Home Europa Fotoverslag: De Joodse Begraafplaats in Praag

Fotoverslag: De Joodse Begraafplaats in Praag

by Annemarie
Joodse Begraafplaats in Praag

Toen wij in november 2015 een weekend naar Praag gingen (kinderloos), bezochten we op onze laatste ochtend de Joodse wijk (Josefov). Hier was vroeger het Joodse getto, nu is het een moderne, hippe wijk. We kochten een combinatieticket voor het Joods Museum, waarmee je toegang hebt tot meerdere synagogen en de beroemde Oude Joodse Begraafplaats. Deze kleine begraafplaats midden in de stad is een belangrijke toeristische trekpleister in Praag. Hieronder mijn mooiste foto’s, om je een indruk te geven . We hadden mazzel met het weer: er scheen een mooi zonnetje op de graven en de herfstbladeren.

De Joodse Begraafplaats stamt uit de 15e eeuw en was in gebruik tot 1786. Op dit kleine stukje grond midden in de stad bevinden zich maar liefst 12.000 grafstenen.
Joodse Begraafplaats in Praag

Maar er zijn veel meer graven dan het aantal grafstenen. Vanwege ruimtegebrek – Joodse overledenen mochten niet buiten het Joodse getto worden begraven – zijn de graven boven elkaar gestapeld in soms wel twaalf lagen. Volgens de Joodse wet mogen oude graven namelijk niet geruimd worden, en daarom moest er wel gestapeld worden. Het aantal grafstenen dat je ziet is dus maar een klein deel van alle graven die er zijn.

Joodse Begraafplaats in Praag

Joodse Begraafplaats in Praag
De grafstenen staan schots en scheef, liggen soms half over elkaar heen of zijn beschadigd.

Joodse Begraafplaats in Praag

Joodse Begraafplaats in Praag
Op sommige grafstenen is met symbolen de afkomst of het beroep van de overledene weergegeven.

Joodse Begraafplaats in Praag

Hoewel het misschien niet de gezelligste bezienswaardigheid is (of de rustigste), mag je de begraafplaats niet missen als je in Praag bent. Het is erg indrukwekkend om er rond te lopen, zeker als je vlak daarvoor in de Pinkas Synagoge bent geweest. En ook heel mooi: ondanks de vele toeristen is het er stil.

Welke foto vind jij het mooist?

Ook leuk om te lezen

3 reacties

karlien 16 maart 2016 - 1:05 pm

Wat een indrukwekkende plek. Ik onthoud t voor als ik weer naar Praag ga!

Antwoord
ivonne 5 maart 2016 - 10:33 pm

De derde van onder! Ik was hier een aantal jaar geleden en juist dat schots en scheef staan van de stenen vonden wij heel bijzonder. Mooie plek en iets dat je echt moet zien in Praag, als je tenminste van dit soort plekken houdt.

Antwoord
Annemarie 7 maart 2016 - 9:19 am

Ja, absoluut een must-see in Praag!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.