Home EuropaEngeland & Wales Noord-Wales: rondje Snowdonia

Noord-Wales: rondje Snowdonia

by Annemarie
Bergen in Snowdonia National Park

In de zomer van 2014 reisden we met de auto door Engeland en Wales. Na onze eerste overnachting in Wales, in het mooie stadje Llangollen, was de volgende stop een klein plaatsje net boven Barmouth aan de kust. Hier hadden we een stacaravan gehuurd. Aangezien we er pas eind van de middag in konden en de afstand niet zo groot was, besloten we een stukje om te rijden voor een rondje door het prachtige Snowdonia National Park.

Betws-y-Coed

De eigenaar van de B&B in Llangollen had ons geadviseerd om onderweg ook even te stoppen in het plaatsje Betws-y-Coed (vraag me niet hoe je het uitspreekt…). En advies van een local moet je – als het past in je planning – natuurlijk opvolgen. Dus op naar dit dorp, dat de ‘Gateway to Snowdonia’ wordt genoemd. Het is een sfeervol plaatsje op de rand van Snowdonia NP, vanuit waar je veel (outdoor) activiteiten kunt doen.

Sappers Bridge in Betws-y-Coed

Sappers Suspension Bridge in Betws-y-Coed

We liepen een rondje door het centrum, langs het oude treinstation en het oudste gebouw in het dorp: St. Michael’s church (14e eeuw). Vlak achter dit kerkje ligt de Sappers Suspension Bridge over de River Conwy. Pal naast het treinstation ligt het Conwy Valley Railway Museum, met modeltreinen en een miniatuur spoorlijn waarover je een treinritje kunt maken. Na een koffie-/theepauze bij de Alpine Coffeeshop, waar ze ook overheerlijke cakes en scones hadden, zochten we de auto weer op. Helaas besloten we de Swallow Falls – net buiten het dorp – over te slaan omwille van de tijd. En daar heb ik nog steeds spijt van!
Snowdonia sign

>> Goede en betaalbare hotels in Noord-Wales vind je hier! <<

Dolbadarn Castle en Llanberis

Over smalle wegen en bruggetjes reden we richting de plaats Llanberis in het national park, langs het meer Llyn Peris naar de ruïne van Dolbadarn Castle. Dit kasteel uit de 13e eeuw ligt op een heuvel en kijkt uit over twee meren: Llyn Peris en Llyn Padarn. De toren van het kasteel is ongeveer 12 meter hoog en nog in goede staat, maar van de rest van het kasteel is – op de fundering na – niet veel meer over.

Dolbadarn Castle bij Llanberis, Wales

Dolbadarn Castle bij Llanberis

Snowdonia-Dolbadarn-view_800

Na een lunch bij het populaire eetcafé Pete’s Eats in Llanberis reden we richting de plaats Beddgelert. Onderweg stopten we een paar keer om te genieten van de mooie uitzichten op de bergen, meren en riviertjes. Het was een grijze dag en de top van Mount Snowdon was vrijwel de hele middag in grijze wolken gehuld. Jammer, maar het hoort eigenlijk ook wel een beetje bij het landschap. Je kunt met de Snowdon Mountain Railway naar de top van Mount Snowdon. Lijkt me erg gaaf om te doen, maar wij hadden er die dag geen tijd voor en goedkoop is het niet (vanaf £35,00 voor een retourtje voor een volwassene/£25,00 voor een kind. Tip: de vroege trein van 9 uur is wat voordeliger.*).
Snowdonia-mountains_780

Na een ijsje bij een van de viewpoints in de buurt van Beddgelert was het tijd om het mooie national park te verlaten. Wie weet komen we hier nog eens terug!

Lees voor meer tips ook de blog van Jenny over de bezienswaardigheden in Noord-Wales.

* Prijzen kunnen wijzigen! Voor het laatst gecheckt in juli 2022.

Ben jij wel eens in Snowdonia geweest?

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Marcella 29 augustus 2015 - 10:52 pm

Ik had er nog niet eerder over gelezen, maar het ziet eruit als een onwijs mooi gebied. Wat een prachtige plaatjes zeg! Klinkt als een onwijze aanrader!

Antwoord
Annemarie 30 augustus 2015 - 10:08 am

Zeker een aanrader, maar dat geldt eigenlijk voor heel Wales!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.