Home Europa Myrina, de charmante hoofdstad van Limnos

Myrina, de charmante hoofdstad van Limnos

by Annemarie
Myrina

In oktober bezocht ik het vrij onbekende Griekse eiland Limnos. De gezellige hoofdstad Myrina was onze eerste standplaats. Myrina ligt aan de westkust van het eiland, op zo’n 20 kilometer afstand van de luchthaven van Limnos. Omdat Limnos nog niet massaal wordt bezocht door toeristen, is Myrina – net als de rest van het eiland – nog authentiek en charmant. De meeste toeristen die Limnos bezoeken komen uit Griekenland zelf, waardoor de typisch Griekse sfeer behouden is.

Vroeger was Myrina verdeeld in een Turks en een Grieks deel, maar tegenwoordig is dit onderscheid er niet meer. Omdat in Myrina een afdeling van de Egeïsche Universiteit is gevestigd, wonen er veel studenten. Dat houdt het stadje levendig. (En dat is in veel dorpjes elders op het eiland wel anders…). In Myrina zie je neoklassieke huizen en witgeverfde huisjes met rode daken, geplaveide straatjes en steegjes, gezellige pleintjes met tavernes en een ouderwets vissershaventje met vissersboten. Limnos is niet zo groot, dus met uitstapjes vanuit Myrina kun je veel zien van het eiland.

Myrina

Myrina

Deze kat was erg geïnteresseerd in de vangst van de dag

Het kasteel van Myrina

Bovenop een heuvel, tussen twee baaien in, ligt de belangrijkste bezienswaardigheid van het stadje: het middeleeuwse Byzantijnse fort. Via een steil wandelpad wandel je omhoog naar het kasteel. De kans is groot dat je onderweg wat geiten tegenkomt. Boven op de heuvel kun je aan de hand van genummerde informatieborden rondwandelen tussen de ruïnes. Er zijn boven niet overal wandelpaden, dus trek goede schoenen aan. Een deel van de kasteelmuren staat nog overeind, en er zijn restanten te zien van andere gebouwtjes, torens en een wapenkamer.

Myrina

Myrina

Op de heuvel lopen ook herten rond. Er zijn er ooit een paar neergezet bij het kasteel en ondertussen is de kudde wat groter geworden. Grote kans dat je er een paar ziet. Hoewel het kasteel op zich echt al het bezichtigen waard is, vond ik het uitzicht op Myrina en omgeving het allermooist! De toegang tot het fort is gratis.

Myrina

Myrina

Uitzicht op de baai van Myrina

Andere bezienswaardigheden in Myrina

De kathedraal Agia Triada (Heilige Drie-eenheid) is niet te missen als je Myrina binnen rijdt. Deze kathedraal werd oorspronkelijk gebouwd in 1724 op de restanten van een oude kerk, maar werd verwoest door de Turken. In 1865 werd de kathedraal, met de twee marmeren klokkentorens, opnieuw opgebouwd.

Myrina

In het archeologisch museum in Myrina kun je kennismaken met de interessante geschiedenis van het eiland. Je ziet hier vooral archeologische vondsten uit de oudheid, zoals potten en beelden uit de opgravingen bij Poliochni, Kavirio en Ifestia. Het museum is klein, het beslaat slechts enkele kamers in een oud herenhuis in Myrina. Je hoeft dus niet veel tijd uit te trekken voor een bezoek. Entree: € 3,- p.p.*

De stranden bij Myrina

Myrina ligt aan twee baaien, die van elkaar gescheiden zijn door de heuvel met het oude kasteel erop. Ten noorden van het kasteel ligt het zandstrand Romeikos Gialos (de ‘Griekse kust’) en nog wat verder het strand Richa Nera. Het Richa Nera-strand is in de zomer heel druk, er zijn ligbedjes, er is een strandbar en je kunt er verschillende watersporten doen. Maar toen wij er in oktober waren, was het er stil.

Myrina

Aan de andere kant van het kasteel, vlakbij het centrum en naast het vissershaventje, ligt het strand Nea Madytos aan de ‘Turkse kust’. De stranden lopen heel geleidelijk af in zee, waardoor ze erg geschikt zijn voor kleine kinderen.

Winkelen

De smalle, autovrije winkelstraat Kida loopt helemaal naar het haventje. In dit straatje, dat op sommige stukken half overdekt is door takken en lichtjes, vind je leuke boetiekjes, een paar souvenirwinkeltjes, sieradenwinkels en winkels waar je lokale producten kunt kopen.

Myrina

Er zijn ook wat restaurants en bars. Halverwege de winkelstraat zit een gezellig pleintje met een café met een groot terras. Toen wij er koffie (en thee) dronken waren we de enige toeristen, de rest van het terras zat vol met locals.

De leukste restaurants en bars

Hoewel Myrina geen hele grote stad is, is er aan restaurants en terrassen geen gebrek. De meeste zijn traditionele Griekse tavernes, met veel vis en andere lokale producten op de kaart. Omdat het eiland nog niet zo toeristisch is, zijn de prijzen in de restaurants nog heel schappelijk. Dit zijn de restaurants die ik je kan aanraden:

Myrina

Restaurant Terrain

Restaurant Terrain, met een terras aan zee en uitzicht op het kasteel van Myrina. Toen wij er waren koelde het snel af ’s avonds, dus wij aten binnen in het restaurant, aan de overkant van de straat. Neem hier de ‘shrimp saganaki’ (garnalen in tomatensaus met feta) en de lokale specialiteit feta met honing en sesam.

In een van de zijstraatjes van de winkelstraat zit de taverne Sinialo. Op de kaart staan vooral veel visgerechten, maar ook andere typisch Griekse gerechten. Alles vers gemaakt, uiteraard.

Probeer ook zeker een keer het lokale gebak bougatsa – filodeeg gevuld met custard en bestrooid met kaneel – bijvoorbeeld bij café Icing and Cinnamon op het terras op het pleintje aan de winkelstraat.

Myrina

Bar Karagkiozis is het populairste café van Myrina. Vanaf het terras heb je uitzicht op de zee en het kasteel van Myrina. De inrichting is hip en je kunt er van alles krijgen, van een gewone koffie tot cocktails. Op sommige avonden is er live muziek.

Wijnbar To Sokaki in de winkelstraat is een klein, gezellig café met goede wijnen en cocktails op de kaart. Er is regelmatig livemuziek.

Ben je op zoek naar een knus hotel midden in het centrum, vlakbij de winkelstraat? Dan kan ik je het Archontiko Hotel aanbevelen! Het is een klein, gezellig boetiekhotel in een gebouw uit 1851, met onlangs vernieuwde kamers. Er is geen zwembad, maar het dichtstbijzijnde strand ligt slechts 80 meter verderop.

Lees voor meer tips over Limnos ook mijn blog over wat er allemaal is te doen op Limnos!

* Prijzen kunnen wijzigen!

Ik bezocht Limnos op uitnodiging van het Grieks Verkeersbureau, voor de campagne Ilovegriekenland. Maar alles wat ik schrijf is (zoals altijd) gebaseerd op mijn eigen ervaringen, en alle foto’s zijn door mij gemaakt.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.