De Hochjoch is een 2520 meter hoge berg in de Montafon, in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. In de winter is dit een populair skigebied, en in de zomer kun je prachtig wandelen bij de Hochjoch. Tijdens onze vakantie in Oostenrijk hebben we veel mooie wandelingen gemaakt in de bergen, maar de Seetal-wandeling bij de Hochjoch was echt de allermooiste. Smalle wandelpaden, groene alpenweiden, besneeuwde bergpieken, diepblauwe bergmeren en geweldige uitzichten onderweg!
De Hochjoch maakt onderdeel uit van het skigebied Silvretta Montafon. Vanuit de plaats Schruns kun je normaal gesproken met de Hochjoch Bergbahn omhoog, maar deze gondellift was nu vanwege de virusmaatregelen gesloten. Gelukkig was de nabijgelegen Zamang Bahn, een lift met kleinere gondels, wel geopend, en die komt bij hetzelfde punt uit: het Kapell-bergstation op een hoogte van 1850 meter. Met de Sennigrat Bahn, een stoeltjeslift, gingen we nog een stukje verder omhoog. Best even spannend zo’n open lift, helemaal als je op het eerste stukje vergeet de veiligheidsstang naar beneden te doen. Ik noem geen namen, maar mijn dochter en ik hadden deze stang wel naar beneden. We zijn geen wintersporters, dat is wel duidelijk. 😉
Uitzicht bij de Wormser Hütte
Vanaf het middenstation van de Sennigrat Bahn liepen we een stukje omhoog naar de Wormser Hütte, een bergrestaurant op 2307 meter hoogte.
Het uitzicht onderweg naar dit restaurant, en ook bij het restaurant zelf, is echt fantastisch. Je kijkt uit over het dal met de dorpen Schruns en Tschagguns, en de bergen er omheen. Er staan zelfs wat relaxstoeltjes klaar, zodat je de tijd kan nemen voor het uitzicht. We besloten er meteen maar een drankje te doen en een apfelstrudel te eten, ter voorbereiding op de wandeling die ons nog te wachten stond.
Het eerste meer van de Seetalwanderung: de Herzsee
Met een gevulde maag begonnen we aan de Seetalwanderung. Van het restaurant liepen we over de Kapell über Seeweg geleidelijk naar beneden, richting de Herzsee.
Dit bergmeer (zie ook de foto helemaal bovenaan) ligt op een hoogte van 2216 meter. Ook in de zomer ligt er nog sneeuw op de berghellingen rondom het meer, en we moesten zelfs op het wandelpad een klein stukje over de sneeuw lopen. Het water van het meer is heel helder en ook erg koud. Dat weerhield mijn kinderen er niet van om even te gaan pootjebaden.
Een spectaculaire reddingsactie
Toen we verder liepen hoorden we een helikopter boven ons rondcirkelen. Wat zou er aan de hand zijn? We bleven stilstaan om te kijken en ontdekten dat er iemand hoog op een rotswand in de problemen was geraakt. Gevallen bij het klettersteigen misschien? De helikopter bleef vlak voor de rotswand hangen, waarna er iemand vanuit de helikopter aan een kabel naar beneden zakte, totdat hij bij de bergwand was en naar de persoon in nood toe kon. Niet veel later vlogen ze samen onderaan de kabel weg van de wand. Spectaculair om te zien hoe dit in z’n werk gaat!
De Seetalhüsli en de Schwarzsee
We zagen verderop de skihut Seetalhüsli liggen, aan een klein meertje waar je kan suppen (stand-up paddling). Suppen in de bergen, het is weer eens wat anders! De Seetalhüsli ligt pal naast een skitunnel, met 476 meter de langste van Europa. Mocht je willen afsnijden, dan kan dat daar.
Een klein stukje verder, rechts van het wandelpad, ligt de grotere Schwarzsee. Het wandelpad loopt links van het water, waarin de omliggende besneeuwde berghellingen prachtig worden weerspiegeld.
Vanaf dit punt wordt de wandeling wat pittiger, met veel afdalingen over smalle paadjes en stenen, en af en toe ook weer een stukje omhoog. We kregen het er warm van, want we wandelden vol in de zon. En het uitzicht was nog steeds prachtig.
We kwamen uit bij de Seebligasee, een stuwmeer dat dient als wateropslag voor de sneeuwkanonnen in de winter. Bij dit meer is een belevingspad voor gezinnen aangelegd, het Naturkräftepfad, compleet met leerzame spelletjes, een klein stukje blotevoetenpad, een waterspeelplaats en windtorens. Daar pikten we ook een stukje van mee.
Vanaf daar is het niet ver meer naar het iets lager gelegen Kapellrestaurant, naast het Kapell Bergstation. Moe maar voldaan na de wandeling dronken we nog wat op het grote terras van het restaurant. Daar stonden niet alleen tafels en bankjes, maar ook hangmatten, zonnestoelen en grote zitzakken. En een ronde après-skibar, die nu natuurlijk niet open was. Onze kinderen vermaakten zich ook nog even in de natuurspeeltuin van Abenteuerberg Hochjoch. Naast wandelen bij de Hochjoch is er overigens nog veel meer leuks te doen in de Montafon met kinderen!
Wandelen bij de Hochjoch praktisch
– De Seetalwanderung die wij deden is 5,5 kilometer lang, met een ‘medium’ moeilijkheidsgraad.
– De wandeling gaat voor het grootste deel bergafwaarts. In totaal daal je ca. 450 meter af.
– De duur van de wandeling is volgens de routebeschrijving 2 uur, maar wij hebben er veel langer over gedaan. Foto’s nemen, pootjebaden, van het uitzicht genieten…
– De Seetal-wandeling is niet geschikt voor kinderwagens, het Naturkräftepfad is dat wel.
– Het Naturkräftepfad van ca. 3 kilometer duurt ongeveer een uur en heeft moeilijkheidsgraad ‘licht’.
– Je kan zowel met de Hochjoch Bahn als de Zamang Bahn naar het Kapell Bergstation. In de zomer is de Zamang Bahn meestal dicht, maar de lift was nu open omdat de Hochjoch Bahn gesloten was.
Overnachten bij de Hochjoch
Er zijn veel leuke plaatsen met goede overnachtingsmogelijkheden in de Montafon in Vorarlberg. Als je wilt wandelen bij de Hochjoch en dicht bij de bergliften wilt overnachten, kun je het beste kiezen voor een hotel of appartement in de dorpen Schruns en Tschagguns. Wij zaten iets verder weg, in het dorpje Gargellen.
Lees voor meer inspiratie ook mijn andere blogs over Vorarlberg in Oostenrijk:
– Wandeling door de Rappenlochschlucht en de Alplochschlucht
– De Silvretta-Hochalpenstrasse in de Oostenrijkse Alpen
– Wandelen bij de Versettla Bahn in Gaschurn
2 reacties
vandaag gelopen met de kids, en ook nog kunnen suppen, was geweldig! Bedankt voor de route.
Leuk om te horen! 🙂 En wat leuk dat jullie gesupt hebben ook.