Tijdens onze camperreis in de zomer van 2017 stonden we een paar dagen op een camping aan de rand van Wenen. Vanaf de camping gingen we met de bus en de metro naar het centrum van de stad. Naast de beroemde Spaanse Rijschool moet je ook zeker Schloss Schönbrunn met kinderen gaan bezoeken! Niet alleen het paleis is de moeite waard, ook de ernaast gelegen dierentuin is een aanrader.
We gingen naar Schloss Schönbrunn met de metro, lijn U4 en stapten uit bij halte Hietzing (halte Schönbrunn kan ook) en wandelden het laatste stukje naar het paleis. We hadden van tevoren geen kaartjes geboekt online en baalden daar flink van toen we de lange rijen bij de kassa’s zagen. Gelukkig waren de rijen bij de automaten een stukje korter. Maar toen we daar in de rij stonden, wees een medewerker van het Schloss ons erop dat we ook kaartjes konden kopen bij het Kindermuseum – aangezien we met kinderen waren. De rij daar was een stuk korter. We boekten de Imperial Tour, een rondleiding van ongeveer drie kwartier langs 22 vertrekken. Je kunt ook kiezen voor de Grand Tour, waarbij je 40 vertrekken te zien krijgt. Omdat het heel druk was, moesten we helaas twee uur wachten op de rondleiding. Daarom namen we eerst een kijkje bij het Kindermuseum.
Het Kindermuseum van Schönbrunn
Het kindermuseum, in de rechterzijvleugel van het paleis, geeft een inkijkje in het dagelijks leven van de kinderen die in de 18e eeuw in het paleis woonden. Tijdens een rondwandeling door 12 kamers zie je de kleding die ze droegen, dagelijkse gebruiksvoorwerpen en hun speelgoed. Er is ook speelgoed dat je zelf kunt uitproberen, zoals blokpuzzels en hobbelpaarden.
Daarnaast wordt verteld hoe de dagen van de kinderen op het paleis eruitzagen, inclusief de lessen die ze kregen. Dit alles wordt op een interactieve manier gepresenteerd. Zo kun je in de eetkamer proberen alle kruiden en specerijen te herkennen door aan 12 kruidenpotjes te ruiken. Het museum is gericht op kinderen en is vooral een aanrader voor jongere kinderen tot een jaar of 10. In de grote hal waar je je bezoek aan het kindermuseum start, kunnen kinderen zich bijvoorbeeld verkleden als prinsjes of prinsesjes uit vroeger tijden. Onze kinderen voelden zich daar te oud (11 jaar) en stoer (7 jaar) voor. Maar ook voor de wat oudere kinderen is er genoeg interessants te zien en doen. Mijn dochter vond bijvoorbeeld de houten 3D-puzzels erg leuk, waarbij je onder meer mag proberen om het paleis na te bouwen met houten blokjes.
Rondleiding door Schloss Schönbrunn met kinderen
Na een lunch in een van de eetgelegenheden bij het paleis was het tijd voor de Imperial Tour. Deze rondleiding is niet onder begeleiding van een gids, maar met een audioguide. De audioguide is ook in het Nederlands beschikbaar. Je ziet onder meer de privévertrekken van keizer Franz Joseph en zijn vrouw Elisabeth (beter bekend als Sisi), de Spiegelzaal, de Chinese Salon en de Grote Galerij, een grote (bal)zaal in rococostijl met prachtige fresco’s op het plafond en gigantische kroonluchters. Veel pracht en praal dus; het concept ‘less is more’ kenden ze in die tijd kennelijk nog niet. 🙂 Tegen het eind van de rondleiding had onze zoon het wel een beetje gezien. Het was dus goed dat we voor de korte Imperial Tour hadden gekozen, dat is lang zat als je met (jongere) kinderen bent. In het paleis mag je niet fotograferen, dus helaas, ik heb geen foto’s. Je moet zelf gaan kijken!
