Home Europa Nationaal Park Timanfaya op Lanzarote

Nationaal Park Timanfaya op Lanzarote

by Annemarie
Park Timanfaya

Als je op vakantie gaat naar Lanzarote, een van de Canarische Eilanden, dan mag je een bezoek aan Nationaal Park Timanfaya echt niet overslaan. Het is de bekendste bezienswaardigheid van het eiland en dat is niet zonder reden. In dit gebied kun je het bijzondere vulkanische landschap van Lanzarote van dichtbij bekijken, en dat is echt de moeite waard!

Nationaal Park Timanfaya op Lanzarote

Onderweg op Lanzarote

Het ‘maanlandschap’ in dit deel van Lanzarote ontstond door grote vulkaanuitbarstingen in 1730 en 1736. Bij deze uitbarstingen werd een aantal dorpen verwoest, waaronder het dorp Timanfaya, waar het park naar is vernoemd. In 1824 was de laatste uitbarsting en in 1968 werd het gebied uitgeroepen tot nationaal park, met een beschermde status. Het park is ongeveer 50 km2 groot, met lavavelden en 25 kraters.

Timanfaya op Lanzarote

Zo werkt een bezoek aan Timanfaya

Je mag niet zelf met een (huur)auto door dit beschermde, kwetsbare gebied rijden. Bij de ingang van het park betaal je entree (€ 12 volwassene/€ 6 kind*), je parkeert je auto en je stapt in een van de bussen die bij het bezoekerscentrum klaar staan. Kleine waarschuwing: het kan zijn dat je bij drukte even moet wachten voordat je een bus in kan. Met de bus rijd je vervolgens door de Montañas del Fuego, oftewel de ‘vuurbergen’.

De busrit duurt ongeveer een halfuur en gaat langs de kale lavavelden en indrukwekkende vulkaankraters. Onderweg wordt in drie talen toelichting gegeven over het ontstaan van het landschap. Je mag de bus niet uit, dus fotograferen kan helaas alleen door de (getinte) ramen. Jammer maar wel begrijpelijk, want op deze manier willen ze dit bijzondere gebied zoveel mogelijk beschermen.

Timanfaya op Lanzarote

Tip: Als je zo’n busrit echt niet ziet zitten, kun je ook een wandeling door het gebied maken onder leiding van een gids. Deze wandeling van ongeveer 3 uur gaat in kleine groepjes en is alleen geschikt voor volwassenen. Wel ruim van tevoren (= ca. enkele weken als je zeker wilt zijn van een plek) boeken!

Voor of na de busrit kun je bij het bezoekerscentrum van Timanfaya kijken naar een paar demonstraties die laten zien dat het gebied nog steeds vulkanisch actief is. In een gat in de grond wordt bijvoorbeeld wat stro gegooid, en voilà, er is vuur. In parkrestaurant El Diablo – ontworpen door dé kunstenaar en architect van Lanzarote: César Manrique – worden kippetjes gegrild boven een diep gat in de grond waarin vulkanische warmte vrijkomt. De temperatuur onder de grond kan wel oplopen tot 400 graden Celsius.
Timanfaya op Lanzarote

Ook mooi in de buurt van Timanfaya

Wij bezochten Timanfaya vanuit badplaats Playa Blanca aan de zuidkust van het eiland. Onderweg naar het park maakten we eerst nog twee korte tussenstops. Onze eerste fotostop was bij Salinas de Janubio, de zoutvelden van Lanzarote. Bij deze zoutwaterlagune wordt zout uit zeewater gewonnen. Door de verschillend gekleurde vlakken is dit een fotogenieke plek.

Salinas de Janubio

Salinas de Janubio

De tweede fotostop maakten we bij het dorpje El Golfo, voor het groene meertje Lago Verde. De steile rotswand achter het meer is de helft van een oude vulkaankrater. De andere helft is weggespoeld door de zee. De bijzondere kleur van het water wordt veroorzaakt door algen. Er is een uitzichtpunt vanaf waar je foto’s kunt nemen, en je kunt ook naar beneden lopen via een pad.

Lago Verde

Lago Verde

Tip: voor de beste foto’s kun je dit meertje het beste in de middag bekijken. Wij waren er ’s ochtends en dan ligt het meer in de schaduw van de achterliggende kraterwand. De groene kleur is dan wat minder sprekend.

Nationaal Park Timanfaya op Lanzarote praktisch:

– Openingstijden: 9:00-17:45 uur (en in de zomer een uurtje langer open)
– Entree: € 12,- volwassene/€ 6,- kind, incl. bustour (prijzen gecheckt in januari 2020)
– Om de drukte een beetje te vermijden kun je in het hoogseizoen (zomer) het beste zo vroeg mogelijk komen (tussen 9 en 10 ’s ochtends), of juist aan het eind van de dag. Anders moet je misschien een tijd wachten om het park binnen te komen.
– Openingstijden restaurant El Diablo: 12:00-16:30 uur, maar de keuken sluit al eerder.

Kijk hier voor goede hotels op Lanzarote.

Liever in een vakantiehuis? Aan de rand van Nationaal Park Timanfaya ligt deze villa in het dorp Yaiza, met privézwembad. Timanfaya is ook goed te bereiken vanuit badplaats Playa Blanca, bijvoorbeeld vanuit deze villa met tuin en een verwarmd privézwembad.

Lees ook mijn andere blogs over Lanzarote!
Top 5 Lanzarote met kinderen
Wijn proeven in wijngebied La Geria op Lanzarote
5x Cesar Manrique op Lanzarote

Ben jij wel eens op Lanzarote geweest?

* Prijzen kunnen veranderen.

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Yvonne 6 juni 2016 - 8:57 pm

Timanfaya! Altijd als ik die naam hoor denk ik aan het muziekje dat in de bus werd afgespeeld op het laatste stukje van de busrit… weet zo even niet meer exact wat het was, maar zo’n typische filmmuziek en dan heeel hard. Is dat nog steeds zo? Ik vond het ook wel jammer dat je alleen door de ramen kon fotograferen en zou een volgende keer denk ik voor een wandeling gaan. Hoewel 3 uur met kids wel erg lang is. Vind dit wel echt een prachtig gebied!!

Antwoord
Annemarie 7 juni 2016 - 9:09 am

Oh ja, die muziek, die was ik vergeten! 🙂 (Het is voor mij ook al een tijdje geleden dat we er waren). Ik zou een volgende keer ook voor een wandeling gaan, maar ik vond dit ook prima, zeker met kinderen.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.