Home Europa De Silvretta-Hochalpenstrasse in de Oostenrijkse Alpen

De Silvretta-Hochalpenstrasse in de Oostenrijkse Alpen

by Annemarie
Silvretta-Hochalpenstrasse

De Silvretta-Hochalpenstrasse is een mooie bergroute door de Oostenrijkse Alpen, van het Montafon-dal in de deelstaat Vorarlberg naar het Paznauntal in Tirol. Het hoogste punt is de bergpas Bielerhöhe, ook wel bekend als de Silvrettapas, op een hoogte van 2032 meter. Het is een route met maar liefst 34 haarspeldbochten, en prachtige uitzichten op de bergtoppen van het Silvretta-gebergte, gletsjers, watervallen en turquoise gekleurde stuwmeren. Je hoeft er niet alleen maar rond te rijden, je kan er ook mooi wandelen!

Wij reden deze bergroute van in totaal 22,3 kilometer op een zonnige dag in juli, vanaf ons appartement in Gargellen in het Montafon-dal. Vanaf deze kant bereik je het beginpunt van de Silvretta-Hochalpenstrasse via het dorp Partenen. We moesten vrijwel meteen tol betalen bij een van de tolhuisjes, maar na het tonen van onze Freizeitpassen (zie verderop in dit artikel) konden we doorrijden.

Silvretta-Hochalpenstrasse

Een deel van de haarspeldbochten in beeld

Van Partenen naar de Bielerhöhe

Vlak nadat we de tolhuisjes waren gepasseerd diende de eerste haarspeldbocht zich al aan. We hadden gelezen dat het er 34 waren in totaal, dus onze kinderen gingen tellen. Totdat ze na een paar bochten ontdekten dat de haarspeldbochten genummerd zijn, op stenen langs de weg. Tellen is dus niet nodig. 😉 Mochten je kinderen gevoelig zijn voor wagenziekte (zoals die van mij), bereid je daar dan op voor! Wij hadden wat plastic (kots)zakjes mee, maar we hebben ze gelukkig niet nodig gehad. Het eerste stuwmeer dat je tegenkomt, na ca. 20 (of 21?) haarspeldbochten halverwege de weg omhoog, is de Vermunt Stausee. De bouw van de betonnen dam van dit stuwmeer werd in 1931 voltooid. Je kan wandelen rondom het meer, maar wij maakten hier alleen een korte fotostop en reden verder omhoog.

Silvretta-Hochalpenstrasse

Op de Bielerhöhe

Na 32 haarspeldbochten kwamen we aan op de bergpas Bielerhöhe op een hoogte van 2032 meter. Vanaf daar heb je zicht op besneeuwde bergtoppen, waaronder de hoogste berg van de Silvretta, de Piz Buin van 3312 meter hoog.

Bielerhöhe

Op de Bielerhöhe ligt ook de Silvretta Stausee, een stuwmeer van 1,3 km² groot. In 1938 werd met de bouw van de stuwdammen begonnen, en in 1951 was het project klaar. Tijdens het nazi-tijdperk werden veel krijgsgevangenen en dwangarbeiders ingezet bij de bouw. Vlakbij het stuwmeer staat een kleine kapel ter nagedachtenis aan de slachtoffers die dit gekost heeft.

Silvretta-Hochalpenstrasse

Stuwdam van de Silvretta Stausee

Bovenop de stuwdam

Silvretta Stausee

We hebben een stukje gewandeld over de stuwdam en het wandelpad langs het meer. Je kunt helemaal rondom het meer lopen (6,3 kilometer), maar dat kost je zeker twee uur. Wij wilden ook nog naar de Kopssee, en er was voor later die dag slecht weer voorspeld. Dus we moesten een beetje opschieten.

Bielerhohe wandelpad

Het wandelpad rondom het Silvretta stuwmeer

Tegen de muur van de stuwdam (aan de droge kant) is een klimmuur gemaakt, voor de liefhebber. En mocht je honger of dorst hebben, dan kun je wat drinken bij Restaurant Silvrettasee, met uitzicht op het meer en de bergen.

Silvretta-Hochalpenstrasse

Loslopende koeien-alert

De Kopssee

Maar wacht even, er waren toch 34 haarspeldbochten in totaal? Dat klopt, maar bocht 33 en 34 liggen aan de andere kant van de Bielerhöhe, richting Galtür aan de Tiroolse kant van het gebergte. Wij passeerden ze op weg naar de Kopssee. We kwamen langs een kudde koeien, watervalletjes langs de berghelling en een paar kleine meertjes, waar soms fanatiek gevist werd.

