Home EuropaOostenrijk Bezienswaardigheden in Feldkirch in Vorarlberg

Bezienswaardigheden in Feldkirch in Vorarlberg

by Annemarie
bezienswaardigheden in Feldkirch

Feldkirch is een middeleeuwse stad in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, vlakbij de grenzen met Zwitserland en Liechtenstein en ook niet heel ver van de Bodensee. Het is de meest westelijke stad van Oostenrijk. Op een grijze, regenachtige dag tijdens onze vakantie in Montafon afgelopen zomer besloten we naar deze stad te rijden. Het was niet echt wandelweer en we wilden er toch even uit. We verkenden in een middag de bezienswaardigheden rondom het oude centrum van Feldkirch, dat grenst aan de fotogenieke rivier de Ill.

Het oude centrum

bezienswaardigheden in Feldkirch
Feldkirch heeft een klein, maar charmant historisch centrum. In deze Altstadt vind je geplaveide straten en pleintjes, huizen met kleurrijke gevels en leuke restaurants en winkels. De Marktplatz is een van de centrale pleinen van de stad. In het centrum staat Palais Liechtenstein, een gebouw uit 1697 in barokstijl. Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als kantoor, maar is in de loop der jaren ook voor andere doeleinden gebruikt. Zo heeft er een brouwerij in gezeten, een herberg en een spinnerij. Tegenwoordig is de stadsbibliotheek erin gevestigd en er zijn kunsttentoonstellingen te zien. Het oude Raadhuis is te herkennen aan de muurschilderingen op de gevel.

Raadhuis Feldkirch

Het Rathaus van Feldkirch

Een gezellig plein in het oude centrum

Je moet het oude centrum overigens niet verwarren met de ‘Altenstadt’, dat is een wijk aan de andere kant van de Ardetzenberg. Dit was oorspronkelijk het centrum van Feldkirch, maar na de bouw van kasteel Schattenburg rond 1200 verschoof het centrum naar de omgeving van het kasteel.

Stadstorens

bezienswaardigheden in Feldkirch
Feldkirch was in de middeleeuwen omgeven door een stadsmuur, die ’s avonds op slot ging en bewaakt werd tot de volgende ochtend. Nu is er nog maar weinig over van deze vestingmuur. Wat wel bewaard gebleven is, zijn vier verdedigingstorens die bij de stadsmuur hoorden. De Katzenturm van acht verdiepingen is de bekendste. Als je de stad inrijdt richting het oude centrum kun je ‘m bijna niet missen, want hij staat vlak langs de doorgaande weg (191/Hirschgraben). Een stukje verder – of terug natuurlijk, dat ligt er maar net aan – langs dezelfde weg staat de Wasserturm (zie foto), bij een brug over rivier de Ill.

Schattenburg

bezienswaardigheden in Feldkirch
Omstreeks 1200 begon graaf Hugo I van Montfort met de bouw van kasteel Schattenburg. Het kasteel, dat op een heuvel ligt, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Feldkirch. Op de bovenste verdiepingen van het middeleeuwse kasteel vind je het Schattenburg Museum. Je kunt 18 museumkamers bekijken gewijd aan de geschiedenis van Feldkirch, met onder meer de Gotische kamer, een kapel met fresco’s en de verdedigingstoren met een verzameling historische wapens. Vanuit het centrum wandel je in een klein kwartiertje omhoog naar het kasteel. Het is niet alleen leuk om het kasteel te bekijken, je hebt ook een mooi uitzicht over de stad. In het kasteel zit ook een restaurant: Schlosswirtschaft Schattenburg. Hun specialiteit is de Schattenburgschnitzel, je weet wel, zo’n megaschnitzel die over de rand van je bord hangt. 🙂

De Dom van Feldkirch

Domkerk
De oorspronkelijke romaanse St. Nikolauskirche werd eind 13e eeuw gebouwd. Maar deze kerk raakte zwaar beschadigd door verschillende stadsbranden in de 14e en 15e eeuw. In 1478 werd de ‘nieuwe’ laatgotische kerk gebouwd. Sinds 1968 is de kerk officieel een kathedraal.

Montforthaus

Montforthaus Feldkirch

Foto: © Petra Rainer

Het moderne Montforthaus (bouwjaar 2015) valt een beetje uit de toon bij de rest van centrum, qua bouwstijl. Het is het cultuur- en congrescentrum van Feldkirch. Op de bovenste etage zit Restaurant E3, met een groot dakterras waar je bij mooi weer kunt eten met een prachtig uitzicht over de stad. Behalve op zondag, want dan is het gesloten.
Adres: Montfortplatz 1

Wildpark Feldkirch

We zijn er zelf niet geweest, maar bovenop de Ardetzenberg in Feldkirch ligt een wildpark. In het bosrijke park zijn zo’n 20 verschillende diersoorten uit de Alpen te zien, van marmotten, vossen en steenbokken tot edelherten en wilde katachtigen. Bij het park is ook een leuke speeltuin en op de berg liggen verschillende wandelpaden. De toegang tot het wildpark is gratis (maar donaties zijn welkom) en het park is dagelijks geopend. De bijbehorende kiosk waar je wat te eten of drinken kunt kopen, is geopend van 10:00-17:00 uur (in elk geval in de zomermaanden).
Adres: Ardetzenweg 20

Festivals in Feldkirch

Naast de genoemde bezienswaardigheden staat Feldkirch ook bekend om het Poolbarfestival. Een groot festival in het teken van muziek en cultuur dat elk jaar in juli en augustus wordt gehouden. En elke twee jaar in het najaar vindt Lichtstadt Feldkirch plaats, een evenement in de avonduren met lichtkunstwerken. In 2021 wordt de Lichtstadt gehouden van 6 t/m 9 oktober.

>> Leuke en betaalbare hotels in Feldkirch vind je hier! <<

Feldkirch is een leuke, gezellige stad om een paar dagen te verblijven. Het is ook een ideale uitvalsbasis voor uitstapjes in de buurt, bijvoorbeeld voor een dagje naar Liechtenstein of de Bodensee.

Lees ook mijn andere blogs over Vorarlberg!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.