Het park
Tijd om de buitenlucht weer in te gaan en het park te verkennen. We hebben maar een klein deel van de tuinen bekeken, omdat we genoeg tijd over wilden houden voor de dierentuin. Het park is ongeveer een kilometer breed en een kilometer lang. In het midden, direct achter het paleis, ligt de Grote Parterre-tuin, met symmetrisch aangelegde bloemenperken in het midden en standbeelden langs de buitenrand. Aan het eind van deze tuin staat op een heuvel de in 1775 gebouwde Gloriette. Vanaf het dak heb je mooi uitzicht over het park en ook over de stad. Hiervoor moet je wel een kaartje kopen. Vlak voor de Gloriette staat de Neptunus-fontein. Via de botanische tuin en de rozentuin liepen we langs het Palmenhuis, een grote kas uit 1882 met bijzondere plantensoorten uit de hele wereld. Achter het Palmenhuis ligt de dierentuin.
Door het park naar de dierentuin
De dierentuin vind je – als je met je rug naar het paleis staat – rechts in het park. Tiergarten Schönbrunn werd in 1742 opgericht door keizer Franz I Stefanus. In eerste instantie was de dierentuin alleen voor de keizerlijke familie en hun gasten, maar vanaf 1778 mochten op zondag ‘fatsoenlijk geklede mensen’ ook komen kijken. Het is een van de oudste dierentuinen ter wereld, maar de dierenverblijven zijn ruim en modern. Er zijn meer dan 700 diersoorten te zien, waaronder bijzondere dieren als koala’s en reuzenpanda’s. Op de plattegrond die je bij de ingang krijgt, staan de voedertijden van de dieren aangegeven. In het midden van de dierentuin staat een barok paviljoen uit 1759. Wij dronken wat op het terras van het paviljoen, met uitzicht op de flamingo’s, cheeta’s en zebra’s. Maar er zijn nog veel meer horecagelegenheden, zoals de Tirolergarten, café Hietzing en een biergarten.
Alles bij elkaar kun je je gemakkelijk een hele dag vermaken bij Schloss Schönbrunn. Maar of je kinderen dat ook volhouden is natuurlijk maar de vraag. 😉
Schloss Schönbrunn met kinderen praktisch
– Het paleis is dagelijks geopend vanaf 8 uur ’s ochtends. In juli en augustus is het open tot 18:30, in de overige maanden sluit Schönbrunn om 17:30 uur.
– Als je met de metro (lijn U4) naar Schloss Schönbrunn gaat, stap dan uit bij halte Hietzing in plaats van Schönbrunn, dat is namelijk dichterbij.
– Koop je toegangskaartjes van tevoren online, of bij de automaat in plaats van bij de kassa, dat is veel sneller. Als je met kinderen bent, kun je ook kaartjes kopen bij de ingang van het kindermuseum, aan de overkant van het plein.
– De toegang tot het park bij het paleis is gratis, maar sommige delen moet je wel een kaartje kopen (zoals de Orangerie, het Palmenhuis en het doolhof).
– Voor kleine kinderen die nog niet zo ver kunnen lopen biedt het Panorama-treintje uitkomst. Met dit treintje kun je bijvoorbeeld een ritje maken van het schloss naar de dierentuin of de Gloriette. Dat scheelt een stuk lopen!
– In het paleis mag je niet filmen of fotograferen. Dit mag wel in het park, het kindermuseum en de dierentuin.
Algemene tip voor een bezoek aan Wenen: schaf een Vienna Card aan! Hiermee reis je gratis met al het openbaar vervoer in Wenen en krijg je korting op de meeste bezienswaardigheden. Ook op de entreekaartjes voor Schloss Schönbrunn en de dierentuin krijg je korting. Kinderen reizen gratis mee op de card van hun ouders.
Lees ook mijn blog met tips voor Wenen met kinderen!
2 reacties
Ik ben een aantal jaar geleden bij Schloss Schönbrunn geweest. Ik vond het prachtig!
Ik was er toen met collega’s, en ik heb me nooit gerealiseerd dat er zo veel speciaal voor kinderen is. De dierentuin ziet er mooi uit, en ook het verkleden klinkt best bijzonder. Wie weet als mijn dochter een paar jaar ouder is.
Wij vonden het ook heel mooi! Nu kun je er nog een keer heen met je dochter, dan ervaar je het heel anders. Nogmaals gefeliciteerd! 🙂