Silvretta-Hochalpenstrasse

Ook bij de Kopssee wandelden we een stukje over de hoge betonnen muur van de stuwdam. Je kan een heel rondje om dit meer lopen, van 4,7 kilometer. De omgeving van dit meer is misschien nog wel mooier dan die van de Silvretta Stausee, met meer begroeiing. Met de dennenbomen op de voorgrond leek het bijna Canada (waar we deze zomer eigenlijk naartoe zouden gaan)…

Kopssee Silvretta

De stuwdam van de Kopssee

Kopssee

Een late lunch bij de Zeinisbach

Vlak voor de Kopssee ligt het kleinere meer Zeinisbach, met een paar kleine groene eilandjes in het midden. Bij dit meer hebben we geluncht bij Alpengasthof Zeinisjoch, met uitzicht over het meer.

Zeinisbach

Mocht je in deze mooie omgeving willen kamperen: naast dit gasthof ligt een kleine camping. Na de lunch maakten we de route van de Silvretta-Hochalpenstrasse af tot net iets voorbij Galtür, een populair skigebied in de winter. Ik denk dat het er in de winter megadruk is, aan het grote aantal hotels, appartementen, pensions en après-ski-bars te zien… Vlak voorbij Galtür zijn we gekeerd en hebben we dezelfde route terug gereden, want dat was de snelste weg terug naar Gargellen. Bij Galtür staan overigens ook tolhuisjes, voor als je de bergroute vanaf die kant doet.

Er zijn veel wandelroutes in het Silvretta-gebergte, een overzicht van deze routes vind je hier.

De Silvretta-Hochalpenstrasse in de winter

De Silvretta-Hochalpenstrasse is alleen toegankelijk in de zomermaanden; vanwege de hoge ligging is de weg afgesloten van november tot juni. Maar ook in de winter kun je naar de Silvretta-Bielerhöhe, namelijk met de Vermuntbahn (skilift) vanuit Partenen, gevolgd door een busritje. Bovenop de sneeuwzekere bergpas is een skipiste (niet heel spectaculair, las ik) en je kunt er langlaufen op onder andere de bevroren Silvretta Stausee. Er ligt in totaal 22 kilometer aan langlaufloipes. Vanwege de hoogte is het er wel wat kouder dan in andere skigebieden.

Bij de Kopssee

Tip: een andere mooie, bekende bergroute in Oostenrijk is de Grossglockner Hochalpenstrasse tussen Salzburg en Karinthië.

Over de Freizeitpass

Met de Freizeitpass Montafon Brandnertal heb je niet alleen onbeperkt toegang tot vrijwel alle skiliften in het gebied (21 in totaal) en het openbaar vervoer, maar ook tot enkele musea en openluchtzwembaden. Bovendien hoef je met deze pas geen tol te betalen op de Silvretta-Hochalpenstrasse.

Overnachten in het Montafon-dal nabij de Silvretta-Hochalpenstrasse

In de Montafon vind je tal van overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions en appartementen, bijvoorbeeld in het dorp Partenen vlakbij het Silvretta-gebergte of elders in het Montafon-dal. Wij hadden een fijn appartement bij het kleinschalige vakantiepark Landal Hochmontafon in het dorpje Gargellen, direct onder de skilift en op ca. 20 minuten rijden van Partenen en de Hochalpenstrasse. Maar je kan ook overnachten in Tirol, bijvoorbeeld in het levendige dorp Galtür. Pensions en appartementen te over daar, met dank aan de wintersport!

Lees ook mijn andere blogs over Oostenrijk!

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Saskia 10 augustus 2021 - 9:04 pm

Wij hebben vandaag deze mooie panoramaroute gereden! Het is echt de moeite waard. Ben het helemaal met je eens dat de Kops Stausee eigenlijk mooier en idyllischer is dan de Silvretta Stausee. Je kunt bij de Kops Stausee een mooier stuk over de stuwdam lopen en het was er ook qua toeristen rustiger.
We hebben ook je lunchtip opgevolgd. We aten bij het Alpengastthof Zeinisjoch heerlijke kaiserschmarnn met preiseberen-jam!

Antwoord
Annemarie 11 augustus 2021 - 8:47 pm

Mooi hè, deze route met de stuwmeren! En wat leuk dat jullie ook geluncht hebben bij Alpengastthof Zeinisjoch. Leuk om te horen! 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.