Vorig jaar ging ik in de herfstvakantie met mijn dochter (toen 11) naar Barcelona. In drie dagen verkenden we samen de stad: we deden een fietstour door Barcelona, we gingen naar pretpark Tibidabo en we bezochten natuurlijk de beroemde Sagrada Familia. En we zagen nog meer van Gaudí, namelijk het door hem ontworpen Park Güell. Dankzij de vele kleurrijke mozaïeken en de speelse architectuur spreekt dit stadspark kinderen ook aan.
Park Güell is een groot stadspark op een heuvel in de wijk Gràcia. Toen architect Antoni Gaudí in 1900 in opdracht van de rijke ondernemer Eusebi Güell begon met het ontwerp van het park, was de bedoeling dat het een soort tuindorp zou worden, waar mensen konden wonen. Het idee van deze groene woonwijk sloeg niet erg aan en er werden uiteindelijk maar twee huizen gebouwd. In een van deze huizen ging Gaudí zelf wonen. Bij het ontwerp liet Gaudí zich inspireren door de natuur. Het grootste deel van het park is gratis toegankelijk, maar voor het deel met de bekendste kunstwerken van Gaudí – zoals de trap met de mozaïeken salamander – moet je entree betalen. Mijn dochter en ik verkenden met name het betaalde deel van Park Güell.
De highlights van het park
Wij kwamen binnen aan de oostkant van het betaalde deel van het park en wandelden eerst langs de portico, een galerij met schuine pilaren. Via de portico kwamen we bij de Hypostyle-zaal terecht. Deze ruimte, met 86 grote pilaren en een plafond met kleurige mozaïeken, was oorspronkelijk bedoeld als overdekte marktplaats voor de woonwijk (die er dus nooit is gekomen). De pilaren van de Hypostyle-zaal staan er overigens niet alleen voor de sier, er zitten pijpen in de pilaren waarmee regenwater van het plein erboven wordt afgevoerd. Dit water wordt opgevangen in een reservoir onder de grond, en wordt onder meer gebruikt voor het water in de fonteinen.
Bovenop de Hypostyle-zaal ligt een groot plein, omringd met een mozaïeken bank met golvende rugleuning. Vanaf dit hoger gelegen plein – Plaça de la Natura – heb je een mooi uitzicht over de stad (zie foto bovenaan deze blog)*. Vanaf de Hypostyle-zaal lopen dubbele trappen naar beneden. In het midden, tussen deze twee trappen in, staat de bekende mozaïeken salamander (ook wel draak genoemd). Onderaan de trap staan twee huisjes die een beetje doen denken aan het snoephuisje uit Hans & Grietje, met mozaïeken daken en torentjes. Vroeger waren dit de portiersloge en de portierswoning, tegenwoordig horen de huisjes bij het Historisch Museum van Barcelona. Deze plek aan de zuidkant van het park is de hoofdingang.
Druk, druk, druk
Park Güell mag je eigenlijk niet missen tijdens een stedentrip naar Barcelona. Het is een van Gaudí’s meesterwerken. Maar een bezoek aan dit supertoeristische park is ook stressvol voor mensen – zoals ik – die mooie foto’s willen nemen zonder andere mensen op de foto. Want dat is daar gewoon onmogelijk! Overal lopen mensen. En als je het mij vraagt, lopen ze gewoon allemaal vreselijk in de weg. Als iedereen nou gewoon snel wat foto’s zou nemen… Maar nee, met die beroemde mozaïeken salamander moet je natuurlijk een selfie maken. Of twee. En je vrienden en familie ook. Eerst allemaal alleen, en daarna ook nog even met z’n allen. Zucht.
Het gratis deel van Park Güell
Zoals al gezegd is het grootste deel van Park Güell gratis toegankelijk. In dit deel van het park ligt Casa Museu Gaudí, het voormalige woonhuis van Gaudí. Het werd niet ontworpen door Gaudí zelf, maar door zijn goede vriend en assistent Francesc d’Assís Berenguer i Mestres. Gaudí woonde er van 1906 tot 1925. Nu is het een museum waarvoor je toegang moet betalen. Verder vind je in dit deel dennenbossen, palmbomen en door Gaudí ontworpen viaducten. Vanaf dit gedeelte van het park heb je ook een prachtig uitzicht over Barcelona, en over een deel van het betaalde, monumentale deel van Park Güell. Bezoek je Park Güell met kinderen? Er is hier ook een speeltuin!
Memorabel bezoek
Ons bezoek aan Park Güell was een soort van memorabel. Het zat er al een paar weken aan te komen, maar precies toen wij het park binnen liepen werd de Catalaanse onafhankelijkheid uitgeroepen door de Catalaanse leider Carles Puigdemont. Buiten wat vuurwerkknallen en getoeter in de omliggende straten, merkten we er weinig van. Eerder die dag waren we tijdens een fietstocht door de stad wel een demonstratie tegengekomen van voor- en tegenstanders. Ik schreef hier al eerder een blog over, want het was best bijzonder om in die periode in Barcelona te zijn.
Park Güell met kinderen praktisch
– Toegangskaartjes moet je van tevoren online reserveren. Dat kan bijvoorbeeld via Get your Guide. Je kunt kiezen voor alleen toegang tot het betaalde deel, of toegang met rondleiding met een gids.
– Voor een standaard toegangskaartje betaal je (online) € 10,- p.p. Voor kinderen van 7 tot 12 jaar betaal je € 7,-*. Kinderen t/m 6 jaar mogen gratis naar binnen.
– Let goed op de aangegeven tijd op je entreeticket. Je mag maximaal een halfuur later zijn dan de genoemde tijd op je kaartje.
– Je kunt je kaartje ook bij het park zelf kopen, maar dit is iets duurder en je moet maar afwachten of er plek is. Per uur worden er maximaal 1400 mensen toegelaten tot het betaalde deel van het park.
– In de zomer is het park geopend van 8:00 – 21:30 uur. In de wintermaanden is het park open van 8:30 – 18:15 uur.
– Hoe kom je er? Met de groene metrolijn L3, halte Lesseps of halte Vallcarca + ca. 15-20 minuten lopen. Maar er zijn ook verschillende buslijnen die er in de buurt komen, en de Bus Turístic.
– Algemene tip: met de Barcelona City Pass krijg je Skip the line-tickets voor de Sagrada Familia en Park Güell, en 20% korting op veel andere musea en bezienswaardigheden.
* Prijzen voor het laatst gecheckt in november 2022.
Lees ook mijn blog met 10 tips voor een bezoek aan Barcelona met kinderen!