Expo van 1998. Na de Expo kregen sommige gebouwen een andere functie. Zo werd de hoofdingang van de Expo omgebouwd tot een winkelcentrum. In Parque das Nações vind je nu veel kantoren, moderne appartementen, winkels, parken en veel restaurants, van hip & trendy tot de bekende fastfoodketens. Je mist er misschien de warme sfeer van het centrum van Lissabon – er zijn geen knusse, smalle straatjes of ouderwetse gele trams – maar in deze wijk is ook veel te doen!

Parque das Nações in Lissabon

Kunst in Gare do Oriente

Kabelbaan

Vanaf het station wandelden we naar de Telecabine Lisboa, de kabelbaan boven de oever van de Taag. Onderweg regende het even, maar toen we bij de kabelbaan waren werd de lucht gelukkig weer een beetje blauw. Bij het kabelbaanstation bij de Jardins de Aqua kochten we twee kaartjes voor een enkeltje naar het andere station bij de Vasco da Gama-toren, maar je kunt ook een retourtje kopen. Het ritje met de kabelbaan duurt ongeveer tien minuten. Vanaf een hoogte van ca. 30 meter zie je onder meer het Oceanarium en de lange Vasco da Gama-brug over de Taag.
Parque das Nações in Lissabon

Torre Vasco da Gama

We verlieten de kabelbaan bij het andere station, bij de Vasco da Gama-toren. Ook deze toren werd voor de Expo 98 gebouwd. De toren is 145 meter hoog, en van de zijkant gezien heeft de toren het profiel van een opgebold zeil. In 2012 werd de toren verbouwd en sindsdien is het Myriad Hotel erin gevestigd. Vanaf de 23ste verdieping van dit hotel heb je een prachtig uitzicht over de Taag.

Parque das Nações in Lissabon

De Torre Vasco da Gama vanuit de kabelbaan

Ponte Vasco da Gama

Vanaf het kabelbaanstation bij de Torre Vasco da Gama heb je niet alleen een mooi uitzicht over de rivier, maar ook op de brug er overheen: de 17 kilometer lange Ponte Vasco da Gama. Het is de op een na langste brug van Europa. De bouw van de brug begon in 1995 en hij werd geopend in 1998 voor…. juist, de Expo natuurlijk! De brug verbindt dit deel van Lissabon met de plaats Montijo aan de zuidoever van de Taag. Als je over de brug richting Lissabon rijdt moet je tol betalen, maar van Lissabon naar Montijo is het gebruik van de brug gratis.

Parque das Nações in Lissabon

Oceanário de Lisboa

Het Oceanário de Lisboa is een van de grootste aquariums van Europa. Het gebouw doet (met een beetje fantasie) denken aan een vliegdekschip en het ligt op een pier in rivier de Taag. In de grote watertank in het midden van het gebouw zwemt van alles rond, van roggen en barracuda’s tot haaien. Er zijn vier themagebieden, waaronder de Stille Oceaan en de Zuidelijke IJszee. Naast vissen (duh) zijn er in het aquarium ook onder meer kwallen, inktvissen, zeepaardjes, pinguïns en zeeotters te zien. Het Oceanário is geopend vanaf 10 uur ’s ochtends. Geen zin om in de rij te staan bij de kassa? Klik dan hier en koop je kaartjes van tevoren online.

Parque das Nações in Lissabon

Deze otters zijn te zien in het Oceanário – Foto: Cuyahoga, via Pixabay

Wetenschapsmuseum

We zijn er zelf niet naar binnen geweest, maar het wetenschapsmuseum in Pavilhão do Conhecimento schijnt een aanrader te zijn als je Lissabon met kinderen bezoekt. En helemaal op een regenachtige dag. Kinderen kunnen er zelf experimenteren en dingen uitproberen. Ze ontdekken er van alles over onder meer licht, de zintuigen, optische illusies en elektriciteit. Een museum dat leuk en leerzaam tegelijk is, dus.

Winkelcentrum Vasco da Gama

Wij eindigden onze ontdekkingstocht door deze wijk in winkelcentrum Vasco da Gama, tegenover het station. Mijn dochter is nu namelijk op een leeftijd dat ze liever gaat shoppen, dan vissen gaat kijken in een aquarium. 😉 De architectuur van het winkelcentrum is hypermodern, en je vindt er alle winkels van de bekende merken, en veel eet- en drinkgelegenheden waaronder fastfoodrestaurants. Nadat we uitgeshopt waren, hoefden we alleen nog maar een plein over te steken naar het metrostation Oriente.

Parque das Nações in Lissabon

Parque das Nações in Lissabon

Andere bezienswaardigheden in Parque das Nações in Lissabon

Vlakbij het winkelcentrum staat het Pavilhão Atlântico, ook wel de Altice Arena genoemd, het stadion waar veel grote concerten en sportwedstrijden plaatsvinden. Tijdens de Expo 98 heette de arena ‘Pavilion of Utopia’. Naast de arena, tussen het winkelcentrum en de rivier, staan de vlaggen van alle landen die deelnamen aan de Expo 98. En je kunt ook nog de mascotte van de Expo tegenkomen: Gil, vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Gil Eanes.

Parque das Nações in Lissabon

Parque das Nações in Lissabon

Mijn dochter en Gil

Heb jij de wijk Parque das Nações in Lissabon al eens bezocht?

Lees ook mijn andere blogs over Lissabon!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.