Home Europa Parc Natural de Mondragó en Cala Figuera op Mallorca

Parc Natural de Mondragó en Cala Figuera op Mallorca

by Annemarie
Parc Natural de Mondragó op Mallorca

In het zuidoosten van Mallorca, vlakbij de badplaats Cala d’Or, ligt een mooi natuurgebied: Parc Natural de Mondragó. Het beschermde natuurpark aan de kust hoort bij de gemeente Santanyí. In het natuurgebied vind je dennenbos, veel vogels en mooie baaitjes tussen de rotsen met witte stranden. Je kan wandelen in Parc Natural de Mondragó, maar ook zwemmen of snorkelen bij een van de strandjes. Het is leuk om dit uitstapje te combineren met een bezoek aan het fotogenieke vissersdorp Cala Figuera.

Parc Natural de Mondragó werd in 1992 uitgeroepen tot natuurpark. Het gebied is 766 hectare groot, maar daarvan is maar een klein deel (95 hectare) toegankelijk voor publiek. De rest is particulier eigendom. Het park is ook een beschermd natuurgebied voor vogels. Vogelsoorten die je er kunt spotten zijn steenwulpen, houtduiven, tortelduiven en torenvalken. En verder leven er onder meer reptielen, egels, wezels, hazen en marters. Er zijn een paar korte wandelroutes uitgezet in het natuurpark. Wij wandelden een route langs drie mooie strandjes.

Parc Natural de Mondragó op Mallorca

Caló des Borgit

We bezochten Parc Natural de Mondragó op een bewolkte dag, toen we een weekje op Mallorca waren in de meivakantie. Vanuit de badplaats Cala d’Or, waar wij verbleven, was het ongeveer een kwartier rijden over smalle wegen. We parkeerden onze huurauto in een straat in een woonwijk vlakbij Caló des Borgit, ook wel Cala des Burgit genoemd. Omdat er bij Caló des Borgit geen officiële parkeerplaats is voor bezoekers, wordt deze baai wat minder vaak bezocht. Nu was er plek zat, maar ik kan me voorstellen dat het er in de zomer vol staat met auto’s. Over een smal rotsachtig pad wandelden we naar de mooie kleine baai met turquoise water, tussen twee rotswanden in.

Calo des Borgit

Calo des Borgit

Normaal gesproken zijn de strandjes in het park mooi wit, maar er lag nu veel viezigheid (dennennaalden of een soort zeewier?) op de stranden en in de branding. We liepen een stukje over de rotsen langs het water van Caló des Borgit, tot het punt waar we de ingang van de baai konden zien.

Calo des Borgit

Daarna wandelden we terug naar het begin van het wandelpad, om naar de volgende baai te lopen. We kwamen langs Nido de Ametralladoras, een wapenopslag en strategisch uitkijkpunt uit 1940. Vanuit deze schuilplaats – je kan er ook in – heb je een uitstekend zicht op schepen die de baai in varen.

Nido de Ametralladoras Mallorca

De ingang en het uitzicht van Nido de Ametralladoras

Cala Mondragó

Het tweede strandje dat we tegenkwamen is Cala Mondragó, ook wel bekend als Sa Font de n’Alis. Dit is in de zomer het drukste strand, ook omdat er een restaurant en een cafetaria zijn. Bovendien kun je er vlakbij parkeren. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 10 minuten lopen naar het strand. Voor het parkeren betaal je € 6,-*.

Parc Natural de Mondragó

Het uitzicht op weg naar Cala Mondragó

Cala de Mondrago

Cala de Mondrago

We dronken wat op het terras van Restaurant Sa Font n’Alis op het strand en vervolgden daarna onze wandeling naar de volgende baai.

Cala S’Amarador

Bij S’Amarador vind je niet alleen een mooi wit strand, maar erachter ligt een moerasgebied. Een ideaal woongebied voor reigers, wilde eenden en moeraskikkers. Ook bij Cala S’Amarador is een betaalde parkeerplaats (€ 6,-* voor een dag), op ca. 8 minuten lopen van het strand.

Parc Natural de Mondragó op Mallorca

Cala s’Amarador

We staken het strand over en liepen een stukje naar boven. Daar is een wandelpad door het dennenbos dat je naar Punta de ses Gatoves leidt, zo’n 700 meter verderop. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een mooi uitzicht op Cala Mondragó, er tegenover.

Parc Natural de Mondragó

Uitzicht op Cala Mondragó

We wandelden dezelfde wandelroute weer terug naar ons beginpunt, Caló des Borgit. Daar hebben onze kinderen nog even gesnorkeld, voordat we het park verlieten.

Calo des Borgit

Zoek de snorkelaars

Toen wij eind april in Parc Natural de Mondragó op Mallorca waren, was het overal vrij rustig. Maar de strandjes in het park mogen dan wel afgelegen zijn, in de zomer is het er meestal vrij druk. Dus kom op tijd!

Vissersdorp Cala Figuera

Mocht je tijd over hebben na je bezoek aan Parc Natural de Mondragó, dan is een bezoek aan het vissersdorpje Cala Figuera een aanrader. Wij gingen er (laat) lunchen en wandelden daarna een stukje door het dorp. In het centrum van Cala Figuera zitten wat restaurantjes, maar doordat het dorp geen stranden heeft is er geen massatoerisme. En omdat het dorp wat hoger ligt, heb je als je langs het water loopt een mooi uitzicht over de baai. Met bordjes is een ‘fotografische route’ aangegeven.

Cala Figuera op Mallorca

Het uitzicht bij Cala Figuera

Port de Cala Figuera

Cala Figuera heeft een heel fotogeniek haventje, Port de Cala Figuera. Je kan er vanuit het centrum naartoe wandelen, of er met de auto naartoe rijden. De auto kan je parkeren aan het eind van een doodlopende straat… of pad eigenlijk. Het haventje ziet er heel idyllisch uit, met dobberende vissersbootjes, netten op de kade en witgekalkte huisjes. Vlak aan de kades van het haventje staan traditionele huizen met een boothuis c.q. werkplaats en een boothelling om de boten te water te laten.

Port de Cala Figuera

Port de Cala Figuera

Port de Cala Figuera

We wandelden over de kades langs de bootjes en liepen nog een stukje verder, omhoog over een wandelpad langs de baai.

Cala Figuera

Cala Figuera op Mallorca

Wat meer naar achteren en hoger op de heuvels staan mooie – en vooral dure – luxe villa’s. Als je daar woont heb je volgens mij een fantastisch uitzicht over de baai bij Cala Figuera. (En veel geld, dat heb je dan ook, denk ik).

>> Leuke hotels in Cala Figuera vind je hier <<

Misschien ook leuk om te lezen:
Doen in Cala d’Or en omgeving op Mallorca
– 10x zien & doen in Palma de Mallorca

* Prijzen kunnen wijzigen.
Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.