Home Europa Natuurgebied Bjuröklubb aan de Zweedse oostkust

Natuurgebied Bjuröklubb aan de Zweedse oostkust

by Annemarie
Bjuröklubb

Aan de oostkust in het noorden van Zweden, iets ten zuiden van Zweeds Lapland en de plaats Skellefteå, ligt natuurgebied Bjuröklubb. De natuur op dit schiereiland in de Botnische Golf is heel afwisselend, van naaldbomen en rotsen tot kiezelstranden en duinen. Over het schiereiland lopen verschillende wandelpaden en het gebied is geliefd bij trekvogels – en dus ook bij vogelspotters. Ik bezocht Bjuröklubb op een mooie zomeravond in juni.

Rond midzomer wordt het nooit helemaal donker ’s avonds in het noorden van Scandinavië. In plaats daarvan kun je genieten van een ‘golden hour’ dat de hele nacht duurt. Collega-blogger Michal en ik waren een paar dagen in Skellefteå, om van daaruit Zweeds Lapland te ontdekken. We hadden er al een hele dag sightseeing op zitten, maar na het avondeten vonden we het zonde om geen gebruik te maken van de lange avond. We besloten met onze huurauto naar Bjuröklubb te gaan, dat is vanuit Skellefteå ongeveer drie kwartier rijden.

Bjuröklubb

De geschiedenis van Bjuröklubb gaat terug tot in de Bronstijd en er zijn enkele archeologische bezienswaardigheden, zoals de Jungfruhamnsgraven. Hier zou volgens de overlevering een verdronken prinses begraven zijn. Je kunt er komen via een wandelpad vlakbij de Fisherman’s Chapel. In de 13e eeuw was Bjuröklubb waarschijnlijk een haven voor handel en scheepvaart in de Botnische Golf. Sinds 1976 is Bjuröklubb een beschermd natuurgebied.

Grundskatan

We maakten een eerste stop bij Grundskatan, een landtong van grijze stenen en kiezels die zich uitstrekt in zee. Op deze smalle landtong staat een huisje, eenzaam en alleen. Een perfect zomerhuisje voor rustzoekers. Er staan in het natuurgebied nog meer houten huisjes, van die leuke rood-witte. Vroeger werden deze huizen permanent bewoond, maar nu doen ze alleen nog dienst als zomerhuis. In de zomer is het strand Storsand vlakbij Grundskatan erg populair, dit is het langste zandstrand van de provincie Västerbotten.

Bjuröklubb

Eenzaam huisje bij Grundskatan

Bjuröklubb

De vuurtoren en Café Fyren

Op het noordelijkste puntje in het natuurgebied staat een gele vuurtoren uit 1859. Vroeger brandde het licht van de vuurtoren op kerosine. De vuurtoren was tot 1970 bemand, maar tegenwoordig werkt de vuurtoren automatisch, op elektriciteit. Over een houten wandelpad kun je naar de vuurtoren lopen en daar genieten van het uitzicht over de zee. In de maanden mei t/m oktober kun je ook overnachten in de vuurtoren. Wel even van tevoren boeken dan!

Bjuröklubb

De vuurtoren

Bjuröklubb

Vlakbij de vuurtoren ligt Café Fyren, waar je een hapje en een drankje kunt doen. Of doe een fika: koffie met een zoete koek of taart erbij, waar je even de tijd voor neemt. De Zweden doen namelijk niet aan een snel kopje koffie tussendoor. Nee, ze nemen een uitgebreide koffiepauze, fika genaamd. Je kunt er ook prima lunchen, ze hebben er van alles, van cake en sandwiches tot salades. Het café is alleen geopend in de zomermaanden.

Bjuröklubb

Cafe Fyren, aan de voet van de vuurtoren

Kapel voor de vissers

We bekeken ook de Fisherman’s Chapel uit 1864, aan de oostkust van het natuurgebied. Halverwege de 19e eeuw woonden er veel vissers op Bjuröklubb. Naast vissers woonden er ook piloten, zeehondenjagers en vuurtorenwachters, met hun gezinnen. De kapel was een belangrijke ontmoetingsplaats voor de bewoners van Bjuröklubb. Voordat de vissers de zee op gingen, bezochten ze altijd eerst even de kapel.

Bjuröklubb

De kapel

Bjuroklubb

Wandelen in Bjuröklubb

In Bjuröklubb kun je prachtige wandelingen maken, door het bos, langs het meertje of langs de zee. Wij waren er wat later op de avond en vonden het er wel erg stil… We hebben welgeteld één andere auto gezien op een van de parkeerplaatsen in het gebied. Een wandeling door de bossen leek ons daarom niet zo’n goed idee. Maar als we er overdag waren geweest, hadden we dat zeker gedaan.

Lees ook mijn andere blogs over Zweeds Lapland in de zomer!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.